Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Problem z grą, crash

Ramzes132

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Właśnie przechodzę misje 6 (Towarzysze). Gdy wchodzę do sali głównej gra mi się crashuje, tzn. Monitor staje się czarny i jedynym sposobem jest wtedy odłączenie komputera z prądu. Próbowałem przydzielić więcej ramu, niestety nie pomogło. Moje FPS to zwykle 18 ~ 24. Nie mam komputera najwyższej półki, ale poprzednie misje działały bez zarzutu. Wykres CPU & GPU mówi mi, że mam za słaby procesor (żółta linia jest wyżej od zielonej o około 2 cm na ekranie) Moje pytanie jest teraz takie. Co jeszcze mogę zrobić aby zapobiec nagłym crashom?

Pozdrawiam.

Liczę na Waszą pomoc.

Opublikowano

Chodzi mi o pomieszczenie po sali komputerowej. Wchodzi się do niego po schodach. Chyba Kirył wtedy prosi o szczegółowe dane odnośnie położenia bomby. A tak poza tym, pomieszczenie nie ma wiekszego znaczenia, głównym problemem są crashe.

Opublikowano

Nie grałem nigdy na multi. Crashuje mi się tylko ta jedna misja. Pożyczyłem pudełko z grą od kolegi, więc wgrałem battlefield z jego 2 płyt. Kod miałem ruski, lecz mimo to nie musiałem używać spolszczeń (wszystko było po polsku). Nie mam jeszcze zaaktualizowanego battlefielda do najnowszej wersji (bez ostatniej, 6 gb aktualizacji) Gram przez konto Origin (wchodzę po prostu w "tryb offline).

@Edit

Przypomniało mi się jeszcze, że mam sterowniki nvidia 285.38. Czy jest sens zmienić sterowniki na jakieś inne?

Opublikowano

Nie sądzę aby problem leżał w Twoim sprzęcie. Crashe podczas singlelayer są często winą samej gry i po to wyszły aktualizacje, których nie masz. Najlepszym wyjściem byłoby ich zainstalowanie. Spróbuj jeszcze całkowicie re-installować sterowniki od karty graficznej. Na oficjalnym forum widziałem nieco inne rozwiązanie:

cmd -> sfc /scannow

Opublikowano

"Funkcja Ochrona zasobów systemu Windows nie znalazła naruszeń integralności" - Jest to komunikat, który pojawił się na cmd. Za chwilę spróbuje przejść tą misję jeszcze raz.

@Edit

To samo, nic nie pomogło. A mam takie pytanie jeszcze. W jakiej rozdzielczości grać najlepiej? Mam Core 2 Duo 2.66, 4 gb ram DDR2, geforce 9600GT.

Opublikowano

Też mam problem z ruską wersją (po wgraniu spolszczenia) w "Karierze" ... zacina mi się już podczas 3 misji przy początkowym filmiku.

Sprzęt mam b.dobry (Ultra 1920x1080 40-60 FPS).

WNIOSEK: To raczej nie jest wina sprzętu tylko tej zjebanej ruskiej wersji.

• Płyta Główna MSI Gaming 970  • Procesor AMD FX 8350 8x4.0GHz (OC 4.5GHz)  • Chłodzenie Silentium PC Spartan PRO 

• Pamięć Ram (4x2GB) 2x 2GB A-Data Gaming + 2x 2GB Kingston HyperX 1600MHz CL9  • Zasilacz XFX Core 550W Bronze 80+  

• Grafika Gigabyte Radeon R9 270 OC 2GB WindForce2X (950/5600)  • Obudowa Silentium PC Brutus M25  • System Windows 10 Pro

• Monitor BenQ 24" XL2430T 144Hz 1ms  • Dodatkowo TV Samsung 40" 3D H6400 400Hz

• Klawiatura Razer Deathstalker Essential  • Mysz SteelSeries Rival  • Podkładka A4Tech Bloody B-070  Słuchawki MSI Gaming DS501

Opublikowano

Witam,

Z dumą mówię, że odnalazłem przyczynę wielu crashów. :) Na trochę gorszych komputerach (Core2Duo, DualCore) występują one dlatego, że grafika w grze jest czasami zbyt dobra, jak na Battlefielda. Sprawdzonym sposobem jest przejście misji na rodzielczości jak najmniejszej. Spowoduje to, że wasz procesor oraz karta graficzna nie będą musiały pracować na najwyższych obrotach i powinny wytrzymać więcej. Dla porównania, na 1024 x 800 miałem 18 - 24 FPS, a na 600 - 400 40 - 50 FPS.

Czyli wniosek :

1. Zmiejszenie rozdzielczości gry przyczyni się do zwiększenia wydajności twojego komputera, co za tym idzie zwiększenia twoich FPS`ów.

2. Rozwiązuje to problem crashów na bardziej wymagających mapach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...