Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Visual cały czas wstawia mi starą ikonke

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, podczas robienia nowej wersji programu napotkałem spory problem.

Postanowiłem zmienić ikonke programu na inną robioną przeze mnie. Po kompilacji niestety ikona nie zmienia sie. Nie wiem czym jest to wywołane ponieważ zmieniałem przy okazji tło i ono załadowało sie poprawnie.

Próbowałem uporać sie z tym na wiele sposobów, wywaliłem starą ikone z plikow projektu oraz wyciąłem ikone w inne miejsce na dysku jak to nie zadziałało usunąłem całą zawartość folderu debug. Nic to nie zmieniło dla tego prosze o pomoc :(

Spotkał sie już ktoś kiedyś z takim czymś? Wie ktoś może jak temu zaradzić? Bede bardzo wdzieczny za pomoc. ;)

Miziak

m2_cut_pixl_baner-1.png

Gość Pan Szymek
Opublikowano

Witam, podczas robienia nowej wersji programu napotkałem spory problem.

Postanowiłem zmienić ikonke programu na inną robioną przeze mnie. Po kompilacji niestety ikona nie zmienia sie. Nie wiem czym jest to wywołane ponieważ zmieniałem przy okazji tło i ono załadowało sie poprawnie.

Próbowałem uporać sie z tym na wiele sposobów, wywaliłem starą ikone z plikow projektu oraz wyciąłem ikone w inne miejsce na dysku jak to nie zadziałało usunąłem całą zawartość folderu debug. Nic to nie zmieniło dla tego prosze o pomoc :(

Spotkał sie już ktoś kiedyś z takim czymś? Wie ktoś może jak temu zaradzić? Bede bardzo wdzieczny za pomoc. ;)

Miziak

U innych pewnie będzie już nowa ikona.

Gość Pan Szymek
Opublikowano

Nie rozumiem. W innych projektach?

Innych osobach, u mnie często też jest tak, że ikona się nie odświeża, natomiast na innych komputerach program będzie miał właściwą ikonę.

Opublikowano

Siema, napotkałem następny problem (po co zakładać następny temat ;x ).

Otóż nie wiem dla czego timer nie chce sie zatrzymać po ,,Timer2.Stop()" Na początku myślałem ze to wina System.Diagnostics.Process.Start() ale wykosiłem wszytko i dalej to samo. Zostawiłem tylko MsgBox do testowania.

Nie mam pojęcia o co chodzi. Po rozpoczęciu Timera wyskakuje ok. 48-50 okienek.

Oto kod timera:

Private Sub Timer2_Tick(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Timer2.Tick
	MsgBox("test")
	Timer2.Stop()

Ma ktoś może jakiś pomysł o co może chodzić :( ? Mecze sie z tym juz ładnych pare godzin. ;/

m2_cut_pixl_baner-1.png

Weteran
Opublikowano

Siema, napotkałem następny problem (po co zakładać następny temat ;x ).

Otóż nie wiem dla czego timer nie chce sie zatrzymać po ,,Timer2.Stop()" Na początku myślałem ze to wina System.Diagnostics.Process.Start() ale wykosiłem wszytko i dalej to samo. Zostawiłem tylko MsgBox do testowania.

Nie mam pojęcia o co chodzi. Po rozpoczęciu Timera wyskakuje ok. 48-50 okienek.

Oto kod timera:

Private Sub Timer2_Tick(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Timer2.Tick
	MsgBox("test")
	Timer2.Stop()

Ma ktoś może jakiś pomysł o co może chodzić :( ? Mecze sie z tym juz ładnych pare godzin. ;/

Hmm...

Nie znam się na vb, ale zakładam, że timer działa w oddzielnym wątku, a MsgBox zatrzymuję główny wątek do momentu kliknięcia, podczas kiedy timmer nadal wykonuje swoje obroty.

Wstaw Timer2.Stop przed msgBox.

Ale tak jak mówiłem, nie miałem nigdy styczności z VB, więc nie jest pewien.

Na przyszłość

lepiej załóż kolejny temat, zamiast pisać w tym samym, gdyż inni potem będą mogli łatwiej znaleźć rozwiązanie swojego problemu.

Opublikowano

Ikonę programu zmieniasz w ustawieniach projektu, nie formy

W Solution Explorerze -> PPM -> Properites

I tam masz dopiero ikonę programu.

Myślę że tego nie próbowałeś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...