Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak zgrać partycję recovery?

Adzik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie... Posiadam laptopa z serii Asus K50AF series. Mam na nim Windows XP, oraz partycję recovery. I tu pytanie, jak zgrać recovery na płytę? Ponieważ chcę formatować komputer, ale boje się, że coś spieprzę(tradycyjnie :D)

Opublikowano

hmm od kiedy ja mam laptopa to on mi zawsze po włączeniu wył żebym zgrał Windowsa na płytę zajeło mi to 6płyt DvD :P

A tak wgl to tej partycji sie nie da ruszyć a przynajmniej nie wiem po co miał by ktoś coś w znią robić w sensie usuwać :) Po prostu startujesz formata z partycji recorvery i tyle powinieneś mieć gdzieś napis i przypisany do niego klawisz :) Także nic z nią nie zrobisz :)

A robienie formata jest jak instalacja programu na komputerze :) dosłownie :)

- Wybierasz język

- potem instalacja bodajrze nie standardowa czy zaawansowana bo można zrobić instalację Windowsa bez formatowania...

- formtaujesz wszystkie partycje tak żeby była tylko jedna wybierasz potwierdzasz

- instaluje się

- robisz usera wpisujesz login hasło

- cd-key

i cała filizofia za którą w serwisie biorą od 50 do 100zł :) a to jest 30min roboty

oczywiście potem jeszcze wgranie sterowników +jakieś programy...

Startuj tą instalację poradzisz sobie bez problemu :) A jak coś to pisz o ile będziesz miał z czego :)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Tyle ja wiem... Chodzi mi głównie tylko o to aby zgrać, bo coś źle kliknę i po zawodach :) A co do formatowania jak to dokładnie zrobić? Gdzie ustawić aby zaczęło z recovery? Bo zawsze z płyty formatowałem...

Opublikowano

Nic źle nie klikniesz z ta partycją nic źle nie zrobisz :)

Jak ci sie laptop odpala to powinno gdzieś pisać recorvery i np. F12 :) a jak nie pisze to musisz wyguglować do swojego modelu laptopa jak się tą partycję uruchamia :)

A co do formatowania w trkacie instalacji no to masz partycje zaznaczasz ją kliknięciem i pod okienkiem masz różne opcje. Klikasz formatuj i ona się pokazuje jako nie przydzielona... formatujesz wszystkie łączysz razem klikasz na tą co tam masz no i klikasz dalej i na nią się Windows zainstaluje :) cała filizofia :) skoro to robiłeś wcześniej ale z płyty to nie ma żadnej różnicy poza sposobem rozpoczącia instalacji :)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

większość takich instalek ma możliwość nagrania na CD , od tego jest odpowiedni program w systemie . poczytaj sobie instrukcje obsługi do laptopa

recowery nagra bez problemu, można ją ściągnąć czasem ze strony producenta albo samemu nagrać obraz partycji na 1 DVD

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Yhym... Rozumiem... I jeszcze jedno, CD-Key'a nigdzie nie mam pod baterią dosłownie nigdzie... Jest jakiś program do wyciągnięcia go z systemu?

Opublikowano

@UP

LOL jak to nie masz pod laptopem naklejki ? beka.... są różne programy do wyciągania kluczy musisz poszukać ale na 100% jest coś takiego :)

@Robem raczej nie na 1 DVD tylko na parę mi to zajeło 6płyt DvD po 4,7GB :) I właśnie ja też mam taki program do zgrywania tej partycji AI recorvery burner od Asusa :)

Opublikowano

na kilka płyt nagrywa się recovery SYSTEMU a nie samo recovery które głownie zajmuje ok 2- 4Gb cała instalka ze sterownikami

sterowniki sa na partycji recovery zawsze problem to tylko do niej się dostać czasem ( partycja ma flagę jako ukryta )

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

tak jak ci napisałem , masz program juz w systemie za pomocą którego nagrasz płytkę instalacyjna systemu czy to z recovery czy bez

manual masz na stronie asusa , a ja za ciebie nie mam zamiaru go czytać by znaleźć potrzebne informacje

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Kombinowałem kombinowałem, ale nie wykombinowałem... Manulal jest tam tylko w j.angielskim koreańskim i chu* wie jakim jeszcze... Jako, że mój angielski kuleje, pozostaje mi opcja zgrania recovery na CD. I pytanie, to jest po prostu instalacja zwykła? Tak jakbym miał płytę z windowsem? Czy coś innego? Dodam, że jak wchodzę w tą partycję mam plik setup.exe Uruchamiam go i mam tam parę opcji w tym instaluj system... Czym to się różni od instalacji przy uruchomieniu?

Opublikowano

zwykła, ale OEM czyli dokładnie tylko i wyłącznie do tego modelu co ty posiadasz w przypisanym numerem seryjnym windows

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

To tak... Kuzyn z Niemiec do mnie przyjechał... Był manual w j.nie doczytał, że trzeba tam wcisnąć f9 (przy starcie) wciskamy... żadnej reakcji... Istnieje ostatnia możliwość. Jak pisałem, zgranie recovery na CD, dalej chyba już instalacja(według mojego rozumowania, chyba że jest inaczej to proszę pisać). I pytam się was... CZYM to zgrać... Bo żadnej aplikacji od asus'a tu nie widzę, chyba że mocno zakopana jest to wtedy użyję szukajki w systemie, tylko musiałbym znać nazwę...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...