Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Opis serii Need For Speed

Flinn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, postanowiłem napisać tutka w którym opiszę wszystkie częście NFS'a, począwszy od pierwszej. Większość tak naprawdę zaczęła zabawę z serią Need For Speed od pierwszego Underground'a, a wcześniejsze części też zasługują na uwagę. Warto sobie przypomnieć od czego to się zaczęło ;).

Napisałem tego tutka, bo chcę trochę rozruszać to subforum, mam nadzieję, że komuś się to przyda.

The Need For Speed

Pierwsza część NFS'a wydana na pecety w 1995 roku. Gra zawiera 4 tryby gry, 9 samochodów i 9 tras. Nie zabrakło oczywiście policji.

Gra ma bardzo wysoką grywalność i zaskakująco realistyczny model jazdy jak na tamte czasy. Grafika jaka jest, każdy widzi, ale jak na tamte czasy jest całkiem niezła :P.

Screenshoty:

need-for-speed.jpg

nfs1.png

1197884038.jpg

Gameplay:

1344771379-U358219.gif

Need For Speed II Druga część została wydana w 1997 roku. W porównaniu do poprzednika w tej części mamy mniejszy realizm jazdy, zwariowane tryby gry, dziwaczne ukryte wozy oraz brak policji. Mamy tutaj aż 19 wozów i 6 różnych tras. Grafika w porównaniu do poprzedniej części jest trochę lepsza.

Screenshoty:

need_for_speed_ii_profilelarge.jpg

Ts9CE8S.png

Intro:

1344771016-U358219.png

Need For Speed III: Hot Pursuit Trzecia część NFS'a, osobiście był to mój pierwszy NFS w jakiego grałem i bardzo dobrze go wspominam. Powróciła policja, która organizowała na nas blokady.

Gra charakteryzowała się bardzo realistyczną jak na tamte czasy grafiką i wieloma atrakcjami. Do dyspozycji mamy 22 wozy i 9 tras. Ogólnie jest to jeden z najlepszych NFS'ów, fakt, grafika może trochę zniechęcać, ale ta część to esencja serii i jest ogromnie grywalna.

Moja ocena: 4/5

Screenshoty:

need-for-speed-3-hot-pursuit-screenshot-

1998.jpg

nfs3_3.jpg

Gameplay:

http://www.youtube.com/watch?v=93AGHNO1-ZY

1344770787-U358219.png

Need For Speed: Road Challenge Czwarta część serii Need For Speed, w USA wydana z podtytułem High Stakes. Ma ona jeszcze bardziej realistyczną grafikę niż poprzednik.

Mamy w niej możliwość grania jako policjant i nie tylko. Do naszej dyspozycji oddano 13 aut i aż 6 trybów rozgrywki. Gra była też bardzo realistyczna jak na tamte czasy, np. części karoserii urwane z wozów pozostawały na trasie.

Screenshoty:

nfs_histakes_profilelarge.jpg

nfsrc2b.jpg

Gameplay:

1344770260-U358219.gif

Need For Speed: Porsche 2000 Piąta część serii NFS miała swoją premierę (no nie zgadniecie :P) w 2000 roku, w USA wydana jako Porsche Unleashed. Jak sam tytuł wskazuje, w tej części ścigamy się tylko autami marki Porsche.

Screenshoty:

Need+for+Speed+Porsche+Unleashed+(2000)a

KPepJvC.jpg

Gameplay:

1344769906-U358219.png

Need For Speed: Hot Pursuit 2 Szósta część serii Need For Speed wydana w 2002 roku. Do naszej dyspozycji oddano wiele wozów, 5 trybów rozgrywki i 12 tras.

Grafika w tej części była już naprawdę bardzo dobra. Model jazdy w tej części był bardzo zręcznościowy, dodatkową atrakcją są latające w razie potrzeby nad trasą policyjne helikoptery.

Screenshoty:

649.jpg

NFS-Hot-Pursuit-2-12.jpg

Gameplay:

1344763292-U358219.png

Need For Speed: Underground Siódma część cyklu NFS została wydana w 2003 roku i wkroczyła na zupełnie inny nurt rozgrywki. Zostało to zainspirowane filmem Szybcy i Wściekli i rozgrywka zmieniła się bardzo znacząco. Mamy możliwość tunningowania swoich wozów jak tylko nam się podoba. Mamy tu kilka rodzajów wyścigów i 20 samochodów.

Moja ocena: 3,5/5

Screenshoty:

47237.jpg

104766171-1314381469.jpg

Gameplay:

1344763626-U358219.png

Need For Speed: Underground 2 Ósma gra serii NFS, kontynuacja pierwszego Undergrounda. Podobnie jak w poprzedniej części mamy możliwość tunningowania swoich wozów. Oprócz nowego miejsca akcji, nowych wozów i trybów gry wprowadzono też możliwość swobodnej jazdy po mieście.

