Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Cho'Gath - Wait... Did he just eat me?

No Sound

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chogath.jpg

Witam was, w poradniku dla przerośniętego pająka, zwanego Cho'Gath

1. Skille:

Pasyw:

chopn.jpg Carnivore: Whenever Cho'Gath kills a unit, he recovers 34 - 68 (+ 2.5 each lvl) health and 3.5 - 7.75 mana (+ 0.25 each lvl). - Genialny pasyw na Solo Topie. Daje nam ogromny sustain na lini, dzięki czemu możemy śmiało harrasować przeciwnika.

Q:

cho1c.jpgRupture: Ruptures the ground at target location. After a short delay, enemies are launched into air for 1 second, dealt 80/ 135/ 190/ 245/ 305 (+ 100% Ability Power) magic damage, and have their movement speed slowed by 60% for 3 seconds. - Cudowny Skill. Pomaga nam utrzymać przeciwnika w odległości od siebie, jak i również od farmy, ale jednak służyć też może, jako główny składnik naszego farmienia.

W:

cho2w.jpgFeral Scream: Cho'Gath Screams in a cone in front of him, silencing enemies for 2/ 2.5/ 3/ 3.5/ 4 second(s) and causing 75/ 125/ 175/ 225/ 275 (+ 70% Ability Power) magic damage. - To jest to, czego nienawidzi się w Cho'Gath'cie. Najdłuższy silence w grze sprawi, że każda postać wymięka, bez wyjątków. Dodatkowo jest on AoE i nie do uniknięcia. Cudo.

E:

cho3s.jpgVorpal Spikes: Cho'Gath physical attacks launch spikes which deal 20/ 35/ 50/ 65/ 80 (+ 30% Ability Power) magic damage to a line in front of him. - Miły dodatek do farmienia z AA. Zawsze jakieś dodatkowe obrażenia i oczywiście do tego AoE.

R:

chou.jpg Feast: Deals 300/ 475/ 650 (+70% Ability Power) damage to target champion or 1000 damage to target minion (igores resists). If target is killed by Feast, Cho'Gath grows up gaining 90/ 120/ 150 maximum health (maximum 6 stacks). Cho'Gath loses up to half (rounded up) stacks upon death. - Moment... Czy on mnie właśnie zjadł? Tak. Oto dlaczego Cho'Gath to istny potwór. Potężne nieuchronne obrażenia, dodatkowo skalujące się z AP i cooldown jedynie jednej minutki.. Czego chcieć więcej?

2. Masteries

scaledphpserver31filena.jpg

Najlepsze możliwe Masterki pod pajączka. Dają boosta pod Ability Power, oraz potrzebną na Topie Defensywę.

3. Runy

mark4.png x9 Greater Mark of Insight (+0.95 Magic Penetration) - Innego wyboru być nie może. Magic Dmg = Magic Penetration.

seal1.png x9 Greater Seal of Resilience (+1.41 Armor) - Bardzo potrzebne runy. Jako iż na Topie mamy doczynienia z Off-Tankami daje nam to ogromny sustain przeciw im DMG.

glyph3.png x9 Greater Glyph of Warding (+1.49 Magic Resist) - Również potrzebne runy. Dają boosta przeciw Magic Damage, jak i czynią nas w early wytrzymalszymi, w przypadku spotkania z AP Carry.

quint3.png x3 Greater Quintessence of Potency (+4.95 AP) - Przydatne, by zwiększyć zadawane obrażenia.

4. Summoner Spells

Jedyne viable SS, są to

flash.png (Flash) oraz ignite.png (Ignite).

5. Itemy

Naszą rozgrywkę rozpoczynamy z

boots-of-speed.png oraz dokupujemy sobie health-potion3.png. Następnie podczas naszych potyczek na linii możemy po powrocie do bazy zakupić dorans-ring.png dla zwiększenia DMG oraz Mana Regen. Wybór między butami jest tutaj prosty: mercurys-treads.png - Przeciwnik ma Hard CC Team, bądź ninja-tabi.png gdy posiada minimum 2 AA. Następnie, patrząc kto u przeciwnika bardziej dominuję, postać w AP czy w AD mamy dwa wyjścia, albo budujemy: abyssal-scepter.png w przypadku AP, bądź frozen-heart.png w przypadku AD. Nie zapominamy jednak, iż skoro jesteśmy na Topie jesteśmy narażeni na dość częste ganki, więc nigdy nie zapominajcie o sight-ward.png. Potem wybór itemów należy do was, ponieważ dobiera się je, patrząc na przepływ gry. Jeśli chodzi o itemki przeciw AD, polecam: randuins-omen.png - daje nam Armora + AoE Slowa, sunfire-cape.png - Kolejny pomocnik. Daje nam potrzebnego Armora i dodatkowo zadaje AoE obrażenia. Może nie są zbyt pokaźne, jednak zauważalne. Itemki zaś przeciwko AP: banshees-veil.png - Powiem wam szczerze, że kiedyś był to przydatny item. Jednak odkąd item_97.jpg dostało buffa, jest on Core Magic Resist Itemem, również polecam Wit%27s_End.gif - daje nam Magic Resista i dodatkowo Attack Speeda + bonusowe obrażenia. Ostatecznie nasz build powinien wyglądać tak: ninja-tabi.png/mercurys-treads.pngfrozen-heart.pngabyssal-scepter.pngguardian-angel.pngrabadons-deathcap.pngsight-ward.png

6.Skille

scaledphpserver27filenab.jpg

Co tu więcej mogę dodać... Silence pozwala nam wyłączać AP Carry oraz Off-Tanków z ważnych aspektów Team Fightów, a Rupture zadawać im pokaźne obrażenia w Mid i Late Game.

