Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradnik: 3.3.5a Paladin Holy PVE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Epic_paladin.jpg

"Witaj! Nic nie mów, wiem po co tu przybywasz. W twoim sercu płonie ogień światłości, nie możesz dłużej patrzeć jak zło i nienawiść zaczynają opanowywać ten świat, nasz świat. Przybywasz tu by poznać ścieżkę swojego przeznaczenia. Ścieżkę Paladyna !"

Słowem wstępu :

Będzie to dość krótki, ale moim zdaniem wystarczający tutorial dla osób chcących spróbować swoich sił jak Heal Pal. Ogólnie przyjeło się, iż paladyn healer dzieli się na dwie grupy, różniące się głownym skillem używanym do leczenia, a mianowicie :

Flash of Light

Holy Light

W tym poradniku zajmiemy się tą drugą opcją. Zaczynamy.

Gemy :

Paladyni Holy z grupy Holy Light'a najczęściej gemują się pod intelekt , cóż ja jednak po przetestowaniu wole używać gemów int + mana regen. Z dobrym ekwipunkiem nie powinniśmy się martwić o manę. A odnośnie ekwipunku :

Ekwipunek :

Hmm, paladyn no to muszą być plate ! Nic bardziej mylnego, jeśli jesteś na raidzie i dropią itemy leather/cloth/mail pod healera i są lepsze od Twoich aktualnych, bierz je. Jesteś healerem to inni mają Cię osłaniać.

Inni :

Tak, to Ci wszyscy którzy biegają w okół i tłuką moby za Ciebie, za co Ty okazujesz im łaskę i podnosisz im HP. A jak to robimy ? Używając spelli. Najważniejsze :

Beacon of Light - Od początku raidu ma być na tanku chyba, że taktyka na bossa twierdzi inaczej.

(G)BoW - Ma być na Tobie.

Holy Light - Tym masz leczyć, jeśli Ci wejdzie instant flash to nikt Ci nie zabroni go rzucić, ale ja nawet na to nie zwracałem uwagi. Myślisz, jak mam leczyć wszystkich czymś co tak długo się castuje. Twoim obowiązkowym glyphem jest Glyph of Holy Light który leczy 10% siły twojego Holy Lighta okoliczne 5 osób z raidu.

Avenging Wrath - Czasowo zwiększa leczenie.

Cleanse - Wielu początkujących healerów nie zwraca na to uwagi, a jest to bardzo ważne. Najlepiej zbindowac sobie ten spell w Healbocie.Zrzuca klątwy.

Divine Plea - to jest ten spell który w kryzysowych momentach ratuje nas i przy okazji resztę raidu. Odnawia manę.

Aury - zależne od taktyki na bossa.

Build :

Boom, niespodzianka. Nie znajdziecie tutaj gotowego buildu, najlepiej samemu przeczytać co jaki talent daje i wtedy ułożyć drzewka pod siebie.

Małe FAQ:

"Omujborze, a droid to mnie w healu przegania"

Druid Healer jest od utrzymania przy życiu raidu, Paladyn skupia sie głównie na tanku, chociaż robiąc to o czym napisałem wyżej często gęsto zostawiałem druidów w tyle.

"Jakie addony?"

Praktycznie jedynym niezbędnym addonem jest HealBot. Wszelkie inne według uznania.

"A PVP?"

Cóż ten poradnik dotyczy PVE jednak, gdy wchodziłem na BG, wrzucałem na siebie Beacon of Light i zaczynałem spamować Holy Lighta, to nawet w itemach Cloth/leather/mail/plate przeciwnicy mieli ogromne trudności z zabiciem mnie.

Nie mam teraz dostępu do wotlk'a i wejrzenia na swojego palasa, więc to co tutaj napisałem piszę z tego co pamiętam z własnego doświadczenia. Jeśli macie jeszcze jakieś dodatkowe pytania, pytajcie

:)

1355848650-U247153.png

Opublikowano

"Nie mam teraz dostępu do wotlk'a i wejrzenia na swojego palasa, więc to co tutaj napisałem piszę z tego co pamiętam z własnego doświadczenia" tu masz źródło.

Enchanty - analogicznie do gemów, pod int.

glyphy - jeden tylko jest niezbędny Glyph of Holy Light - reszta, kwestia gustu.

Build - moim zdaniem najlepiej robić samemu.

Profesje - najlepiej herbalism, chociaż ja używałem Engi plus mining , ale bardziej dla własnej satysfakcji niż profitów.

1355848650-U247153.png

Opublikowano

Ta samemu, jeśli ktoś korzystał z buildów przetestowanych przez innych userów i ma pewność ,że jest bardzo skuteczny niż samemu robić.Ale to raczej komu co pasuje.

2uiyzh2.png
Opublikowano
Nie mam teraz dostępu do wotlk'a i wejrzenia na swojego palasa, więc to co tutaj napisałem piszę z tego co pamiętam z własnego doświadczenia" tu masz źródło.

Widocznie nie doczytałem.

Widziałem dużo lepsze poradniki, ale ten może być dla jakiegoś laika.

Opublikowano

Maniek czego pragniesz więcej, zapytaj to jeśli znam odpowiedź to Ci powiem.

Tutaj dużo nie ma do napisania, fakt mogłem to bardziej rozpisać, ale wolę ująć wszystko krócej lecz rzeczowo. Taktyk na bossy przecież Ci nie będę wypisywał w tutorialu dla paladyna.

Od mojego ostatniego grania w mechanicznego wowa minął ponad rok, a najwięcej grałem healerem, więc prota i retri nie opiszę Ci z pamięci.

1355848650-U247153.png

Opublikowano

Spell power i intelekt. Regeneracja many tylko w gemach. Przynajmniej ja tak robiłem i bardzo dobrze mi się tak leczyło, mało kto dawał radę mnie przegonić.

1355848650-U247153.png

Opublikowano

Widac jak ogarniasz pala,jak chcesz gemowac w mp5 jesli idziesz pod flasha to sp+int a jak pod holy lighta to TYLKO INT!!!!!!!

mp5 u pala jest wystarczajaca i niezra sie z many(bynajmniej ja) niema takiej opcji sie wymanic

Opublikowano

haha palek pod haste :) o kuwra wez lepeij niegraj w wow-a;;albo przynajmniej niepisz takich glupot :)

FoL instant haha tylko ciekawe jak ominiesz GCD 1sec kozaku

Opublikowano

Ogarniajacy palek by tak nie napisal :) Zrozum to ze GCD 1sec czy bedziesz castowal 0,1 i tak musisz czekac na gcd 1 SEC kumasz ogarniajacy paladynie ?haha;D RZ(ż)al patrzeć jak nieogary pisza poradniki

Opublikowano

Kończę tą dyskusje bo nie ma sensu. Każdy pal który ogarnia napisze Ci to samo.

Ehh mały trollu, masz swoją wersję ja mam swoją. Nikt kto ze mną raidował nie był zawiedziony. Tak pozostaje 0.1 , lecz normalnie sie dlużej castuje i każdy pal holy flash gemuje pod haste.

1355848650-U247153.png

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Tu chodziło raczej o kwestję instant vs gcd.

Jak już autor zapomniał wspomnieć o ważnej rzeczy w healowaniu palkiem, mianowicie palek musi wyczuć co będzie atakowane(boss,trash) i nato dać judge of light. Szczególnie efektywne jak w raidzie są ludzie noszący 2 bronie.

• 5 miesięcy temu...
  • 6 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...