Screenshoty:

316644093.jpg

k,MzQwNjc4MDEsMjk3NzA3,f,09_visual_sciss

Gameplay:

1344763134-U358219.png

Need For Speed: Most Wanted Dziewiąta gra z serii NFS wydana w 2005 roku. Mimo, że podobnie jak w dwóch poprzednich częściach mamy możliwość tunningowania swoich wozów, to jest on trochę skromniejszy co wcale nie przeszkadza, bo gra jest tak znakomita, że to absolutnie nie przeszkadza.

Powróciła policja, co jest dużym plusem.

Moja ocena: 5/5

Screenshoty:

NFS+Most+Wanted+Black+Edition.jpg

1325519045.jpg

Gameplay:

1344769565-U358219.png

Need for Speed: Carbon - dziesiąta gra z serii wydana w 2006 roku. Wielkim plusem gry są pojedynki w kanionach. Został w niej rozbudowany tunning wozów i wprowadzeni pomocnicy, którzy pomagają nam w wyścigach, ale ogółem gra jest trochę gorsza od Most Wanted.

Moja ocena: 3/5

Screenshoty:

carbon_x360_004.jpg

AAD142e.jpg

Gameplay:

1344763771-U358219.png

Need For Speed: ProStreet Jedenasta gra z serii NFS wydana w 2007 roku. Zmieniła się w niej kompletnie zabawa, ponieważ po raz pierwszy w historii serii bierzemy udział wyłącznie w legalnych wyścigach i co za tym idzie nie mamy tutaj policji ani otwartego świata. Na szczęście pozostał tunning.

Moja ocena: 4/5

Screenshoty:

gelX6mp.jpg

Gameplay:

1344763976-U358219.png

Need For Speed: Undercover – Dwunasta gra z serii NFS wydana w 2008 roku. Powracają nielegalne wyścigi i ucieczki przed policją. Wcielamy się w tajnego agenta, którego zadaniem jest przeniknięcie do świata nielegalnych wyścigów. Ogólnie gra jest nijaka i słaba, według mnie to najgorszy NFS w ostatnich kilku latach.

Moja ocena: 2,5/5

Screenshoty:

M16n8v6.jpg

Gameplay:

http://www.youtube.com/watch?v=lu8DpJGG088

1344765181-U358219.png

Need For Speed: Shift Trzynasta gra spod znaku NFS wydana w 2009 roku. Znów powracamy do legalnych wyścigów. Gra charakteryzuje się wysokim realizmem i świetną grafiką. Jeżeli mamy się ścigać w serii NFS legalnie, to właśnie taki sposób przedstawienia tego mi odpowiada.

Screenshoty:

need-for-speed-shift-pc-113.jpg

Gameplay:

http://www.youtube.com/watch?v=BiAJpUiCHnk

1344766222-U358219.png

Need For Speed: Hot Pursuit Czternasta gra z serii NFS wydana w 2010 roku. Gra powraca do korzeni, czyli do stylu rozgrywki jaki znamy ze starego Hot Pursuita i Hot Pursuita 2. Według mnie jest to drugi najlepszy NFS po Most Wanted.

Moja ocena: 4,5/5

Screenshoty:

need-for-speed-hot-pursuit.jpg

20101124184717.jpg

Quick-Look-Need-For-Speed-Hot-Pursuit-2.

Gameplay:

http://www.youtube.com/watch?v=e_dc5e2eFLU

1344768047-U358219.png

Shift 2 Unleashed – Kolejny NFS, wydany w 2011 roku. Kontynuacja pierwszego Shifta, jak najbardziej udana.

Screenshoty:

E7oFYM9.jpg

Gameplay:

http://www.youtube.com/watch?v=Si-SY0PW9N8

1344768164-U358219.png

Need For Speed: The Run Kolejna gra z serii wydana też w 2011 roku. Znów mamy policję i nielegalne wyścigi, ale ogółem gra jest słaba. Model jazdy jest delikatnie mówiąc nie najlepszy, kamera zza samochodu jest praktycznie bezużyteczna ze względu na jej fatalną pracę, a z gry wyścigowej zrobiono po prostu grę akcji.

Moja ocena: 2,5/5

Screenshoty:

Need-for-Speed-the-Run-4e41bc7d87d98.jpg

need-for-speed-the-run-2012-02-01-02-24-

nfs_the_run_19.jpg

Gameplay:

http://www.youtube.com/watch?v=nQbm18oLbt4

need-for-speed-most-wanted-logo.png?cb=1

Need For Speed Most Wanted (2012) - Tytuł ten nazywa się tak samo co legendarny już Most Wanted z 2005 roku, ale niestety poza tytułem obie gry nie mają praktycznie nic wspólnego. Rozgrywka z Most Wanted 2012 w niczym nie przypomina tej z poprzedniego MW i niestety jest to duży minus. Gra sama w sobie nie jest zła, optymalizacja jest znakomita, a grafika nawet po latach potrafi cieszyć oko, jest to fajna gra do pogrania od czasu do czasu ze znajomymi, ale do najlepszych gier z serii niestety MW 2012 bardzo daleko.