7. Game

Early - Farma, Farma i jeszcze raz Farma. Farmimy i to bardzo twardo, dzięki czemu możemy mieć w pupie to, co robi nam przeciwnik, poprzez naszą pasywkę. Od czasu do czasu możemy mu puścić W i Q żeby od nas odszedł.

Mid Game - Tutaj już skupiamy się, by być w centrum wydarzeń. Kiedy nadchodzi Team Fight inicjujemy go my wraz z Off-Tankiem. Zaczynając od Q i nadchodząc z W. Daje to ogromną przewagę. Staramy się wyłączyć Casterów i AD jako pierwszych, by następnie skupić się na niedobitkach.

Late Game - Tutaj to samo co w Mid Game. Team Fighty jako pierwsi, wyłączamy ciągle tych samych.

8. Koniec

Nie wiem co dodać na koniec, więc po prostu mam nadzieję, że wam ten Tut jakkolwiek pomoże w grze pająkiem i być może, spodziewajcie się kolejnych. Jeśli macie jakieś pytania to śmiało pytajcie, na wszystkie odpowiem.

11.jpg

Opublikowano

Roa na cho? chyba ktos tu w inna gre gra.

Nie stackuje sie na cho zadnych doranow. Jezeli masz problem na lini buduj gp10.

Build nie powinien wygladac, bo za kazdym razem budujesz inny :)

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

A cóż złego jest w RoA ?

HP + Mana + AP

Zawsze ją składałem jak grałem na Cho, nie widze w tym błędu. Możesz wytłumaczyć dlaczego mam niby jej nie składać ?

Już wiem ^^

Z ulti ma hp, więc lepiej iść armora i m.resa :D

OndteAw.png
Opublikowano

Nie napisałem, że ward ma być naszym last itemem. Warto jednak mieć go ciągle przy sobie. Wit's End nie jest core. Daje nam kopa do obrażeń, jednak aż taki konieczny to on nie jest. Nie napisałem, że ma taki być, ale powinien. Wiadomo, że w każdej grze jest inny team = inny build.

11.jpg

Opublikowano

RoA według mnie jak i według większości jest core na Cho, w masterkach dałbym 3 punkty w AD łatwiej się last hit'uje poza tym Rabadon to taki średni item osobiście nigdy go nie lubiłem na Cho

VG9vZ2VfX19ldW5lX19fMzgwX19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19ub25lLnBuZ19fXzhfX18xX19fMDAwMDAwX19fc29sbw==.png
Opublikowano

Runki niebieskie wg mnie powinny być per lvl, gdyż większość magów ma ap per lvl i w early nie walą tak dużo, żeby mieć flaty.

Opublikowano

Dziwny build, choć też może być dobry.

Ja mam swój pod AP:

Butki pod odpo na magie -> Rabadon -> Kostur -> ''fioletowa czaszka'' ->Różdzka wieków -> opcjonalnie drugi rabadon

tym buildem pro tank + ap = OP postać.

201581433273810245187.jpeg

Opublikowano

Ja mam swój pod AP:

Butki pod odpo na magie -> Rabadon -> Kostur -> ''fioletowa czaszka'' ->Różdzka wieków -> opcjonalnie drugi rabadon

Roa w 40~minucie? wroc do metina prosze.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

Ja mam swój pod AP:

Buduj najlepiej 3 rabadony, bo przecież pasyw się nie stackuje ;/ Tak jak kolega up@ powiedział, wracaj do metina.

Opublikowano

Co do buidlu AD, to nie jest najlepsza opcja, ale MOŻNA tak grać. Zwłaszcza jak w teamie jest ze trzech casterów. Heal, owszem, tylko w early. Pasywka nadaj daje manę, tylko mniej. Zresztą, jak się już kupi RoA, to zdecydowanie trudniej jest zużyć całą manę. Cho należy do najściślejszej topki niszczycieli solo, a ty twierdzisz, że postać, z którą 1v1 mogą rywalizować tylko 3 czy 4 postacie powinna iść na duo lane?

A co do ringa, dobre last hity -> z hp 0 problemów, delikatne problemy z maną. Dzięki passywowi Cho nie potrzebuje hp regenu, mana regen natomiast jak najbardziej, ponieważ regeneruje jej o wiele mniej passywem, ogólnie ma jej mało. 20 hp różnicy nie zrobi, armor mógłby coś tam dać, ale chyba wolisz dostawac skrawki dmga więcej niż przez całe early biegac bez many, prawda? Uprzedzając argument w stylu "ja nie mam problemów w early z maną", powinieneś mieć, ponieważ twoje skille idealnie nadają się do zooningowania wroga, co za tym idzie powinny być dość często w użyciu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...