Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Nauka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czytałem że prawdziwe programowanie to nie HTML oraz php.

Mam na myśli C++ oraz AutoIT.

Znowu czytałem że najlepiej zacząć od języka AutoIT a potem C++,

tak więc mam zapytanie od czego najlepiej zacząć?

1367996595-U582588.png

Opublikowano

Możesz mnie olśnić czemu php to nie prawdziwe programowanie ? Mimo iż łatwo się go nauczyć, jest bardzo użyteczny i bez niego 90% skryptów na internecie by istniało, tak samo jak te forum. Dobra, jeśli chodzi o twoje pytanie, to zależy co chcesz programować. Jeśli masz zamiar pisać boty itp, to autoit, jeśli programy/gry na windowsa do c++. Jeśli masz zamiar pisać programy w postaci graficznej, to moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest java. Natomiast jeśli masz zamiar pisać gamemody do Sa-mp lub pluginy do amx to pawn. Można jeszcze programować AVR, ale to inna liga.

@PS.

Można jeszcze pisać w logokom - świetny "język programowania " na początek, jeśli można go tak nazwać ...

//gif w sygnie

Opublikowano

@UP No nareszcie coś konkretnego.

Jeśli masz zamiar pisać boty itp, to autoit, jeśli programy/gry na windowsa do c++.

I o to mi najbardziej chodzi.

Od czego bym musiał zacząć? (na początek AutoIT potem C++, czy jak?)

1367996595-U582588.png

Opublikowano

Eh - zacząć można nawet od robienia skryptów w .bat (nie pamiętam jak się ten język nazywał ). Możesz zacząć w pascalu, poznasz podstawy programowania, potem zależy co chcesz robić, jeśli boty to autoid, programy na windows/gry to C++ ( tak jak pisałem wyżej). Moim pierwszym językiem był pascal, z którym mam miłe wspomnienia, jest dość prosty, może nie ma takich możliwości jak c++, ale na pierwsze kroki się nadaje, po za tym jest pełno poradników na internecie o nim. Jeśli zasmakujesz trochę programowania obiektowego w c++, możesz, spróbować nauki Javy, o ile będziesz chciał.

//gif w sygnie

Opublikowano

@UP No dzięki wielkie za pomoc. :)

Jeżeli ktoś chcę coś pomóc to proszę śmiało napisać w temacie.

Zacznę od języka AutoIT tak więc mam zapytanie.

Jakie tutoriale proponujecie na początek?

1367996595-U582588.png

Opublikowano

Next, każde po kolei, nie możesz wybierać, rób skrypt na podstawie tutków, bądź ucz się z nich. Poszukaj w spisie, każdy tutek da Ci nową wiedzę, którą wykorzystasz w robieniu swoich skryptów, jeżeli podołasz zadaniu, ale pamiętaj, że musisz być wytrwały, by nie paść po 2 dniach, od początku nauki.

Opublikowano

@UP No dzięki wielkie za pomoc. :)

Jeżeli ktoś chcę coś pomóc to proszę śmiało napisać w temacie.

Zacznę od języka AutoIT tak więc mam zapytanie.

Jakie tutoriale proponujecie na początek?

Jak chcesz pomoc przy javie/php to pisz na pw ;)

//gif w sygnie

Opublikowano

"programy na windows" - (załóżmy haki :)) do tego nie wystarczy język wysokopoziomowy, ale Asembler + umiejętności Reverse Engineeringu.

W AutoIT zrobisz fajne programy, na początek...

A jeśli chodzi o naukę to jak się SKUPISZ na niej to osiągniesz sukces i nabierzesz chęci do dalszej nauki, tylko trzeba się wziąć w garść bo w jedną noc nie napiszesz bota i nie nauczysz się języka w 100%. Na naukę takiego języka poświęcasz się tak jak byś się uczył Angielskiego..

P.s. z tym Angielskim chodziło mi oto, że nie uczysz się instrukcji, funkcji na pamieć :P

Tylko uczysz się nawet latami czegoś nowego.

GrottyCracker22.png
Opublikowano

AutoIT ma fajne środowisko, fajne rzeczy można w nim zrobić (Nawet proste gry) Gdy nauczysz się go na ok. Średni to możesz zacząć naukę C++

A co do nauki tych 2 języków: Wchodz w TUT'ki i 'wyciągaj' z nich informacje. Gdy będziesz znał już podstawy i pobieraj jakieś skypty i patrz jak one działają, 'rozbieraj je na części' (Do użytku własnego) Ja na przykład PHP+MYSQL nauczyłem się w 2-3 Msc. (Na Poziom średni) i potem pobierałem Skrypty i patrzyłem co się w nich znajduje, potem np. Zapisywałem sobie różne pojedyncze części skryptów i gdy pisałem np. Stronę a czegoś nie pamiętałem to sprawdzałem to sobie... (Taki mini Słowniczek) Także jest wiele sposobów na naukę jeżyków, ja wolę ten który wymieniłem :)

Opublikowano

@up Tak, można powiedzieć że AutoIT jest dosyć prosty, lecz zależy też kto i jakie ma 'umiejętności' 'wpajania' z wiedzy prostej, na lekko zaawansowaną :)

(Niektórym łatwo, niektórym trudno)

Opublikowano

Potwierdzam po części tą wypowiedź, bo sam tak mam, że troszkę ciężko mi idzie z C++/C#, ale komu nie idzie ciężko :P

Zawsze AutoITa można się nauczyć, bo przecież wszystkie (no, może prawie) języki programowania mają coś co je łączy ;)

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Po pierwsze autoit jest jezykiem skryptowym, i do C++ mu bardzo daleko. Jesli chcesz sie uczyc w celu pisania cheatow/botow to nie baw sie w jakies smieci typu AutoIT tylko bierz za C++ i wypadaloby poznac podstawy architektury komputera oraz asma. Da sie pisac bez wstawek, ale trzeba tak czy tak wiedziec co sie dzieje w pamieci.

W zaleznosci od checi, C++ nie powinien sprawiac az takich problemow, bo jest dosyc przyjemny. Minusem moze byc to ze ma elementy jezyka niskopoziomowego, czyli bezsporedni dostep do pamieci, przez wskazniki, ale na poczatku to nie powinno Cie w ogole interestowac.

Jesli juz chcesz jezyk typu AutoIT to lepiej wybierz Jave(zeby nie bylo to nie jest jezyk skryptowy/interpretowany), ze wzgledu na naprawde prosta skladnie i javadoc w ktorym znajdzie sie doslownie wszystko potrzebne do pisania.

Opublikowano

@2UP Dzięki za ścisłe wytłumaczenie. :D

Może chciałby ktoś coś jeszcze dodać?

Będę miał zamiar uczyć się AutoIT oraz C++, tak więc jeżeli macie jakieś strony lub tuty to piszcie.

1367996595-U582588.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...