Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Optymalizacja grafiki w grach komputerowych

Zumaari™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio odnalazłem sposób na ulepszenie grafiki w grach min. Metin2.Od razu mówię,nie jest to skopiowane z żadnego innego forum.

Małe przygotowania;

Będą nam potrzebne:

a)Nvidia Inspector:

www.pcformat.pl/u/365

b)Fraps:

www.fraps.com/dowland.php

Wstęp:

Sposób testowałem ja sam.Działa w 100 procentach,jednak jeśli mamy słabsze procesory graficzne efekt może już nie być tak widoczny,jak byśmy chcieli żeby był.Jednak uspokajam tych co mają słabsze procesory.Dzięki trybie FXAA,który wygładza ładnie krawędzie,możemy uzyskać bardzo dobry efekt.Obciąża on nieznacznie GPU,a działa na każdej grze.Warto użyć,także V-Sync,który dynamicznie włącza synchronizację pionową w zależności od bieżącej częstotliwości generowania klatek animacji.Efekt jest taki,że obraz jest mniej podatny na ewentualne przerywania,szpary...Jest też opcja specjalnie dla użytkowników kart z serii 600.Jest to TXAA, który jest bardzo podobnym trybem FXAA,ale dzięki niemu uzyskujemy lepszy efekt

Konfiguracja obrazu za pomocą Nvidia Inspector:

Teraz jak już pobrałeś Nvidę musisz wiedzieć jak się jej używa,oraz poznać podstawowe stosowanie ustawień.Application-controlled oznacza pozostawienie obrazu pod kontrolą aplikacji.Override any application setting oznacza nadpisanie wszystkich ustawień aplikacji,a Enhance the application setting- rozszerzenie jej ustawień

1. Po uruchomieniu nividy klikamy ikonkę klucza i śrubokrętu

2.Pojawi się nowe okno,w którym możesz zarządzać ustawieniami gier.Większość gier ma własny przygotowany profil z ustawieniami obrazu,który można wyszukać z listy

3.Jeśli jednak nie posiada profilu musisz go utworzyć ręcznie.Służy do tego przycisk z takim żółtym słoneczkiem.Nazwa profilu może myć dowolna

4.Po utworzeniu profilu musimy poinformować sterownik,do jakiej gry ma wprowadzić ustawienia.Klikamy w tym celu takie okienko z zielonym plusem.Wybierz plik z rozszerzeniem .exe,który uruchamia grę.Jak już uzupełnimy wszystko klikamy otwórz.Jeśli wybierzesz nie właściwy plik .exe znajdujący się w folderze z grą,to wybierz inny.

5.Jeśli już mamy profil gry możesz w nim zmienić podstawowe ustawienia.Możesz niektóre także łączyć.NP. standardowe wygładzanie krawędzi warto poprawić wygładzeniem obiektów z przezroczystością.Tak gdzie pisze Antialiasing - Transparency Multisampling ustawiamy na Enabled.Do tego warto dodać filtrowanie anizotropowe-tam gdzie pisze Texture Filtering,a poniżej Anisotropic filtering setting ustawić na 16x.Aby sprawdzić,jak każdy parametr wpływa na grę,możesz zmieniać je osobno.Zmiany zapisujemy klikając Apply changers

6.Pamiętaj,że jeśli dane ustawienie domyślnie pracują pod kontrolą aplikacji,czyli mają aktywną opcję Application - controlled,dany parametr obrazu można zmienić bezpośrednio z menu gry.Ustawienia gry oczywiście zawsze można uleprzyć.To jeden z atutów Nivida Inspector

Testowanie ustawień za pomocą Frapsa.

Muszę dodać.Jutro,albo to puźniej zrobię.

Jeśli sądzisz, że choć trochę obchodzi mnie twoje zdanie i to co o mnie myślisz - jesteś wbłedzie.

>>>Zapraszam grafików<<<

Opublikowano

Wszystko opisane na wstępie.Co do ssów jak będę miał czas to dodam spokojnie

Przepraszam zły dział.Poproszę diabełka o przeniesienie.

Jeśli sądzisz, że choć trochę obchodzi mnie twoje zdanie i to co o mnie myślisz - jesteś wbłedzie.

>>>Zapraszam grafików<<<

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No,no ładnie.Co do nividy działa super.Dodaj jeszcze to z Frapsem,a będzie git.Co do ss ów,oraz filmików są one zbędne,ponieważ nie oddają one efektów.Te programy co robią np. GamePlay nie robią ich w jakości HD,a jak już robią to są one drogie.

Pomogłem lub podoba ci się mój pomysł/post/temat to daj like.To nic nie kosztuje,a może mi to pomuc

:D

Moje tutki:

Obecnie brak

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...