Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Ułatwienie wgrywania questów!

xDeStRuCtx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Chciałbym pokazać Wam, jak można ułatwić sobie wgrywanie questów. Początkujący pewnie o tym nie wiedzieli. ;)

Pierwsza rzecz, to dodanie skrótu w katalogu głównym do folderu /quest. Możemy zrobić to za pomocą konsoli, aczkolwiek dziś wszystko będę robił w WinSCP. Logujemy się i w katalogu głównym klikamy prawym przyciskiem myszy, po czym wybieramy:

rdfb.jpg

Teraz, w górnym inpucie wpisujemy "quest", a w dolnym ścieżkę do folderu quest i klikamy OK. Skrót dodany, po wejściu w niego lądujemy w folderze quest, zamiast pojedynczego wchodzenia w każdy po kolei.

Druga rzecz, to przyspieszenie dodawania questa. Po wrzuceniu go do folderu /quest, zazwyczaj wpisujemy w konsoli cd /ściezkadoquest/quest, a następnie ./qc nazwa.quest. Możemy to uprościć, poprzez dodanie polecenia własnego do WinSCP. W tym celu najeżdżamy na dowolny quest, PPM, Polecenia własne, Personalizuj. Teraz, klikamy Dodaj i uzupełniamy jak na obrazku:

lffe.jpg

Wszystko zapisujemy, klikamy ponownie prawym, polecenia własne, "przyciski poleceń".

Od teraz, po wybraniu questa myszką i naciśnięciu ctrl+1 lub wybraniu buttona polecenia w oknie na górze "Wgraj", automatycznie WinSCP połączy się z SSH i wgra naszego questa ;)

Opcja nr 3, najszybsza, to po prostu utworzenie w katalogu startowym pliku, np. wgraj.sh oraz wklejenie do niego:

#/bin/sh

cd /home/xxx/quest/ && ./qc $1
cd /

gdzie zamiast /home/xxx/quest/ wpisujemy swoją ścieżkę do folderu quest.

Od teraz, wgranie questa z konsoli wygląda tak:

Wpisujemy:

./wgraj.sh NAZWAQUESTA.quest

i tyle ;)

Opublikowano

Nie lepiej sh make?

Ja se zrobiłem pliczek w katalogu głównym i wystarczy że wpiszę w konsoli /q i mam wszystkie questy wgrane od nowa. :)

Mój pro skrypcior

#!/bin/sh
cd /usr/home/game/share/locale/poland/quest && sh make
cd /

Opublikowano

Do locale_list, w takim razie:

#!/bin/sh
echo -e "\033[31m
Co chcesz zrobic? \n
1 - (1) Dodaj nowego questa\n
2 - (2) Przeladuj questy\033[0m"
read menu
case $menu in
1*)
echo "Podaj nazwe questa bez rozszerzenia:"
read nazwaquesta
echo "$nazwaquesta.quest" >> /usr/home/game/share/locale/poland/quest/locale_list
cd /usr/home/game/share/locale/poland/quest && sh make && cd /
;;
2*)
cd /usr/home/game/share/locale/poland/quest && sh make && cd /
;;
esac

Opublikowano

Program? to tak bardziej dodanie łączy i skrótów, ale ok.

faktycznie jeżeli ktoś za każdym razem wpisywał

cd /usr/home/game/share/locale/poland/quest

to tak będzie szybciej.

sygnatura2.png

Opublikowano

Ja nie wiem jakim cudem ale po rozpoczęciu wpisywania "cd" od razu strzałka w górę i pojawia mi się ścieżka do folderu z questami więc mi to jest nie potrzebne ale faktycznie dobry motyw, że nie trzeba za każdym razem wchodzić, ułatwi innym pracę.

@down

nie używam putty, serwer na virtual boxie. po odpaleniu serwera mam zapisaną tę komendę, nikt mi nie mógł wytłumaczyć dlaczego i w jaki sposób to się stało, sam nie mam pomysłu, tak samo zapisane mam sysinstall, /etc/rc[...], ifconfig - jakim cudem ? NIE WIEM

umarł

Opublikowano

[TUTORIAL] Jak wgrać wszystkie questy jedną komendą

1. Wpisujemy w konsoli

# ./qc *.quest

Oto mój wyczerpujący tutorial pisałem go aż 6 godzin.

Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a.

Opublikowano

Nie no ja nic nie mam do tego tutoriala jakby co. Jakby to zabrzmiało hejtem to przepraszam. Przyda się na pewno :)

A np. dla czystości object wgrywa się wszystkie na raz :D

Opublikowano

Dla 'czystości' tak ale jak ja testuję jeden quest to po kiego mam ładować na nowo 241 questów na serwer ?

umarł

Opublikowano

No to już tak trudno wpisać?:D

# ./qc nazwa_questa.quest

Opublikowano

Ale trzeba najpierw przejść do katalogu z questami, czytaj (przykładowo) : cd /usr/home/game/share/locale/germany/quest/ - a to oczywiście trzeba wpisać RĘCZNIE, dlatego jest ten poradnik, rozumiesz ?

umarł

Opublikowano

Poza tym wcześniej tego questa musimy wrzucić na ftp, więc używając do tego winscp możemy właściwie nie otwierać np. putty, przez co unikniemy wpisywania hasła, przechodzenia do katalogu itd. ;x

Opublikowano

sftp jak już, kolego :) Mi tam to wpisywanie długie nie przeszkadza, ale co kto tam woli

Opublikowano

1.

ln -s /usr/home/rw3/share/locale/x/quest /quest

2. cd /quest

3. ./qc xyz.quest

4. ee restart.sh

#/bin/sh
cd /home/rw3
killall db
sleep 3
killall game
killall auth
sleep 3
./start.sh

ja sobie tylko siedzę w Quest, jak chcę zrestartować to ./restart.sh i tyle.

57199140501148694665.png

Opublikowano

Ja pierdole... nie lepiej

ee /make

cd /home/game/dupa/jasia/quest && sh make

A questy i tak polecam dodać do listy questów, dla czego? bo by wgrać poprawionego questa trzeba się jebać z jego szukaniem w object a tak to tylko klikasz /make i wgrywają Ci się wszystkie questy które chcesz ;P

@edit:

zapomniałem o chomd

chmod 777 /make

Opublikowano

sftp jak już, kolego :) Mi tam to wpisywanie długie nie przeszkadza, ale co kto tam woli

Jeden chuj, po prostu sftp jest połączone w przeciwieństwie do ftp z SSH.

Opublikowano

Przez Win scp znam lepszy sposób ;)

Wgrywasz questa do Folderu z questami ;)

nadajesz chmody 777

a potem w Win SCP ctrl+t i wpisujesz ./qc nazwaquesta.quest

i po sprawie ;) strasznie trudne

Daj +++ jak pomogłem to nie boli ;)

photo-508875.jpg?_r=1346228684?_r=367a215599c3af8cfbe4b54722a4b1a3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...