Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy jest sens uczenia sie programowania?

Rek0n

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. Czy jest sens nauki programowania?? Wiem ze bardzo dużo ludzi idzie teraz w kierunku informatyki takze prosze o rozwinie moich wątpliwości. Owszem mam 13 lat ale jesli programowanie to dobry pomysl to ja juz w tej chwili bede zaczynal uczyć sie w tym kierunku. Zacząłbym od symfonii(mam oba tomy w pdf)

Opublikowano

nie, nie ma najmniejszego sensu... (?)

Przecież PROGRAMISTÓW NIGDY DOSYĆ

Wirtualny świat ciągle się rozwija, ciągle kwitnie, co chwila pojawiają się nowe możliwości!

Fakt, informatyków jest jak psów... ale pod żadnym pozorem nigdy nie mylić programistów z informatykami =.=

nie, nie ma najmniejszego sensu... (?)

Przecież PROGRAMISTÓW NIGDY DOSYĆ

Wirtualny świat ciągle się rozwija, ciągle kwitnie, co chwila pojawiają się nowe możliwości!

Fakt, informatyków jest jak psów... ale pod żadnym pozorem nigdy nie mylić programistów z informatykami =.=

Oddajcie minusy! :(

Opublikowano

Powiem ci szczerze że jeśli nie masz nieprzeciętnie pomysłowej głowy która pomoże ci się wybić i zarabiać na tym co tworzysz, to nie ma większego sensu byś uczył się programowania. Zajmij się czymś innym, jeśli tylko masz jakiekolwiek zamiłowania które nie są związane z siedzeniem przez cały dzień przed komputerem.

Pomyśl o tym gdzie chcesz iść później do pracy, bo nie masz dużych szans że przyjmie cię jakaś duża firma dla której będziesz robił oprogramowanie :)

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

Jeśli to lubisz' i cały czas masz jakieś pomysły zeby coś napisać to czemu nie? Próbuj może uda Ci się wybić ponad innych programistów. Powodzenia :P

Opublikowano

Tak jak w temacie. Czy jest sens nauki programowania?? Wiem ze bardzo dużo ludzi idzie teraz w kierunku informatyki takze prosze o rozwinie moich wątpliwości. Owszem mam 13 lat ale jesli programowanie to dobry pomysl to ja juz w tej chwili bede zaczynal uczyć sie w tym kierunku. Zacząłbym od symfonii(mam oba tomy w pdf)

twoja sprawa, co zrobisz z swoją przyszłością, to jest najlepszy czas na podjecie nauki programowania, i pamiętaj czasem będziesz miał nudności itp, najczęściej z początku jak coś nie będzie wychodzić, Nie poddawaj się!

Najlepiej wybierz sobie dobrą ksiażkę np symfonie, polecam ci też to

http://cpp0x.pl

ale najlepiej gdybyś się uczył wg. ksiązki :)

a to że jest dużo programisów, to trochę mit jak dla mnie, jest tyle rzeczy w zakresie informatycznym, że w niektórych dziedzinach ciężko o dobrego informatyka, weźmy na to języki programowania, jest ich sporo a w niektórych, mniej znanych, ciężko kogoś znaleźć.

Opublikowano

Hm. Pytanie jest dość kontrowersyjne, ale musisz wszystko wziąść pod uwagę, po pierwsze, czy chcesz, chcesz się uczyć programowania, coś tworzyć, pomagać innym stronom? Czy nauczyć się i zapominać. Musisz przenalizować wszystkie dostępne opcje, po co się uczyć, dlaczego, czy będę miał czas? Czy nie zapomnę, czy chcę?

Opublikowano

Informatyków dużo? Już ja wiem jak Ci informatycy wyglądają, sam chodzę do technikum informatycznego gdzie niby wszyscy powinni być w temacie. Co się okazuje, że połowa klasy to tępaki którzy nie mieli gdzie iść, druga połowa no to już trochę mądrzejsi którzy mają jakąś tam przyszłość ale nawet nie wiedzą co chcą robić...z całej klasy z programowania jedynie ja jestem w temacie i umiem coś zrobić, reszta wykłada się na banalnych przykładach z lekcji. Nie wiem może do złego technikum poszedłem, może gdzie indziej jest lepiej, ale jeśli Ci się podoba programowanie to bierz się już za to, ale nie zaczynaj od c++ bo do łatwych rzeczy to nie należy szczególnie w wieku 13 lat, zacznij od czegoś łatwiejszego a później stopniowo powolutku ucz się czegoś trudniejszego, programowanie to przyszłość w którą trzeba inwestować, jeśli będziesz w tym dobry i będziesz posiadał umiejętności to zarobisz kupę kasiory.

Opublikowano

Informatyków dużo? Już ja wiem jak Ci informatycy wyglądają, sam chodzę do technikum informatycznego gdzie niby wszyscy powinni być w temacie. Co się okazuje, że połowa klasy to tępaki którzy nie mieli gdzie iść, druga połowa no to już trochę mądrzejsi którzy mają jakąś tam przyszłość ale nawet nie wiedzą co chcą robić...z całej klasy z programowania jedynie ja jestem w temacie i umiem coś zrobić, reszta wykłada się na banalnych przykładach z lekcji. Nie wiem może do złego technikum poszedłem, może gdzie indziej jest lepiej, ale jeśli Ci się podoba programowanie to bierz się już za to, ale nie zaczynaj od c++ bo do łatwych rzeczy to nie należy szczególnie w wieku 13 lat, zacznij od czegoś łatwiejszego a później stopniowo powolutku ucz się czegoś trudniejszego, programowanie to przyszłość w którą trzeba inwestować, jeśli będziesz w tym dobry i będziesz posiadał umiejętności to zarobisz kupę kasiory.

