Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Poradnik] Ćwiczenia na brzuch

Combative

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1346076940-U368925.png

Witam wszystkich. W tym poradniku przedstawię wam, jakie ćwiczenia wykonywać, jak je wykonywać i napiszę też kilka dobrych rad. Zacznijmy od tego, że zwykłe brzuszki są niezbyt efektowne, aczkolwiek podczas wykonywania tradycyjnego brzuszka w 95% używamy mięśni kręgosłupa, potem na starość boli kręgosłup, więc jest to bez sensowne. Możemy ćwiczyć tylko dla spalenia tłuszczu, stracenia kilku zbędnych kilogramów. Jeśli ćwiczysz, by schudnąć nie musisz stosować jakichś specjalnych diet, chyba że jakąś dietę odchudzającą. Jeżeli zaś chcemy poprawić rzeźbę brzucha, możemy stosować dietę wysokobiałkową, to znaczy jeść jedzenie bogate w białko, np. mięso (nie tłuste!), produkty zbożowe, mleczne. Za to nie możemy za bardzo jeść słodyczy, pić alkoholu. Suplementy nie są zalecane, chyba że bardzo komuś zależy to może je w odpowiedni sposób zażywać. Jeśli zaś chcemy mocno rozbudować mięśnie brzucha, możemy stosować suplementy, jednakże nawet nie stosując żadnych suplementów możemy osiągnąć świetny efekt. Zatem przejdźmy do ćwiczeń.

1346077615-U368925.png

Aerobiczna szóstka weidera, znana powszechnie pod skrótem A6W jest zestawem sześciu ćwiczeń. Ćwiczenia te służą do wzmocnienia mięśni brzucha oraz poprawienia ich rzeźby. Jest to więc doskonały zestaw ćwiczeń na brzuch zarówno dla tych którzy chcących schudnąć oraz dla tych którzy chcą sobie wypracować "kaloryfer". Niestety te ćwiczenia, jak każde inne mocno obciążają kręgosłup (same ćwiczenia, bo jak już ma się mięśnie brzucha to dla kręgosłupa nawet dobrze), więc jeśli macie jakieś problemy z kręgosłupem warto zasięgnąć porady lekarza. W spoilerze znajduje się tabela ćwiczeń. Sam korzystam korzystałem i z powodu bólu kręgosłupa zaprzestałem tych ćwiczeń, ale już po 5 dniu zza tłuszczyku mogą zacząć wyłaniać się mięśnie :). Prawdopodobnie dlatego że właśnie jem jedzenie z dużą zawartością białka.

UWAGA: Wszystkie ćwiczenia na płaskim podłożu, najlepiej na macie do ćwiczeń, ew. na dywanie. Obowiązuje to również ABS II.

a6w2nl.jpg

Film instruktażowy

1346078653-U368925.png

O ABS II nie powiem wam zbyt wiele, jednakże ja również próbowałem tych ćwiczeń lecz musiałem zaprzestać, z powodu powypadkowych problemach z nogą. ABS II powstał na Uniwersytecie Stanforda. Jego twórcy zapewniają, że 95% ludzi rozpoczynających trening według ich wskazówek stwierdza zauważalne postępy już w pierwszych dwóch tygodniach ćwiczeń. Sekretem programu jest nie sam, dobór ćwiczeń, lecz sposób w jaki współdziałają one ze sobą: ich wzajemne oddziaływanie jest znacznie większe, niż każdego z osobna. W spoilerze film instruktażowy (poziomu drugiego ABSII, o poziomach warto poczytać w google), niestety po angielsku, ja nie mam możliwości nagrania takiego filmu.

Istnieje jeszcze wiele innych ćwiczeń, ja podałem te najbardziej skuteczne oraz najbardziej znane. To tyle. Gorąco zachęcam do ćwiczeń, oraz do zaprzestania noł lajfienia na kompie. Możecie pytać w tym temacie.

@down

Pierunisz? Kaj mieszkosz? :D

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano
Jeśli ćwiczysz, by schudnąć nie musisz stosować jakichś specjalnych diet

Przestałem czytać. Prędzej schudniesz i odsłonisz mięśnie brzucha mając dietę na minusie i robiąc aeroby, niż pierdoląc się z jakimś a6w i będzie to efekt na pewno trwalszy, niż po a6w.

Do tego takie ćwiczenie samego brzucha prowadzi do różnych rewelacji w kręgosłupie (różnego rodzaju skrzywienia, lordozy, kifozy), wynika to z tego, że brzuch jest silny, a mięśnie rdzenia odstają znacząco i nie mają siły na tyle co przód ciała. Więc jeśli chcecie ćwiczyć brzuch, dobrze by było ćwiczyć również całą resztę ciała. Martwe ciągi, przysiady ze sztangą, wyciskania, dipsy, podciągania. Przy takim zestawie już nie trzeba się bawić w żadne "treningi brzucha", bo pracuje on niemal przy każdym z tych ćwiczeń.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

http://www.sfd.pl/Legendarny_ABS_II-t180570.html

link do tematu, gdzie jest wszystko bardzo ładnie opisane o ABS II

Sam trenuję na poziomie 7, bo najbardziej przypadł mi do gustu ;)

Jeśli macie trochę tkanki tłuszczowej to nie zrażajcie się tym, że na początku jest brak efektów. Wystarczy dodać do ćwiczeń aeroby i brzuszek jak się patrzy :)

A a6w, nie polecam bo jak to pisał autor, zbyt obciąża kręgosłup.

