Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Elo od czego to zależy ?

adamosek123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przed chwilą grałem rozgrywke rankingową ( solo /duo ) graliśmy godzine ponad i dostałem tylko 17 ELO , chwile pózniej zagrałem ponownie graliśmy 25 minut i dostałem 20 ELO od czego to zależy ?

Opublikowano

Od 'sily' przeciwnika. Im wieksza srednia elo przeciwnikow, tym wiecej dostaniesz za zwyciestwo.

Logiczne - trudniejsza gra, wiecej elo.

Bardzo proszę o ściągniecie kilku %.

Opublikowano

Zależy to między innymi od długości meczu, ilości kili, od różnicy elo między graczami, czyli, jeśli np. masz 1300 elo i mając w teamie kogoś 1000 elo to dostaniesz miej elo za wygraną, a jeśli masz w teamie samych 1300 to więcej.

Opublikowano

Zależy to tylko od Elo przeciwnika.

+ Jeśli masz w teamie (swoim lub przeciwnym) duo z bardzo dużą różnicą Elo, dostaniesz go duzo mniej (około 6 bez Elo boosta).

Opublikowano

ELO to system obliczania "umiejętności" (skilla) gracza względem innych graczy.

Zapożyczony został do gier online'owych z szachów :)

Z ELO (nieco zmodyfikowanego) korzysta wiele gier. Np. WoW (w kazdym sezonie PvP gracze zdobywają właśnie punkty ELO).

Generalnie zasada jest dosc prosta. Wszyscy zaczynają z taką samą ilością punków. Ustala się maksymalny limit punktów jaki można uzyskać/stracić w jednym "meczu". I bez względu na różnicę ELO więcej się nie wygra/straci. Następnie odbywają się rozgrywki. Drużyny o takim samym ELO (równym) mogą stracić lub zyskać maksymalnie połowę limitu o którym wspomniałem wcześniej.

Załóżmy, że limit ten to 100 punków.

Mamy dwie drużyny o ELO = 1000. A i B.

A wygrywa - dostaje 50 punktów.

B przegrywa - traci 50 punktów.

Ich nowe ELO wynoszą odpowiednio: A - 1050, B - 950.

Cały bajer w ELO polega na tym, że dostajesz więcej punktów za zwycięstwo z silniejszym od siebie.

Ale i tracisz dużo przy przegranej ze słabszym.

ELO wydaje się sprawiedliwe. Ma jednak dużą wadę: nie odzwierciedla prawdziwego "skilla" na samym początku sezonu.

Dlatego na samym początku czasami warto przegrać by zaniżyć sobie ELO...

Realnie nasz skill jest wyższy niż przypisane nam po początkowych porażkach ELO.

Więc w połowie sezonu szybko nabijamy więcej punktów za zwycięstwa z lepszymi od siebie (lepszymi eg. ELO)...

Wiele gier próbuje ten problem rozwiązać np. poprzez losowanie meczów rankingowych tylko pośród drużyn o zbliżonym ELO.

Nie wiem jak to jest w LOLu rozwiązane...

Tak czy siak - ELO jest złe. Ale nic lepszego jeszcze nie wymyślono.

EDIT: A proszę - znalazłem art. o ELO w LoLu. Jak widać jest nieco bardziej rozbudowany niż ten szachowy:

http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/Elo_rating_system

Opublikowano

Zależy to między innymi od długości meczu, ilości kili, od różnicy elo między graczami, czyli, jeśli np. masz 1300 elo i mając w teamie kogoś 1000 elo to dostaniesz miej elo za wygraną, a jeśli masz w teamie samych 1300 to więcej.

A pierdolisz, za k/d ratio nie ma tutaj nic do znaczenia, nikt wtedy nie chciał by grac suportem

OndteAw.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...