Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Biblioteki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam poszukuję bibliotek do tworzenia gier 3d czyli do grafiki do muzyki i takich innych

Podalibyście linki oraz tutoriale jak je się instaluje? Pracuje w kompilatorze Visual C++ szukałem u wuja google ale nigdzie nie znalazlem tutka jak te biblioteki wgrać.

Zdejmijcie trochę %

Was to nie boli a mnie tak;)

Opublikowano

Osobiście nie korzystam z Visual C++ więc z instalacją Ci nie pomogę, jednak znam trzy biblioteki do tworzenia gier 3D

- Irrlicht,

- OpenGL,

- DirectX

Linki :

Irrlicht

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-Irrlicht-C++/20

OpenGL

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-OpenGL-C++/101

DirectX

Nie znam kursów więc niepodam.

Kocham mame

Opublikowano

OpenGL

DirectX

to sa jedynie pliki .dll lub pliki naglowkowe .h z kodem i funkcjami ktorych sie uzywa. Jednak tworzenie przy ich pomocy nie jest takie proste. Trzeba znac chociaz troche matematyke i fizyke(przy oswietleniu). Liczenie normalnych dla powierzchni zeby swiatlo sie poprawnie odbijalo. Nakladanie textur, mapowanie, buforowanie itd.

Przy operacjach na scenie(obroty, poruszanie) trzeba liczyc odpowiednie katy i uaktualniac je w scenie(funkcje trygonometryczne).

Opublikowano

Szczerze jesli masz juz problemy z samym wgraniem i rozpoczeciem pracy z bibliotekami zewnetrznymi to daj sobie spokoj z grami 3d, bo to sa naprawde podstawowe rzeczy, a to za co probujesz sie zabrac to sa juz dosyc zaawansowane sprawy. Do tego w google mozna znalezc tysiace poradnikow na temat jak to zrobic.

Opublikowano

Nie denerwuj mnie nawet. Kur** to juz jest szczyt lenistwa, dac temat i czekac na jakiegos frajera ktory za ciebie znajdzie wszystko w necie? Nawet sie nie pofatygowales wejsc na glowna strone irrlichta bo jakbys wszedl to bys znalazl tam KROPKA W KROPKE TUTORIAL JAK USTAWIC GO POD VISUALEM

This Tutorial shows how to set up the IDE for using the Irrlicht Engine and how to write a simple HelloWorld program with it. The program will show how to use the basics of the VideoDriver, the GUIEnvironment, and the SceneManager. Microsoft Visual Studio is used as an IDE, but you will also be able to understand everything if you are using a different one or even another operating system than windows.

No po prostu nie mam sily do takich pier****** leni.

Jestem na 100% pewien ze zaraz nastepny temat bedzie z cyklu jak narysowac kwadrat i tez nie bedzie sie chcialo ruszyc zeby znalezc samemu...

Naszla go ochota na gry 3d z czego po 1 dniu straci zapal, bo to sa trudne rzeczy. Zaczyna sie najlepiej od opengla/directx, a nie od 3rd party silnikow. Nie masz pojecia o dzialaniu tego, ustawianiu sceny, tego jak jest rysowana, buforach, oswietleniu i wielu wielu rzeczach zwiazanych z grafika a bierzesz sie za irrlichta.

Na starcie uczy sie samego rysowania bryl w 2d. Pierwsza rzecza moze byc trojkat sierpinskiego. Potem mozna pomyslec o piramidzie w 3d, a nie gry... To jak rzucanie sie z armata na muche...

Opublikowano

Nie denerwuj mnie nawet. Kur** to juz jest szczyt lenistwa, dac temat i czekac na jakiegos frajera ktory za ciebie znajdzie wszystko w necie? Nawet sie nie pofatygowales wejsc na glowna strone irrlichta bo jakbys wszedl to bys znalazl tam KROPKA W KROPKE TUTORIAL JAK USTAWIC GO POD VISUALEM

No po prostu nie mam sily do takich pier****** leni.

Jestem na 100% pewien ze zaraz nastepny temat bedzie z cyklu jak narysowac kwadrat i tez nie bedzie sie chcialo ruszyc zeby znalezc samemu...

Naszla go ochota na gry 3d z czego po 1 dniu straci zapal, bo to sa trudne rzeczy. Zaczyna sie najlepiej od opengla/directx, a nie od 3rd party silnikow. Nie masz pojecia o dzialaniu tego, ustawianiu sceny, tego jak jest rysowana, buforach, oswietleniu i wielu wielu rzeczach zwiazanych z grafika a bierzesz sie za irrlichta.

Na starcie uczy sie samego rysowania bryl w 2d. Pierwsza rzecza moze byc trojkat sierpinskiego. Potem mozna pomyslec o piramidzie w 3d, a nie gry... To jak rzucanie sie z armata na muche...

Otóż poczytałem co nie co o scenach ale nie mogłem znaleść żadnego tuta o instalacji tegoż silnika

Zdejmijcie trochę %

Was to nie boli a mnie tak;)

Opublikowano

Otóż poczytałem co nie co o scenach ale nie mogłem znaleść żadnego tuta o instalacji tegoż silnika

http://lmgtfy.com/?q=instalacja+irrlisht+do+visual+c%2B%2B

Kocham mame

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...