Moja ocena: 3,5/5

Screenshoty:

nfsmw-city.jpg

NFSMost-Wanted_screenshot4.jpg

20160212201227.jpg

Gameplay:

https://www.youtube.com/watch?v=DSr_JVTp8fI

NFSR_GDP_logo.png?cb=1412974296

Need For Speed: Rivals - Kolejna gra z serii, w której mamy okazję poobijać kilka radiowozów. Rozgrywka przypomina trochę NFS Hot Pursuit 2010, ale Rivals jest według mnie wyraźnie gorszy. Mi osobiście gra nie przypadła do gustu choćby ze względu model jazdy i za locka do 30 fps.

Moja ocena: 3/5

Screenshoty:

need-for-speed-rivals-ps4.jpg

maxresdefault.jpg

maxresdefault.jpg

Gameplay:

https://www.youtube.com/watch?v=e2fvGtR2WiQ

NFS2015-gpd-logo-cz.png?cb=1465924802

Need For Speed 2015 - Najnowsza jak na razie gra z serii Need For Speed zadebiutowała w 2015 roku na konsolach, a na PC w wiosnę 2016. W tej części gra wraca do tego, czego zapewne wielu graczom brakowało, a mianowicie zaawansowany tunning wizualny jak i mechaniczny oraz nielegalne nocne wyścigi, w które może się też włączyć policja. Gra ma znakomitą grafikę oraz multum opcjii tuningowych, dzięki czemu możemy w dowolny sposób spersonalizować swój samochód. Jedynym minusem dla mnie jest model jazdy, coś co w ostatnich latach jest według mnie główną bolączką NFS'ów, zaczynając od NFS The Run.

Screenshoty:

maxresdefault.jpg

Need-for-Speed-recenzja-57.jpg

1280x720-mFm.jpg

Gameplay:

https://www.youtube.com/watch?v=hX_ke3GwLE0

Pominąłem spinn–offy, wersje na mniejsze platformy i Worlda [*]

Opublikowano

Ja zaczynałem przygodę z tą grą NFS 3 Hot Pursuit, całkiem, całkiem mi się grało. Następne części nie przypadły mi do gustu... Ale moje zdanie jest jak twoje, że najlepszą częścią jest właśnie Most Wanted ;) Nie raz już ją przeszedłem i dalej mi się nie znudziła ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pamiętam, że w Need For Speed Underground skakało się przez mosty i to była chyba tylko jedyna wersja z takim czymś <3 (skok przez most w MW sie nie zalicza bo to byla tylko krotka scenka filmowa).

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja zacząłem od Hot Pursuit potem Hot Pursuit 2 i Underground, a potem przestałem grać w Need for speed.

Mam Hot Pursuit 2 i Underground oryginalne płyty. Pamiętam gdy je kupiłem kumple robili kolejkę żeby pożyczać te gry ode mnie. To były czasy! ;)

A co do tematu to bardzo mi się podoba!! LIKE!

Opublikowano

Ja zaczynałem od Need For Speed III Hot Pursuit (płytke mam do dziś). Później przechodziłem przez większość części :P

i5 3350P, GB GTX960 WF2 4Gb, Goodram 2x 4Gb 1333MHz CL9, Corsair VS450, Crucial M550 128Gb, iBox 715, Windows 8

Steelseries Siberia V2, SS Rival, XyperX Fury Pro 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Hah, ja zacząłem od Most Wanted'a i od razu wiedziałem, że to jest pro gra.

Plusik dla ciebie za wkład pracy.

Bez-nazwy_nrsrana.png

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Bardzo fajny opis. ;) Dobre uporządkowanie serii. Thx. Ja to zaczynałem od Hot Pursuit 2 ale najbardziej lubie Undergroundy

Masz projekt graficzny? Moge zrobić strone! Napisz do mnie :-)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Pierwsze nfs maja po 1,5 ze wzgledu na ? Grafike ? To The run powinien miec 5.

Według mnie to pierwszy powinien miec wysoką, carbon nie jest aż taki zły, a nfs

underground to jest chyba kolos w nfs oprócz most wanted, były tam kur...sko ciężkie

wyścigi i to idealne odwzorowanie szybkich i wscieklych

• 5 tygodni później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Przydało by się odświeżyć temat o nowsze tytuły :)

Opublikowano

Przydało by się odświeżyć temat o nowsze tytuły :)

Tak, trochę o tym temacie zapomniałem.

Ale niedługo go trochę odświeżę i zaktualizuję o brakujące tytuły.

• 8 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...