Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Exploity

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę, aby ktoś z was KTO SIĘ ZNA opowiedział mi o tym jak najwiecej ! :) Jak do 5 letniego dziecka ... nic o nich nie wiem, ale slyszalem ciekawe rzeczy ! :D

Oczywiście plusiki za cenne odpowiedzi ! :) Pozdrawiam .

1377774857-U369478.pngeJyzMNIzNtEzMjbTszDisjC0MOQKTUotci5KTCvhcs9PUfBPUwhPLOIydlFwL0osLuYyMjWFYwDCgA6l.png

Opublikowano

Hm. Najprościej rzecz ujmując, exploit jest to 'luka' dzięki której autor może przejąć kontrolę nad danym procesem.

1351279892-U721655.jpg
Opublikowano

Nie siedzę w takich rzeczach, jednak wydaje mi się, że przy tworzeniu programu, dodać jakąś funkcję, za pośrednictwem której, spełniasz dany warunek i otrzymujesz uprawnienia.

1351279892-U721655.jpg
Opublikowano

exploit... Masz tutaj cytat z wikipedii:

Exploit - program mający na celu wykorzystanie błędów w oprogramowaniu.

Najczęściej program taki wykorzystuje jedną z kilku popularnych technik, np. przepełnienie bufora, przepełnienie sterty, format string. Exploit wykorzystuje występujący w oprogramowaniu błąd programistyczny i przejmuje kontrolę nad działaniem procesu ? wykonując odpowiednio spreparowany kod bajtowy, który najczęściej wykonuje wywołanie systemowe uruchamiające powłokę systemową (ang. shellcode) z uprawnieniami programu, w którym wykryto lukę w zabezpieczeniach.

Ludzi używających exploitów bez podstawowej wiedzy o mechanizmach ich działania nazywa się script kiddies.

Tak więc, musisz znaleźć lukę w programie i ją odpowiednio wykorzystać ;)... miłej zabawy życzę.

846331404756772371599.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...