Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Ostatnio zainteresowałem się programowaniem. Jest to całkiem fajna sprawa i chciałbym zacząć się z tym bawić. AutoIT czy C++ co lepsze? Generalnie chciałbym pisać gry ale na tym nie zakończę swojej przygody z programowaniem. Póki co chcę wybrać jeden ale w miarę rozbudowany język, żeby po pewnym czasie nie uczyć się kolejnego. Mam zamiar kupić książkę, bo wg mnie jest to najlepszy sposób, żeby zacząć, tylko pytanie którą? Proszę o tytuły książek na podstawie których Wy się uczyliście (ew. macie pewność, że są dobre). Mam 15 lat i jestem całkowicie zielony w tym temacie więc proszę o jakieś rady który program będzie lepszy, od czego zacząć i tytuły książek dzięki którym mógłbym się nauczyć tej sztuki.

Za odpowiedzi Z UZASADNIENIEM będą lajki :)

Z góry dzięki!

Opublikowano

Do pisania dobrych gier jest potrzebna grupa, gość od grafiki, dźwięku i od programowania (przykład w wersji lajt).

Do gier najlepszy jest niewątpliwie C++. AutoIT się do tego praktycznie nie nadaje :D

Ewentualnie możesz się nauczyć C#, i próbować tworzyć gry w programie Unity, bo napisanie gry od zera jest naprawdę trudne :)

Co do książki, to jak masz się zamiar uczyć C++, to ci polecę Karola Kaczmarskiego "Od zera do gier kodera".

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

gry, programy zrobisz w językach delphi, wszelkie odmiany c, pascal. a autoit wystarczy ci jedynie do robienia botów, keylogerów, luncherów. Strony internetowe zrobisz w html, css, php, js, xml

1346184056-U684255.jpg

Opublikowano

najpierw naucz się matmy i logiki, potem szperaj w necie, jest w Uj poradników na te tematy i lepiej wyjaśnione niż w książkach, najlepiej to się uczy kumplem który już to umie : )

Weteran
Opublikowano

najpierw naucz się matmy i logiki, potem szperaj w necie, jest w Uj poradników na te tematy i lepiej wyjaśnione niż w książkach, najlepiej to się uczy kumplem który już to umie : )

Jeżeli wiesz jak dodawać, odejmować, mnożyć i dzielić to już znasz prawie całą matmę stosowaną w programowaniu.

Jedyne co mi się kiedykolwiek przydało z matmy wyższych lotów, to funkcje trygonometryczne, które i tak znam z wikipedi.

Opublikowano

Ogólnie mam kolegę, który trochę pisał gry (nie wiem jakie to były, wiem tylko, że pisał) i mógłbym z nim coś podziałac jednak chciałbym też się samemu szkolić i właśnie uznałem, że wolę wydać te parę złotych i móc czytać gdziekolwiek niż siedzieć przed kompem i czytać poradniki .. Wydaje mi się, że zdecyduję się na C++, bo nawet jeżeli jest to trudny język i będę musiał trochę się pouczyć, żeby go ogarnąć to jest on rozbudowany, a wolę nauczyć się jednego większego niż kilku mniej rozbudowanych języków... Dziękuję Wam za porady jednak chciałbym, żeby temat jeszcze został i wypowiedziało się jeszcze kilku użytkowników.

Opublikowano

@siemaxdd

jesteś w błędzie, delphi / vb / c# i inne języki wysokiego poziomu "są tak samo" rozbudowane jak c++.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

Ogólnie mam kolegę, który trochę pisał gry (nie wiem jakie to były, wiem tylko, że pisał) i mógłbym z nim coś podziałac jednak chciałbym też się samemu szkolić i właśnie uznałem, że wolę wydać te parę złotych i móc czytać gdziekolwiek niż siedzieć przed kompem i czytać poradniki .. Wydaje mi się, że zdecyduję się na C++, bo nawet jeżeli jest to trudny język i będę musiał trochę się pouczyć, żeby go ogarnąć to jest on rozbudowany, a wolę nauczyć się jednego większego niż kilku mniej rozbudowanych języków... Dziękuję Wam za porady jednak chciałbym, żeby temat jeszcze został i wypowiedziało się jeszcze kilku użytkowników.

dużo łatwiej będzie ci się nauczyć od innej osoby w realu niż z jakiś poradników, ale jeśli chcesz dobry kurs C++ to masz tutaj:

http://cpp0x.pl/kursy/

oraz tutaj w formie video (ja się z niego uczę i na prawdę polecam) :

1346184056-U684255.jpg

Opublikowano

LoL...

"Wydaje mi się, że zdecyduję się na C++, bo nawet jeżeli jest to trudny język i będę musiał trochę się pouczyć, żeby go ogarnąć to jest on rozbudowany"

A jaki masz problem żeby zacząć od czegoś łatwiejszego, a później dopiero przejść na bardziej rozbudowane języki.

Na początek polecam AutoIt :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...