5lwgh1.png

Pamiętaj, najważniejszy jest szacunek do drugiego człowieka!

Opublikowano

Szacun :P

Ja tam polecam A6W, jak ma się zdrowy kręgosłup to nie ma żadnego problemu. I tak A6W jest zalecane dla początkujących jak i zaawansowanych, a ABSII już dla bardziej zaawansowanych.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Szacun :P

Ja tam polecam A6W, jak ma się zdrowy kręgosłup to nie ma żadnego problemu.

Nie no pewnie, jak się ma zdrowy, to nie ma problemu, dopiero później się on pojawi, bo kręgosłup już taki zdrowy nie będzie.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Jak napisałem wcześniej, to wcześniej ćwiczyłem prawie miesiąc, ale tak licho trochę, a teraz od 5 dni ale bardzo intensywnie.

@Mateq

Tak, o tym nie napisałem. Ja ćwiczę nogi, klatę, ręce i inne takie, jeżdżę rowerem na siłownię odkrytą, tam prawie wszystkie mięśnie pracują. Poza tym, przestałeś na tym czytać. Zaraz po tym napisałem, chyba że odchudzającą.

PS

Kurwa nie pisz między innymi postami :D A6W własnie nie uszkadza kręgosłupa, tylko tradycyjne. Na specjalistę mi ty nie wyglądasz. (ja siebie nie uważam za specjalistę)

Opublikowano

@up

efektów nie było? Ja sam dopiero po ok. 3 miesiącach robienia a6w zobaczyłem jakieś tam efekty, a tłuszczu na brzuchu nie mam wcale xD

5lwgh1.png

Pamiętaj, najważniejszy jest szacunek do drugiego człowieka!

Opublikowano

Dzisiaj kręgosłup zaczął mnie lekko boleć. Ale jest na to sposób! Wystarczy zrobić przerwę, jeden albo dwa dni na regenerację. Sportowcy, mniej znani ale tacy których znam osobiście (np. goście z "biegiem przez świat"), w piątek zawsze mają dzień odpoczynku na regenerację mięśni. Dlatego też czasami polecam zrobić sobie dzień przerwy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Refresh. Zachęcam do ćwiczeń!

Opublikowano

Warto dopisać, że nie wystarczą te 2 miesiące z a6w, żeby mieć brzuszek jak na obrazkach, do tego potrzeba co najmniej roku ciężkiej pracy... ;) A co do a6w to on jest głównie na spalenie tłuczczu i wzmocnienie mięśni brzucha... ;)

Opublikowano

Warto dopisać, że nie wystarczą te 2 miesiące z a6w, żeby mieć brzuszek jak na obrazkach, do tego potrzeba co najmniej roku ciężkiej pracy... ;) A co do a6w to on jest głównie na spalenie tłuczczu i wzmocnienie mięśni brzucha... ;)

Nie chciałbym widzieć twojego kręgosłupa po roku robienia a6w.

Km5iG.png

Opublikowano

Nie chciałbym widzieć twojego kręgosłupa po roku robienia a6w.

Napisałem, że jest on głównie do spalenia tłuszczu i wzmocnienia mięśni... ;)

Osobiście udało mi się dotrwać z a6w do końca i przeszedłem na abs II... O wiele lepszy zestaw ćwiczeń, no i jak wspomniałeś nie nadweręża on tak kręgosłupa... Poza tym a6w robi tylko górne i skośne mięśnie brzucha, a abs pamięta także o dolnych partiach... ;)

Opublikowano

Nie za bardzo rozumiem ,z tą a6w.

Bo na obrazku inaczej , na filmie inaczej.

Moglbys ktos powiedzieć jak i ile robic codziennie cwiczen i jakich ? Jak to wazne to mam 14 lat. ( i gram w pilke xD)

1322316286-U391680.png

1319035981-U394251.png1319035981-U394251.png1319035981-U394251.png1319035981-U394251.png1319035981-U394251.png

Massimiliano

Opublikowano

Możesz napisać w jakich produktach które możemy jeść codziennie jest najwięcej białka ? Dopiszesz to i dostajesz dzienny zapas lików ;x

Pszerfa.          i'm back

Opublikowano

@up

Heheh

@eM_tRaViS

Mięsko (byle nie tłuściochowe)

Jajka (nie za dużo)

Produkty mleczne

Produkty zbożowe

Polecam tez jeść otręby pszenne, zawierają dużo białka i błonnika.

Parówki i kiełbaski też mogą być.

@Mateq

Przy ABS II też są zalecane ćwiczenia "kontrujące".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...