Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja]Visual Studio 2012

Xau

Rekomendowane odpowiedzi

Weteran
Opublikowano

1345918404-U100122.png

Dużo na forum mówi się o Windows 8, ale jeszcze nikt nie wspomniał o visual studio 2012, które nas(a przynajmniej mnie) bardziej obchodzi.

Patrząc na to, co microsoft zrobił z interfejsem w windows 8, to z visualem nie jest jeszcze tak źle. Właściwie, jeśli chodzi o UI, to prawie nic się zmieniło. Wszystko jest podobnie rozmieszczone jak w wersji 10.0.

Co do .NET Framework'a 4.5, podobno jest szybszy i stabilniejszy. Imho Microsoft oznacza tak wszystkie swoje nowe produkty w porównaniu z poprzednimi, więc najprawdopodobniej tutaj również mało się zmieniło.

W ogóle, czy jest sens używać to środowiska pisząc na inne systemu, niż windows 8? Moim zdaniem gdyby nie windows 8 i jego metro UI, to visual studio 2012 nie miałby sensu istnienia.

Tutaj możecie pobrać najnowszego visuala http://www.microsoft...en-us/downloads i zapraszam do dyskusji. :]

Uwaga: Tej wersji już nie zainstalujecie na windows xp.

//Nie polegajcie na mojej opinii, ponieważ dopiero co wczoraj pobrałem ten produkt :]

Opublikowano

Mi sie wlasnie podoba. W koncu jakas zmiana designu od 2010. Taki nowoczesny, wszystko w miare przejrzyste. Co do zmian, to jest tak naprawde funkcjonalnosc 2010 + wsparcie dla Metro UI i aplikacji pod win 8, co bylo oczywiste dosc. Wydaje mi sie pisac mozna bez problemu dalej, tak jak w kazdym starszym visualu, Oznaczenie numerkiem jest bardziej symboliczne, zeby pokazac pewna zmiane, ale jakiegos duzego skoku nie ma, bo nie co zbytnio zmieniac.

Po paru poprawkach dla mnie prezentuje sie bardzo ladnie.

beztytuuxnc.png

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

Dokładnie nie jest złe ale też dużo zmian w nim nie zaszło tak czy inaczej znowu robi się trud co do .NET Fw 4.5 teraz zadbaj aby każdy z użytkowników go miał ;)

Słyszałem też że w W8 .NET Framework będzie zainstalowany jako jedna z podstawowych platform systemu, wiadomo wam coś na ten temat?

Jeśli tak to fajnie by było.

Up. Fajniusio wygląda pokolorowana składnia na czarnym tle ;p

Weteran
Opublikowano

Słyszałem też że w W8 .NET Framework będzie zainstalowany jako jedna z podstawowych platform systemu, wiadomo wam coś na ten temat?

Tak, prawdopodobnie tak będzie. Wspominałem coś kiedyś o tym.

Up. Fajniusio wygląda pokolorowana składnia na czarnym tle ;p

W starym też tak się dało :]

Jeśli chodzi o edytor, to najbardziej rzuca się w oczy to zaznaczenie aktualnej linijki. W 10.0 chyba tego nie było.

Weteran
Opublikowano

Już drugi dzień testuje i niestety, ale często napotykam bugi.

Np. po imporcie projektu WF z visual studio 10, nie mogłem edytować kontrolek. Musiałem wczytać kilka razy projekt i dopiero za którymś było wszystko ok.

Potrafi się czasem nieźle zawiesić np. kiedy gdzieś wejdę w opcję. Mam wrażenie, że poprzednia wersja była bardziej stabilniejsza.

Jest mały problem ze spolszczeniem, gdyż nie wystarczy zainstalować pakietu językowego. Trzeba go również zmienić w opcjach.

Brak wsparcia dla mego ukochanego XNA. Mam nadzieje, że kiedyś powstanie XNA 4.5. Jeszcze nic nie wiem na ten temat.

Fajne jest to, że nie trzeba niczego ściągać, aby mieć taki sam efekt, jaki można uzyskać wtyczką dark studio. Wystarczy zmienić styl, w expression blend jest podobnie.

+Kolejny zrzut ekranu ode mnie :]

1345987873-U100122.png

Opublikowano

Przekombinowane, będzie się pewnie cięło jak te olbrzymie programy do tworzenia filmów.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...