Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Jak grać w dżungli

cichyiti

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ostatnio zdobyłem 30 lvl i grając rankedy ciągle ludzie piszą żebym ja był w dżungli ale ja nie umiem tam grać dlatego mam do was parę pytań

1.Mam jaxa nasusa i olafa kim najlepiej grać w jungli

2.Jakie itemy brać

3.Od którego poziomu mogę gankować

4.I jeszcze jakieś ogólne porady by mi się przydały

I małe pytanie gdzie jest pokazane elo

1330007971-U359964.png

Opublikowano

Najlepsza z tych trzech postaci na junglę to Jax. Nasus ze swoim lefe stealem byłby być może dobrym junglerem, ale on potrzebuje farmy aby nastackować swoje Q, dlatego jest to postać raczej tylko na topa. Podobnie z Olafem - który dobrze radzi sobie 1vs1 i jest raczej mocniejszym pickiem na Topa niż na junglę, ale jego ulti sprawia, że w late game Olaf staje się niezwykle użyteczną postacią.

Teraz dlaczego Jax? Ponieważ ma bardzo dobre early ganki (można starać się gankować nawet na 2 lvl) dzięki swojemu doskokowi + AoE stunowi. Jest naturalnie tankowaty i nie potrzebuje wiele itemów by działać.Wczesne 2 fragi i staje się kosą. Jego ulti daje sporo resków i pozwala nam wskoczyć wprost na wrogiego carry bez strachu o bycie zgnębionym. Co do itemków to większość hybrydowych będzie dobre z czego polecałbym: Merkurki,Hextech Gunblade i Trinity Force z dodatkiem w postaci Guardian Angel. Dobrze sprawi się także Ostrze Gniewu Guinsoo. Oczywiście idąc na junglę tak jak w przypadku innych postaci kupujemy jako pierwszą Latarnię.

Co do porad to Jaxem powinno się jak najwięcej Gankować i w odpowiednim momencie "detonować" nasz stun.

wikmk9.jpg

Opublikowano

lulz na 30 nie umiesz junglowac? :D mniejsza.

1. jezeli masz runy do jaxa mozesz grac jaxem jak nie graj olafem nasus sie nie nadaje

2. jungler powinien byc tankiem wiec budujesz defensywne itemy w zaleznosci od wrogiegu teamu (jezeli heavy ap to magic resist jezeli na odwrot wiadomo) pamietaj o wardach

3. od samego poczatku jezeli ktos na lini ma problemy gankuj i staraj sie oddawac killa takiemu solo toperowi / carry bardziej sie przyda tobie wystarczy asysta.

4. pamietaj o dragonie wiele osob o nim zapomina przez co przegrywaja. 1 dragon daje 150 g kazdemu. jezeli counter junglujesz i siedzisz w krzakach przy np blue i widzisz jak wrogi jungler go bije nie wskakuj w niego tylko uzyj smite jak bedzie mial malo hp i uciekaj ;P

Opublikowano

Solo toper nie potrzebuje tak killi jak Jungler - solo siedzi sobie na topie i trzyma go jak najdłużej a jungler lata po wszystkich liniach i pomaga więc NOPE.Powiem więcej - jungler jest najważniejszą osobą w teamie - potrafi z przegranej linii zrobić wygraną, dzięki swoim gankom.

Dodatkowo jungler nie musi być tankiem (a w obecnej mecie gra się pod offtanków), jako np. jungle Trynda budujemy się niemal jak zwykły lane Trynda. Chyba, że gramy postacią, która ma dmg sama w sobie jak np. Nocturne lub Mundo - wtedy owszem można iść pod tanka.

wikmk9.jpg

Opublikowano

Cześć ostatnio zdobyłem 30 lvl i grając rankedy ciągle ludzie piszą żebym ja był w dżungli ale ja nie umiem tam grać dlatego mam do was parę pytań

2.Jakie itemy brać

1. Jax.

2. Zaczynaj od latarni, później trinity, hextech gunblade, a później to czego potrzebujesz. Jeśli potrzebujesz hp kup coś na hp, jeśli potrzebujesz armor to kup coś na armora, wiesz o co chodzi.

3. Od każdego. Jax jest bardzo dobrą postacią do gankowania. Wykonujesz doskok na przeciwnika, odpalasz stun z E i siejesz istny mordor.

4. Gankuj jak najczęściej, nie zapominaj dać 2blue dla midera i to chyba tyle co moge dodać do tego tematu.

PS. Wchodzisz w swój profil i tam masz zakładke normal/ ranked i tam wszystko widać.

SunzykPL

League of Legends player

Opublikowano

Chcesz grać junglę na rankedach mimo że nie masz o niej pojęcia? Nie wróżę Ci wysokiego ELO, bo to jungler jest najważniejszą rolą w teamie, jeden błąd może doprowadzić do porażki cały zespół.

