Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

studia informatyczne i parę pytań

friix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeszcze rok i będę zaczynał studia informatyczne i mam 2 pytanie :

1. Czego już teraz powinienem się zacząć uczyć ? głównie chodzi mi o takie rzeczy których nie da sięnauczyć w 10 minut , bo w rok raczej zdążę :)

2.Co najbardziej będzie mi się opłacało po studiach ? , znaczy jaka specjalizacja , robienie gier ? robienie stron w necie ? czy pisanie jakiś programów ? co się będzie opłacało ?

Opublikowano

nie ma kierunku na robienie gier i robienie programów czy inne tego typu, na pewno możesz już zacząć uczyć się programować. Poznaj podstawy języków C++, Pascal, logo i python, ale tylko podstawy. to ci powinno wystarczyć na 1 rok. A i na studiach nie naucza cię robić stron internetowych.

1346184056-U684255.jpg

Opublikowano

Na studiach nauczą Cię mało praktycznej wiedzy, żeby być kimś musisz rozwijać się SAM. Masz internet, masz dostęp do całej wiedzy !

Zamykam temat, bo autor nie trzyma poziomu.

....

Polityka forum zakazuję nam zamykać tematy, tylko dlatego, że są na niskim poziomie.

I lold.
Opublikowano

nie ma kierunku na robienie gier i robienie programów czy inne tego typu, na pewno możesz już zacząć uczyć się programować. Poznaj podstawy języków C++, Pascal, logo i python, ale tylko podstawy. to ci powinno wystarczyć na 1 rok. A i na studiach nie naucza cię robić stron internetowych.

ale mi chodziło o to , czy po studiach robić strony za kasę

Opublikowano

Tak ci tylko powiem, więcej nauczysz się sam niż na studiach (dot. programowania, grafiki etc.). Nie rozumiem po co niektóre uczelnie zaczynają naukę od programowania w pascalu. Pascala powinno się mieć już wykutego w poprzednich latach (technikum, swoja wiedza). Moim zdaniem powinni uczyć jakiś język co jest teraz bardzo przydatny min. Visual basic, java, c# etc.. Z tego co mi kumple mówią to na 2-3 roku kują c++ i jave i to w małych ilościach. Jeśli prędzej się nic nie nauczyłeś i teraz nie masz pojęcia o programowaniu.. To nie wiem w jaki sposób ty chcesz tworzyć te strony WWW, gry.

Opublikowano

Powinieneś robić to co lubisz przedewszystkim.... jeśli lubił byś grafike,robienie stron czy też programowanie i był w tym dobry nie ma znaczenia co sie bardziej opłaca na pewno miał byś z tego kase , ale przedewszystkim trzeba też wcześniej zaczynać <to co sie lubi> uczyć sie samemu. Ja np ide na grafike i już teraz mając 16 lat (ide teraz do technikum informatycznego) ogarniam sobie programiki...W szkole naucza cie podstaw i tylko w niektórych kwestiach będą przekazywać rozszerzoną wiedze na jakieś tam tematy programowanie,tworzenie stron itp. Trzeba samemu praktykować i uczyć sie w domu a szkoła daje ci papier dzieki któremu płacą ci więcej

sygnaleparkour.jpg

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...