Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jakie sa koszty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka wszystkim... Od pewnego czasu zastanawiają mnie pewne rzeczy. Poprostu zainteresowania.

Mam 2-wa pytanka. Za pomoc thx i + .

Jaki jest koszt zalożenia serwera dedykowanego który by udźwigną 1000 ludzi? Oczywiscie , żeby niewysiadl po jednym dniu.

Gameforge wykupiło częśc* praw autorskich do metka od koreańczyków?

Skoro dużo kasy trzeba wydac* na postawienie dedyka to jakie są koszty postawienia globala ;P

Proszę o przybliżone sumy .Poprostu mnie to zaciekawiło a nie wiem gdzie napisac* .Jak zły dział to proszę o przeniesienie.

Ach ta kasa ;]

Opublikowano

Lol ale ty jesteś głupi .. koszty postawienia globala to wielka serwerownia...

A serwer który uciągnie 1000 ludzi + to ok 1,5k zł + zabezpieczenia , profesionalne pliki i strona..

Opublikowano

Lol ale ty jesteś gupi... koszty postawienia globala to wielka serwerownia...

A serwer który uciągnie 1000 ludzi + to ok 1,5k zł + zabezpieczenia , profesionalne pliki i strona..

czy on cie wyzwal jakos? to ze nie wie to nie znaczy ze glupi...

3392542656.png

Opublikowano

weszlem kiedys na ranking PLa wpisalem jakas nazwe wyskoczyla postac z 15lv i miala ona 50tys. miejsce w rankingu. jezeli 1tys ludzi to 1tys zl to sobie pomnóź, do tego że tam jest potrzebna wlasna dobra ekipa do trzymania porządków. pomysl sobie jezeli global ma tyle serwerow x50tys osob na kazdym jak nie więcej

Opublikowano

Lol ale ty jesteś gupi... koszty postawienia globala to wielka serwerownia...

I ty chcesz do temu MMT dołączyć śmieszny jesteś naprawde.

A co do tematu to do globala to masa pieniędzy zwykłego człowieka który zarabia 2000zł+ nie założy takiego czegoś :P.

A co do dedyka to jest szansa bo są to mniejsze koszty.

2yzq.png

Opublikowano

@UP byłem tam już dwa razy i nie raz jeszcze będę .

@top jak już pisałem wczesniej.. musiałbyś wykupić serwerownie + ludzi którzy by pracowali przy serwerach.

Opublikowano

Czyli taki jeden serwer na ktorym by gralo 50 tys ludzi to z 50 tys... ale co miesiac? ( mowa tu o jednym serwerze )

+ koszty wykupienia licencji , jeśli mówimy o oficjalnym projekcie
Ciekawe...

A taka licencja z ile kosztuje? Czy jak np. jak takie gameforge wykupilo licencje .. to moze juz robic z tym metkiem co mu sie tylko zamani??

Tak jak na priwach dodawac pelno nowych map , broni?

Ach ta kasa ;]

Opublikowano

GameForge ma wyłączność na Europe i nikt inny nie dostanie licencji na Metina w europie proste i logiczne - monopol. Nawet jak by można było kupić licencje to pewnie była by kosmiczna cena. Do tego GameForge nie może ingerować w pliki gry. Maja tylko licencje na oryginalnego metina a wszelkie nowości i łaty przychodzą od producenta.

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

- programowanie: edycja/pisanie skryptów php, zapytań (query) SQL.

Opublikowano

pierwsze ~1000 zł

drugie ~w twoim wypadku nieosiągalne

Boże, co za bzdury wygadujesz.

1000 osób? Serwer za 300-400 zł w OVH w zupełności wystarczy i będziesz miał jeszcze spory zapas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...