Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[WIELKI PROBLEM] Run of memory

Juniorek321

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano.

Po pewnym czasie grania wywala mi gra i pisze coś tam run of memory (nie będę tego opisywał dokładnie, bo wszyscy pewnie wiedzą o co chodzi).

Myślałem, że to wina textur packa, zagrałem na normal, ale też wyrzuciło.

Moje mody to:

*Forge mod loader,

*OptFine,

*ReiMinimap,

*MinecraftForge,

*ElementalCreepers,

*InvTweaks,

*TreeCapitator,

*AS Battle Towers,

*CraftGuide,

*EE,

*Millenaire,

*TwilightForest,

*ThaumCraft 2.

Wiem, że niektórzy sobie pomyślą, że to dużo, ale wcześniej (przed 1.0) grałem na YogBoxie i normalnie wszystko śmigało na Far.

Teraz ograniczam się do Normal i niskich ustawień, choć nawet i to nie niweluje mojego problemu (pewnie jak bym ustawił Tiny mógłbym grać, no ale sami powiedzcie, co to za gra?).

Mam Windows 7 Ultimate 32BIT, z czego wynika, że nie mogę przypisać więcej ramu do minecraft (nawet przez Geo Launcher), bo system potrzebuje zarezerwować sobie powiedzmy 1GB, inne programy około 1GB, no i Minecraft standardowo też 1GB.

A łącznie mam 3GB, choć wciąż nie wiem czemu teraz nagle się coś zrypało ,a wszystko wcześniej pięknie działało.

Proszę o rady, na prawdę to jest mega wkurzające.

P.S Zazwyczaj błąd pojawia się jak pójdę na nowe tereny i "nowa" mapka się generuje lub jak po prostu odejdę dalej troszkę niż zwykle od domu i Minecraft musi wczytywać chunki/biomy.

W ustawieniach Javy w Panelu Sterowania ustawiłem od 1024 do 2048 mb, choć jak widać nadal to nie pomaga.

Za pomoc ogromny + i szacun ;>

!!!!

@edit

Ah, bym zapomniał, nie wiem czy to normalne, ale powiem.

Jak zaczynają się zwiechy w konsoli pojawia się komenda (za każdym razem kiedy zwiecha, to ta komenda się ujawnia).

########## GL ERROR ##########

@ Post render

1285: Out of memory

I właśnie w tych momentach też jak klikam F3 to jest np.:

Used memory: 1%-3%(zależy jak Minecraftowi się zachce) (5-30MB) of 989 MB. (przy normalnej rozgrywce, nie pamiętam ile jest procent ale ponad 100-300MB).

Opublikowano

Zrób tak:

Zrób kopię minecraft.jar.

Update zrob przy starcie minecrafta.

Pograj chwile i sprawdź czy dalej jest taki error.

Jak nie to oznacza, że przez mody(za dużo ich, wiem ze grales na boxie ale update minecrafta też robi swoje i mogą być wieksze wymagania.)

Wgraj polowe modów... jak dalej dziala to coraz wiecej, aż bedziesz wiedzial na ile możesz sobie pozwolić ;)

10  50  100  150  200  250  300  350  400  450  500  550  600  650  700  750  800  850  900  950  1000

Proszę Moderatorów o usunięcie %, jeżeli napisałem post, który był pomocny !

Opublikowano

Zrób tak:

Zrób kopię minecraft.jar.

Update zrob przy starcie minecrafta.

Pograj chwile i sprawdź czy dalej jest taki error.

Jak nie to oznacza, że przez mody(za dużo ich, wiem ze grales na boxie ale update minecrafta też robi swoje i mogą być wieksze wymagania.)

Wgraj polowe modów... jak dalej dziala to coraz wiecej, aż bedziesz wiedzial na ile możesz sobie pozwolić ;)

O tym to ja nie pomyślałem.

Możliwe, sprawdzę jutro.

Choć może być tak, że jakiś jeden mod robi taką 3ode.

Inne sugestie? :)

Opublikowano

@3xup spróbowałem z 13 modów wskoczyłem na 6 (w tym Optfine) i nadal to samo.

Czasami jak gram to w menedżerze zadań, w wydajności, w linijce "Wolna" spada do 0 wtedy wyłączę parę programów, zresetuję Minecrafta i znów wszystko wraca do normy, zrobiłem tak z 2-3 razy i wszystko było okej. Za którymś razem jednak miałem Wolnego jakieś 200-300 czyli nic nie powinno się rypać i used memory było chyba 250mb i i tak mi wywaliło ten problem. sam nie wiem o co chodzi :C

Pomoże ktoś ? :c

Opublikowano

W ustawieniach Javy zmień na:

Od: 512MB

Do: 1024MB

Przydziel RAM normalnie, ale ustaw innym sposobem (Wpisz na YouTube minecraft przydzielanie ramu) od 256MB do 256MB. Mniej laguje. Tylko użyj launchera Geoning, na innych może źle działać.

9Sg9q.png

by

adx52x

Opublikowano

W ustawieniach Javy zmień na:

Od: 512MB

Do: 1024MB

Przydziel RAM normalnie, ale ustaw innym sposobem (Wpisz na YouTube minecraft przydzielanie ramu) od 256MB do 256MB. Mniej laguje. Tylko użyj launchera Geoning, na innych może źle działać.

Normalnie, ale innym sposobem? Nie rozumiem.

W ustawieniach Javy ustawiłem tak: -Xmx512m -Xms1024m

A w pliku bat: java -Xmx256m -jar MinecraftLauncher.jar

Dobrze zrobiłem?

@edit

Ustawiłem to w Java -> Java -> View

Czy może miałem to zrobić w zmiennych środowiskowych w Zaawansowanych ustawieniach systemu? -_-

Opublikowano

Osobiście posiadam 30 modów na MC 1.2.5 i spokojnie śmiga na normal, a mam 1 GB przydzielone do mc. Więc to nie jest wina modów. Spróbuj zrobić reinstall minecrafta.

Opublikowano

Normalnie, ale innym sposobem? Nie rozumiem.

W ustawieniach Javy ustawiłem tak: -Xmx512m -Xms1024m

A w pliku bat: java -Xmx256m -jar MinecraftLauncher.jar

Dobrze zrobiłem?

@edit

Ustawiłem to w Java -> Java -> View

Czy może miałem to zrobić w zmiennych środowiskowych w Zaawansowanych ustawieniach systemu? -_-

Tak, dobrze.

9Sg9q.png

by

adx52x

Opublikowano

Osobiście posiadam 30 modów na MC 1.2.5 i spokojnie śmiga na normal, a mam 1 GB przydzielone do mc. Więc to nie jest wina modów. Spróbuj zrobić reinstall minecrafta.

Robiłem, żeby to raz i dalej to samo.

Sam nie wiem o co chodzi.

Opublikowano

Robiłem, żeby to raz i dalej to samo.

Sam nie wiem o co chodzi.

Miałem identycznie na viscie, też miałem po kilku minutach Out Of Memory, zrobiłem update sterowników do karty graficznej i wszystko działało ;)

//gif w sygnie

Opublikowano

Miałem identycznie na viscie, też miałem po kilku minutach Out Of Memory, zrobiłem update sterowników do karty graficznej i wszystko działało ;)

Dalej to samo :c

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...