Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Program porady,pomoc c++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko. Czy w języku c++ da radę napisać program który za pomocą wiersza poleceń <cmd.exe> otwierał by inny program,programy?

Jeśli tak to proszę o próbkę albo porady itd

Opublikowano

Dzięki wielkie ;]

Mam 2 pytanko

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-1/Obsluga-strumienia-wejsciowego/12

I nie mogę znieść "Opis działania strumienia wejściowego" o co w tym chodzi?

Może ktoś mi to wytłumaczyć?

#include <iostream>

using namespace std;

int main()

{

int liczba;

cin >> liczba;

return 0;

}

Mam taki kod (myślę ,że o to chodzi) , o co chodzi ,ze strumień jest pusty i jak wprowadzam dane "12345, 321. Czy 2+2 wynosi 4?". Po wciśnięciu entera wcale mi nie wyskakuje ", 321. Czy 2+2 wynosi 4?" jak to zrobić ;]? Czytam to juz z 5 raz i dalej nic nie rozumiem ;/

Weteran
Opublikowano

1 temat = 1 wątek. Następnym razem pisz w oddzielnym temacie.

#include <iostream>

using namespace std;

int main()

{

int liczba;

cin >> liczba;

return 0;

}

Ten kod jedynie pobiera z konsoli liczbę i wstawia ją do zmiennej 'liczba'. Nie rozumiem dlaczego miałby robić coś jeszcze.

Najlepiej przeczytaj jeszcze raz cały kurs, bo chyba coś źle zrozumiałeś.

Opublikowano

Właśnie czytam to już po raz 5 i dalej nic nie rozumiem

"Skoro nauczyliśmy się już korzystać ze strumienia wejściowego w podstawowym wymiarze - przyjrzyjmy się teraz jego działaniu. Wyobraźmy więc sobie, że początkowo strumień jest pusty. Wysyłamy następnie żądanie: "daj mi liczbę całkowitą" (czyli: std::cin>>liczba). Strumień jest pusty, więc nie można z niego pobrać danych, a więc użytkownik musi wprowadzić nowe dane do strumienia. Wprowadźmy teraz do strumienia następujące dane:

12345, 321. Czy 2+2 wynosi 4?

Po wciśnięciu klawisza ENTER dane te trafiają do bufora strumienia wejściowego, z którego następnie odczytywane są dane. Po wczytaniu liczby w buforze strumienia wejściowego zostaną następujące dane:

, 321. Czy 2+2 wynosi 4?

Co się teraz stanie, gdy zechcemy wczytać kolejną liczbę? Strumień stwierdzi, że pierwszym znakiem w strumieniu jest znak , który nie jest liczbą, a więc nie zostanie wczytana liczba. Operacja wczytywania się nie powiedzie, a flaga błędu zostanie ustawiona."

Nie rozumiem tego doszczetnie ;] jakieś wytłumaczenie by się przydalo ,ale najlepiej pomoc w napisaniu tego programu ,aby spełniał wymogi tego kursu ja bym sobie potem go zanalizowal ;].

Opublikowano

Chodzi o to że program pobierze z bufora liczbę 12345 do twojej zmiennej, a reszta wpisanego tekstu pozostaje w buforze.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...