Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[C++] Pisanie konfiguratora programu, zasobu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, napisałem program w C++ który wysyła dane do serwera mysql.

Teraz musze napisać program który wprowadza do tego programu 1 zmienną.

Użytkownik odpala program konfigurator wpisuje coś w pole tekstowe i to zapisuje sie do zmiennej programu który sie skompiluje po naciśnięciu przycisku.

Jak napisać coś takiego? Słyszałem że mozna użyć zasobów? W jaki sposób to zrobić?

Za wszelką pomoc z góry dziękuje :)

,,Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i on to robi.''

~ Albert Einstein

Opublikowano

Nie bardzo wiem o co ci chodzi.

Oczywiscie pliki zasobow sa przydatne, zazwyczaj wkompilowuje sie je do exeka, ale mozna zostawic normalnie i wtedy program na biezaco moze wczytywac sobie cos z niego.

W qt, uzywa sie QML, w visualu najpredzej jakies pliki XMLowe. Jesli chcialbys cos kompilowac przy kliknieciu przycisku to musialbys dorzucic jakis kompilator do programu i przekazywac do niego parametry wywolania. Oczywiscie trzeba wtedy dac mu pliki zrodlowe, co troche mija sie z celem chyba.

Wyjasnij jakos porzadnie co chcesz osiagnac i po co to sie cos pomysli.

Opublikowano

Chodzi o program który przechowuje w sobie program.

Po odpaleniu programu program pyta się o wprowadzenie nazwy użytkownika a następnie tworzy ten drugi program z zmienną podaną w tym pierwszym.

,,Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i on to robi.''

~ Albert Einstein

Opublikowano

Tylko powiedz mi czemu nie mozesz do 1 programu wprowadzic tej zmiennej po odpaleniu? Musi byc ona na stale? Nie wydaje mi sie. Jest to raczej blad logiczny przy projektowaniu aplikacji.

Opublikowano

Musi być na stałe i to właśnie mój problem.

~ Albert Einstein

Opublikowano

Dokładnie o to mi chodzi :)

I wlaśnie chce użyć tych zasobów tylko nie mam pojęcie jak.

Mam napisany już program i teraz tylko taki generator musze zrobić i nie wiem jak umieścić ten program do tego generatora jako zasób :(

// Dobra dzięki poradzilem sobie :)

~ Albert Einstein

Opublikowano

Fajnie, że sobie poradziłeś, ale jeżeli ktoś trafi na tą stronę z google to taka informacja za wiele mu nie da. Napisz może dokładniej co zrobiłeś albo podaj jakiś link.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...