A teraz do rzeczy.

1. Jax jak i Olaf nadają się na junglę, lecz to Jax ma lepsze ganki dzięki skokowi i stunowi.

2. Na start kupuj Armor + 5 potek, a pełne buildy znajdziesz na solomid.net

3. Jaxem najlepiej zgankować już od 2 lvl gdy będziesz miał skok i stuna, gdy widzisz że na jakiejś linii przeciwnik za mocno pushuje to macie na 90 % killa.

4. Tak jak up, częste ganki, oddawanie blue, counter-jungla.

Najpierw radzę obejrzeć jakieś game-playe z junglowaniem Jaxem. youtube.com/Gimperr ma dużo filmów w których jungluje nim na rankedach.

League of Legends

EU WEST - konto sprzedane.

EU NE - http://www.lolking.net/summoner/eune/29743227

Opublikowano

2.Jakie itemy brać

Jesli 1 raz idziesz do jungli wpisz sobie na YT nazwe Lol nazwa postaci i jungle NP" League of legend udyr jungle" zamiast udyra moze dac kazda nazwe postaci na 100% jest filmik do jungli do kazdej postaci poniewaz kazdy chcial pokazac jak to on potrafi junglowac

Masz tutaj filmik np na sorake op jungle :P

To jest ukryta treść, proszę

T2xlajE0X19fZXVuZV9fXzI0NV9fX05VTExfX18yX19fMTAwX19fUG9sYW5kLnBuZ19fXzlfX19ub25lX19fMjExOUZGX19fc29sbw==.png

Opublikowano

ee sin - szybka jungla i dobre ganki już na 2 lvlu

udyr - szybka jungla dobre ganki od 4 lvla

skarner - bardzo szybka jungla mój rekord 3,15 i cała czysta ganki od 4 lvla

shaco - całkiem całkiem jungla ganki od 2 lvla

amumu - trochę wolna jungla manożerny ganki od 4 lvla

mundo - normalna jungla ganki 4-5 lvl

fiddlesticks - szybka jungla ganki 4 lvl

fiora - bardzo szybka jungla ganki 2-3 lvl

gankplank - całkiem szybka jungla ganki 4 lvl (najlepiej po 6 lvlu z ulti gankować)

jax - normalna jungla ganki wyśmienite 4 lvl

olaf - szybka jungla ganki ujdą 4 lvl

xin - szybka jungla słabe ganki 4 lvl

warwick - normalna jungla (bardzo łatwa) ganki 4 lvl chociaż najlepsze są z ulti na 6 tongue.png

nocturne - ganki od 3 lvla

polecam takie postacie do jungli mozliwe ze o kims zapomnialem

Opublikowano

@up jaki jest sens gankowac na 4-5lv ? max lv na pierwszy gank to 3, masz juz wszystkie 3 skille, prócz ulti , po co Ci więcej, uwierz mi, że na 3 lv da sie gankowac kazda postacia jaka do tej pory junglowałem, a jungle robie od roku jako moja main pozycje, czy jakby to nazwac i mam pare rozkminek na ten temat juz opatentowanych :D

@topic do jungli kup sobie jakiegos taniego junglera, polecam eveline, tera po remake kozacka jungla, milutkie ganki, bo z tych twoich 3 postaci, do jungli sie wg mnie nadaje aby jax, olaf ma zbyt lipne ganki, jak dla mnie , sa postacie tańsze, a dużo lepsze w jungli, dajmy na to amumu, eve :> Zaczynaj sobie od armor i 5 potków, to taki itemek jeżeli bedziesz skladac latarnie, ktora jest pomocnym itemkiem w jungli. Mozesz zaczynac tez od naszyjnika pod regen hp, nie pamietam nazwy, kosztuje 415g + masz hajsik na potka, to takie wyjscie jeżeli robisz postac bardziej tankowata lub postac ktora zjada dużo many ( czyt. amumu, skarner ), wtedy drugi blue wędruje na twój mid, a ty z tego naszyjnika robisz sobie kamien filozowiczny ( mana regen, hp regen, gold per sec ). Jednak ja wole zaczac sobie jungle z butkami i 3 potkami, bardziej mobilne pierwsze ganki, a z runkami nie robi mi to dużej różnicy, aby ktos mi dmg na blue zrobił : >

Opublikowano

szczerze? jak na 3 lvl nie zrobisz, a przynajmniej nie spróbujesz ganka, to licz się, że poleci na cb flame ^^ gank na 2/3 lvl to jest mus raczej.

