Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[info] PBDO a podstawowy VPS Windows w Exone

czesiozpoczty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Chciałabym się podzielić pewnym spostrzeżeniem. Informacja kierowana dla tych osób, które planują odpalać większą liczbę kont na PBDO na najtańszym VPS z Exone.pl

Otóż, wygląda to dość kiepsko. Parametry oferowane w tej opcji wystarczają na uruchomienie maksimum 5, 6 kont jednocześnie z założeniem,e że każde z nich jest w trybie zbieracza, bez opcji tłuczenia alienków. Po kilku godzinach pracy (przetestowane - ja wszystko testuję i na tym opieram swoją wiedzę ;) ) proces PBDO zużywa 100% mocy obliczeniowej procesora oraz około 30% pamięci RAM.

Próbowałam usuwać pokaźne pliki log - jak wiecie, PBDO zapisuje akcje na wszystkich kontach w plikach tekstowych, które, nabierając objętości mogą wpływać na pobór zasobów - nic z tego. Po dobie użytkowania w/w ilości slotów serwer przestaje sobie radzić z jednym tylko procesem.

Co ciekawe - testowałam PBDO także na win 7. Nie zauważyłam, żeby przyrastała jakoś drastycznie ilość pobieranych zasobów wraz z upływem czasu. Może trzeba zrobić więcej testów ale wydaje mi sie, że to może być problem na płaszczyźnie architektury - Exone oferuje Win XP 32 bitowy.

Jeśli ktoś z Was będzie planował uruchamianie większej ilości slotów, radzę z góry zrezygnować z Exone - to chyba najtańsza obecnie na rynku opcja VPS z Windowsem. Wydajniej i prawdopodobnie taniej wyjdzie Wam uruchomienie PBDO na własnym sprzęcie (pobór prądu obliczyć łatwo, swoją konfigurację także łatwo porównać z tą, oferowaną przez Exone).

Mam nadzieję, że komuś ta informacja się przyda.

Pozdrawiam, Katarzyna.

Opublikowano

Ja mam zamiar puścić 3 konta na Boxy na trialu na Exone.pl, oczywiście na PBDO bocie :P, więc nie wiem, czy będzie mnie baardzo lagowac :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...