Chłopcze wkurza mnie takie przechwalanie jak ty je robisz, "Wszyscy to debile, a ja znawca"

Tak jeżeli chcesz autorze tematu uczyć się w tym kierunku to sam to przemyśl.

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

Lol. No to chyba po to idą do tej szkoły bo się chcą programowania itp. nauczyć, nie rozumiem o co ci chodzi. Zresztą to nie ma żadnej różnicy bo czy dużo umieją czy nie to i tak potem pozajmują wszystkie oferty pracy :D Powodzenia w szukanie dobrej pracy programisty

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

Ja wybieram się do Technikum Informatycznego . Dlaczego ? Sam nie wiem , ale ciągnie mnie do tego , interesuje się komputerami . W I klasie czeka mnie programowanie - podstawy , więc myślę , ze sobie poradzę ( flash ) . W III klasie wybiera się specjalizacje , raczej są małe szanse , ze wybiorę programowanie , bo mam kolege który w tym siedzi.Nie jest to proste :) Wolałbym administrowanie sieciami , czy grafikę :) . 13 lat to w sam raz na rozpoczęcie nauki , lecz może nie warto marnować czasu , na naukę programowania gdyż są małe szanse byś zrobił coś naprawdę " wielkiego " . Jeżeli informatyka cie kręci , to spróbuj wszystkiego po trochu . A wtedy się okaże do czego masz predyspozycje. :)

Wybór należy do Ciebie :)

Chcę , by stare czasy Metin2 wróciły ...  :(

Opublikowano

Ja wybieram się do Technikum Informatycznego . Dlaczego ? Sam nie wiem , ale ciągnie mnie do tego , interesuje się komputerami . W I klasie czeka mnie programowanie - podstawy , więc myślę , ze sobie poradzę ( flash ) . W III klasie wybiera się specjalizacje , raczej są małe szanse , ze wybiorę programowanie , bo mam kolege który w tym siedzi.Nie jest to proste :) Wolałbym administrowanie sieciami , czy grafikę :) . 13 lat to w sam raz na rozpoczęcie nauki , lecz może nie warto marnować czasu , na naukę programowania gdyż są małe szanse byś zrobił coś naprawdę " wielkiego " . Jeżeli informatyka cie kręci , to spróbuj wszystkiego po trochu . A wtedy się okaże do czego masz predyspozycje. :)

Wybór należy do Ciebie :)

Nie wiem do jakiej szkoły idziesz ale teraz weszła nowa ustawa w życie i nowe klasy techników nie będą uczyły się programowania bo są od rzeczy technicznych. Tak słyszałem.

Opublikowano

Jesteś kreatywny ? Masz głowę do takich rzeczy ? To nie masz na co czekać, ucz się tego, jeżeli Ci to sprawa przyjemność. Jeżeli nie, to po co ? Po co się męczyć w czymś, czego nie lubimy. Zajmij się czymś, co będzie Ci sprawiało ogromną frajdę i idź w tym kierunku. Kocham komputery, ale nie wyobrażam sobie abym miał przed nimi siedzieć parę godziń i pisać jakieś durne rzeczy. Komputer mi służy jedynie do zabawy, czasami do kontaktu z ludźmi przez skype lub portale społecznościowe i to wszystko! Więc jeżeli nie sprawa CI to przyjemności, to zajmij się czymś innym. Pozdrawiam Marcin : )

Kliknij!

Interwencje bramkarskie, kilka zdjęć z mojego życia. Piłka nożna- Goalkeeper! Wejdź polub i poznaj smak prawdziwej piłki!

Opublikowano

Ja mam 15 lat i teraz idę do 3 klasy gimnazjum. Znam już C++, AutoIT, PHP, HTML i teraz uczę się Javy. Innaczej mówiąc wyprzedam materiał szkolny o 4-5 lat.... Dlaczego ? Ano bo lubię informatykę ja się nikogo nie pytałem gdzie mam iść. Poprostu gdy zobaczyłem jak informatyka się rozwija powiedziałem "Nauczę się ! Nie ma że nie !" Więc według mnie pytanie czy iść na informatykę jest jak "Poszedłbym na kucharza ale w kuchni jest już dużo osób"

Mój werdykt: Jak coś lubisz to możesz trzepać na tym kase, jak czegoś nie lubisz to też będziesz trzepał na tym kase jeśli masz przedrostek "mgr."

Opublikowano

Tańsze na pewno są kursy.

Jeśli przestudiujesz wszystkie polecone w tym temacie:

http://www.mpcforum.pl/topic/508973-tut-faq-jak-zaczac-przygode-z-programowaniem-c/

Na pewno znajdziesz w nich ( łącznie ) więcej materiału niż w jakiejkolwiek książce.

Istotna też jest znajomość angielskiego, gdyż ilość polskiego materiału jest - w sumie - dość ograniczona.

Ta sygnatura jest pusta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...