@pat531 alistar jeszcze :) zbyt dużo junglować nie musisz, poprostu latasz po liniach i gankujesz ^^ combo headbutt+pulverize / zachodzisz od tyłu - headbutt .. podchodzisz, pulverize. kill jak nic i to odrazu po zrobieniu blue/reda ;)

gdzie ty masz u xina "słabe ganki" ? przecież możesz zrobić reda na 1 lvlu i na 2 polecieć mida/topa z szarżą + 3talonem .. olaf ganki na 4 lvl ? a jak pushuje top/mid/bot? przecież to nie jest żadna filozofia trafić toporem na 2 lvl ;)

udyr ganki od 4 lvl ? na 1 bierzesz fenixa, na 2 miśka i już masz ganka na 2 lvl.

amumu ganki od 4 lvla? jeżeli linia ma cc'ki to przecież na 2lvl bierzesz bandaż i wystarczy trafić.

mundo ganki od 5 lvla? od 2 chciałeś powiedzieć. kółka + tasak, wpadasz na linie z tasakiem i redem i przeciwnik ci poprostu nie ucieknie.

gankplank - całkiem szybka jungla ganki 4 lvl (najlepiej po 6 lvlu z ulti gankować) to żeś się popisał. robisz blue, wilki, szmaty, reda i lecisz na ganka a nie z 6 lvl ..

jax również ganki od 2 lvla, na 1 bierzesz E, na drugim Q i już wskakujesz ze stunem. mało ? :0

warwick może gankować na którym chcę z racji tego, że w jungli jesteś prawie cały czas z full hp. jedyne wymagane to red buff.

nocturnem TEŻ się gankuję od 2 lvla, robiąc reda jako 1 i wychodząc na topa/bota ..

Opublikowano

Czemu nie widzę tu talona.? ;d

On ma kozackie ganki

Podbijasz silenc,slow,free ignite jeszcze dana linia pomoże ^^

Jak ma ulti to masakra... robisz ulti w krzakach masz premie do ruchu silenc slow przeciwnik nie wie kiedy leży.

L2P E1 PLZ :v

Opublikowano

Jesli by ci sie jungla spodobala to kup lee sina a nie pozalujesz. Szybka i przyjemna jungla, dobry dmg, slow, doskok, shield no i kozackie ganki ( aby tylko trafic Q ).

Opublikowano

Ktoś tu coś pisał...

W obecnej mecie jungler nie ma brać killi, ma być tankiem z cc/dobrą inicjacją, ma budować itemy takie jak shurelia.

Jungler powinnien w miarę możliwości oddawać kille teammejtom. To własnie solotop ma być mele który robi konkretny dmg. Jungler to taki drugi support.

Zamykam temat, bo autor nie trzyma poziomu.

....

Polityka forum zakazuję nam zamykać tematy, tylko dlatego, że są na niskim poziomie.

I lold.
Opublikowano

@UP

Od kiedy talon ma ingite za free? :x.Podbicia tez nie ma a jugla przeciętna

Ma krwawienie coś w rodzaju ignite -.- A co do tematu bierz jaxa kozackie ganki od 2lvl, stun + doskok i koleś leży.

1359062624-U334301.png

Opublikowano

Ktoś tu coś pisał...

W obecnej mecie jungler nie ma brać killi, ma być tankiem z cc/dobrą inicjacją, ma budować itemy takie jak shurelia.

Jungler powinnien w miarę możliwości oddawać kille teammejtom. To własnie solotop ma być mele który robi konkretny dmg. Jungler to taki drugi support.

Ekhem, więc zamiast zabijać, biegasz i supportujesz innym liniom - GJ. Życzę zwycięstw.

Shurelię kupują postacie, które tej Shurelii potrzebują do dobrej inicjacji lub ganków - tj. Skarner i Alistar - po wcześniejszym zbudowaniu philosophera dla lepszego sustainu.

Solo top zwykle jest bardziej tankowaty od junglera, i solo toper ma mieć itemy ale z farmy a nie z killi. Owszem jungler powinien oddawać kille carry ale bez przesady - może oddawaj je też supportowi, bo przecież support potrzebuje na wardy itp.

Już widzę zapierdzielającego po jungli Nocturna lub Dianę bez itemków - czysta frajda. Mmmmm gra pod dwóch supportów - jak będziesz grał z idiotami to win murowany.

Ty chyba kolego nigdy junglerem nie grałeś. Nie doceniasz jego roli w grze - lub wogóle jej nie znasz.

wikmk9.jpg

Opublikowano

jeżeli gankujesz, to faktycznie możesz starać się oddawać kille midowi/topowi/ad carry, ale bez przesady (widziałem takie rzeczy, że koleś chcąc oddać killa poprostu odpuścił i przeciwnik uciekł ..) jeżeli jesteś do tyłu, lub jesteś np. alistarem, który kase robi tylko na gankach, zabijaniu wardów z early oracle i gp/5 to zawsze jak 300g wpadnie (albo i więcej) to nic się nie stanie. kolega z teamu dostanie asystę i trochę free farmy i też będzię szczęśliwy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...