Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial]Pełne usuwanie strony babylon.com z komputera

lolo1221

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Może napisałem to tak poważnie, ale chciałbym pomóc tym, co się z tym zmagają. Z pewnością ten, co tutaj trafił, ma problem lub miał problem ze stroną babylon.com (chodzi mi, że nie da się ustawić własnej strony głównej). Zamieszczę tutaj tutorial, jak tego syfu się pozbyć.

1. Wejdz w swojej przeglądarcę w dodatki i znajdź hasło powiązane z babylon. Jak znajdziesz, to albo wyłącz, albo usuń. Jeżeli to nie pomogło, czytaj dalej.

2. Firefox(Test) - Test, czy gdzieś na komputerze siedzi niechciany exe i dll. W Mozilli otwórz nową kartę i wpisz about:config. Wyskoczy komunikat o utracie gwarancji, kliknij zatem "Zachowam ostrożność, obiecuję!". W szukaj wpisz hasło "babylon". Gdy coś ci znajdzie, to kliknij na daną wartość (Gruba czcionka z słowami oddzielonymi kropką) prawym klawiszem myszki i kliknij "Resetuj". Czynność powtórz ze wszystkimi wartościami. Następnie w przeglądarce wejdź w Narzędzia --> Opcje i pierwsza karta (Ogólne). Ustaw sobie stronęe główną poprzez wpisanie adresu strony www np. http://www.google.pl/. Wyłącz i włącz przeglądarkę. Następnie ją włącz i zobacz, czy uruchomiła ci się przypisana przez ciebie strona główna, Jeżeli nie, to gdzieś na komputerze siedzi niechciany folder/pliki.

3. Odinstalowanie zbędnych programów - Wejdź w panel zarządzania programami na komputerze (U mnie jest "Określ dostęp do programów i ich ustawienia domyślne"). Następnie otwórz listę wszystkich programów zainstalowanych na komputerze (Zmień lub usuń programy). Poszukaj w liście dziwne programy, których nie instalowałeś. Programy te posiadają dopiski np. Toolbar, babylon itd. Gdy odinstalujesz zbędne rzeczy, ustaw stronę główna w przeglądarcę. Wyłącz i włącz przeglądarkę. Gdy nadal jest ten babylon, to znaczy, że gdzieś w komputerze siedzi niewykrywalny program.

4. Usuwanie folderu, którego normalnie nie da się usunąć - Wejdź w następującą lokalizację na komputerze (Ja mam Win XP, a wejść trzeba w All Users): C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\. Poszukaj folderu "Browser Manager" Jeżeli folder istnieje, to tam znajduje się ten syf. Jeżeli nie ma, to gdzieś są zapisane adresy w rejestrze. Sprawdź, czy ten folder da się usunąć. Jeżeli się nie da, to użyć następującego programu: Unlocker1.9.1 (Pobierz: http://storage.dobreprogramy.pl/narzedzia/Unlocker1.9.1%28dobreprogramy.pl%29.exe). Możliwe, że będzie instalacja, więc zainstaluj. Uruchom ten program i wskaż tym programem folder Browser Manager, gdy będzie error, to wskaż ostatni folder z zawartością plików dll lub exe. Jeżeli pojawi się lista procesów, to je zaznacz używając klawisza CTRL na klawiaturze ;d. Gdy pojawi się komunikat, że nie ma procesów, to wybierz akcję "Usuń". Możliwe, że po tej operacji lub po zaznaczaniu procesów wyskoczy prośba z ponownym uruchomieniem komputera, to zaakceptuj. Po restarcie systemu zobacz rezultaty. Jeżeli nic się nie usunęło, to pokombinuj coś z tym programem. Jeżeli jednak się nie usunie, to musisz szukać fachowej pomocy, bo to z pewnością jest jakaś udoskonalona wersja.

Moje zdanie: Ten babylon to same kłopoty. Potrafi się instalować bez zgody użytkownika, mieszać w rejestrze też bez zgody, utrudniać usuwanie tego programu i tworzyć kopię w mało spodziewanych miejscach.

Znasz mnie grałem na serwerach z nickiem lolo121. Jak nie wierzysz, daj serwer premium

48061.gif

Opublikowano

Dobry poradnik... ten cały babylon wycwanił się i szuka zwolenników na siłę....

Mi automatycznie co jakiś czas w Chrome zmieniało wyszukiwarkę oraz stronę startową na babylona....

U mnie ten syf nosił nazwę linkury smartbar - może komuś pomoże...

1329848632-U118767.png

by vilax

Opublikowano

Ja to polecam wpisać w pasku adresu about:config wyszukać hasło babylon i prawym przycieskiem wszystko kolejno zresetować.

Opublikowano

@UP nie zawsze u wszystkich tak jest. Dużo jest przypadków, że babylon instaluje się sam na komputerze i po prostu trudno jest go usunąć.

@odświeżam

Znasz mnie grałem na serwerach z nickiem lolo121. Jak nie wierzysz, daj serwer premium

48061.gif

Opublikowano

Nie instaluje się sam, nic samo się nie instaluje. To tylko lenistwo użytkowników, którzy podczas instalacji lecą na pałe i nie czytają co gdzie instalują.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...