Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Kod][Silnik] Konsola by Phoenix_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym wam zaprezentować silnik mojego autorstwa

Silnik ten, to konsola do której możemy dopisać własne funkcje

A oto krótki opis:

Silnik konsoli to dwa pliki:
main.au3
cmd.au3

W pliku main.au3 znajduje się główny silnik skryptu, czyli GUI oraz zmienne ustawień.
Żeby dostosować konsolę do swojego użytku, należy do niego zajrzeć i zmienić parę rzeczy według swoich upodobań.
Wszystko jest poprawnie opisane, więc nie powinno być z tym problemu.

W pliku cmd.au3 znajdują się komendy, w nim też musisz dopisywać swoje, w odpowiednim miejscu (jest oznaczone)
Jest tam kilka komend podstawowych, typu zamykanie i chowanie okienka konsoli, czyszczenie logu, oraz komendy potrzebne do funkcjonowania programu

Instrukcja użytkowania skryptu, poradniki, oraz aktualny download jest dostępny na mojej stronie:

Przenieś mnie! (nic nie zyskuję przy wchodzeniu na stronę po prostu to jest główna strona mojego skryptu)

Życzę miłej zabawy :D

Poradniki co i jak razem z downloadem i skanem znajdują się na powyższej stronie, aczkolwiek wrzucam tu download:

RapidShare

SpeedyShare

MediaFire

Dropbox

Skan:

SHA256:    9511b6fb9c3e0f08ed956293cb913cb5d4739c31be84b930675751345102e40b
SHA1:    fe04e3efdf3eb68cbb5145631ff53c975d50c9b1
MD5:    b4da736324df86fef66261b9b19fa430
File size:    2.9 KB ( 3011 bytes )
File name:    Konsola.zip
File type:    ZIP
Detection ratio:    0 / 41
Analysis date:	2012-08-25 20:43:24 UTC ( 1 minuta ago )

Link do pełnego skanu

Changelog:

v1.0:
- Podstawowa wersja

v1.1:
+ Dodano możliwość zmiany wielkości okienka (resizing)

Piszcie, oceniajcie, komentujcie, dawajcie pomysły na rozwój :). Zapraszam też na stronę, na której będę zamieszczał najnowsze informacje o konsoli.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Wszystko śmiga jak należy, tylko ten tray się buguje czasami, przynajmniej u mnie.

//Napisz jeszcze dokładnie jak to działa i do czego służy, bo będą płakać - "nie ściągam w ciemno"...

Reup ode mnie, żywotność minimum 1rok wstaw na stronę D: KLIG

Opublikowano

Nie wiem, nie zaglądałem do tego UDFa :D

@LastPhoenix, sorry, ale konsola będzie update'owana, i link straci na ważności :P

Aczkolwiek wrzucę go na stronę, przynajmniej na razie. Przy okazji jeszcze walnę go na swojego DropBoxa.

A co do pytania 'jak to działa', to jest hm.. szkielet konsoli, do którego możemy dodać własne polecenia :P Nic strasznie skompilowanego, ale miałem kilka problemów z napisaniem tego.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Heh, akurat chciałem zrobić coś podobnego (właściwie to tylko po to, żeby mieć coś nerdowsko wyglądającego na pulpicie).

Co do samego programu to 1 niedoróbka i 1 dodatek, który by się przydał.

Dodatek - pokazywanie komunikatu o nieistniejącej komendzie, jeśli wpisze się komendę, która nie istnieje

Niedoróbka - po kliknięciu X AutoIt3.exe dalej jest w procesach

Opublikowano

Tak, jest w procesach bo tak ma być ;)

Konsolę wyłączasz permanentnie przez kliknięcie odpowiedniego klawisza. Wszystko jest w pętli głównej w pliku main.au3.

While 1
Sleep (100) ;sleep zeby nie obciazalo procka
If _IsPressed (23) Then quit() ;zamykanie konsoli pod klawiszem End
If _IsPressed (24) Then chowajokno() ;ukrywanie/pokazywanie konsoli pod klawiszem Home
If _IsPressed (26) Then getlastcmd() ;pokazanie ostanio wpisanej komendy pod strzalka w gore
;Jesli powyzsze klawisze ci w czyms przeszkadzaja, poczytaj w Helpie o funkcji _IsPresses (o kodach klawiszy), i zmien je wg. wlasnych upodoban
WEnd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...