Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] W czym mogę stworzyć grę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, ostatnio mnie coś napadło, by poruszyć temat który mnie dręczy od kilku lat, a mianowicie własna gra rpg/mmorpg (jeśli możliwe). Właśnie zaczynam czytać umowę licencyjną UDK i nie wiem w jakim silniku mógłbym zrobić grę z:

-bardzo obszerną mapą

-systemie klasowym

-"drzewkami" umiejętności

-różnymi skillami

-questami

-sztuczną inteligencją (towarzysze w drużynie) - coś podobne do dragon age

Zależy mi na tym, by publikowanie gry (nie sprzedawanie tylko publikowanie) było darmowe. Oczywiście grafikę sam będę dorabiał, wiem że to nie jest tak "hop, siup". Planuję zakończyć ten projekt po kilku latach. Cieszył bym się, gdyby była możliwość gry multiplayer - pvp , lub tak jak przeciętna mmorpg 3d ( metin2, 4story, wow ). Wiem z czym się porównałem i nie zmienia to faktu, że posty w stylu "dzieciaku idź się lepiej poucz", "odpuść sobie", nie zmienią mojego zapału do pracy.

Gdybyście mogli polecić jakiś silnik, w którym mogę zrobić grę rpg/mmorpg, to bardzo proszę. Nagrodzę lajkami, jeżeli go opiszecie.

1.Czytasz mój opis

2.Teraz mówisz sobie: to fakt.

3.Twoja ręka spoczywa na myszce.

5.Nie zauważyłeś/aś że nie ma punktu 4.

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

9.Wiesz że to co przeczytałeś/aś to prawda

Opublikowano

Unity3d, ostatnio jakaś polska grupa robi w tym silniku właśnie polskiego mmo. Łatwy i prosty silnik do ogarnięcia. Pisanie skryptów w c#/java i duże zasoby assest story. Posiadają bardzo porządne forum, na którym można znaleść pomoc i tutki. Dodatkowo poradniki do tego silnika możesz znaleść na mepi.pl

Opublikowano

Stworzenie mmorpg typu Nostale nie będzie sprawiać problemu?

1.Czytasz mój opis

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

Opublikowano

Może inaczej, jaki program jest najprostszy w obsłudze? Nie zależy mi na grafice (nawet tej 3d), ale na prostej budowie. Może być nawet podobna do Baldur's Gate, ale by chociaż było to po polsku, oraz proste w obsłudze.

Temat aktualny, proszę dalej składać propozycje silników.

1.Czytasz mój opis

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

Opublikowano

Kodu Game Lab - Program po polsku do tworzenia gier 3d. :D

Może na tej stronce coś znajdziesz dla sb:

http://www.dobreprogramy.pl/Tworzenie-gier,Kategoria,Windows,124.html

Pzdr..

Opublikowano

Instalacja błędna, nie wiem co i jak, ale nie działa... A może jakiś program z spolszczeniem? Jeżeli wiecie czy są spolszczenia do UDK lub Unity to proszę o informacje. Może być nawet nieoficjalne i nie musicie dawać linka. Wystarczy napisać tylko czy coś takiego istnieje. Sam poszukam.

Ogólnie chodzi mi o zrobienie gry w stylu Dragon Age. I proszę o nie podawanie silników dla programistów, bo do takich mi jeszcze długa droga - z 8 lat będzie.

1.Czytasz mój opis

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

Opublikowano

Spolszczenia do unity nie ma, tak po za tym było by one zbędne. Lepiej się używa się tego silnika w jego oryginalnym języku. Nie rozumiem też jak chcesz zrobić grę w stylu Dragon Age, jeżeli "szukasz silnika nie dla programistów". Nie ma takich silników, praca w UDK i unity3d bazuje na skryptach.

Opublikowano

I tak po kilku dniach się zniechęcisz i przestaniesz to robić więc nie marnuj swojego czasu, jak już chcesz coś zrobić to jakąś małą gierkę logiczną / zręcznościową w 2d zrób. Nie porywaj się z motyką na słońce, wiem jak jest bo kilka lat byłem aktywnym userem polskiego forum o tworzeniu gier, wszyscy nowi mają wielki zapał na jakieś mmo rpg albo gta, nikt z nich do tego czasu jej nie zrobił.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

Kolego ja już od 3 lat bawię się w rpgmakerze i game makerze. Nie planuję tego jako "wypuszczę jakąś denną platformówkę i skończę", tylko ciągłe programowanie (gdy poznam tajniki języków). Planuję zakończyć szkołę właśnie pod kierunkiem programowania gier, dodatkowo kończąc akademię muzyczną (już jestem w szkole średniej, muzycznej). Szukam czegoś, na czym mógłbym zacząć grę, a później ją skończyć pisząc skrypty, więc to ty sobie odpuść, bo nie zamierzam rezygnować. Muzyka i programowanie to jest to, co jest moim życiem. Aktualnie uczyłem się jedynie do konkursów szkolnych, gdzie w jednym miałem 2 miejsce w gminie i 7 w powiecie. Nie traktuję tego jako "zapału" tylko to jest mój sens życia.

Teraz szukam takiej osoby, która by mnie podszkoliła w jakimś programie/ w programowaniu. Chętnie bym coś zrobił dla kogoś za "free", tylko po to, by się czegoś nauczyć. Dlatego szukam polskiej wersji, bo najlepiej to ogarnąć. Dlatego silnik musi być podobny do Eclipsy, ponieważ (jest jednym słowem) zajebisty.

1.Czytasz mój opis

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

Opublikowano

No cóż to życzę powodzenia :) (max 1 miesiąc i nie będziesz już tego kontynuował, ale to tylko moja opinia, nie musisz tego komentować)

Jeśli zależy ci na robieniu tego w programach 'game makerowych' to polecam: do 2D - Multimedia Fusion 2 (+ banalne wtyczki do obsługi sieci), do 3D - Unity 3D. Jeśli chcesz zaś to zrobić w języku programowania to c++ i Irrlicht (duuużo kursów po polsku w internecie).

Do takiego projektu musisz zebrać grupę osób - mieć grafików, programistów, testerów, "dzwiękowców", samemu nie dasz rady ukończyć tak ambitnego projektu nawet w kilka lat (no chyba że wyjdzie z tego zwykły bullshit mający mało wspólnego z pierwotnymi założeniami).

PS: Ja się bawię w 'game makerach' od 2004 roku więc już trochę wiem (choć nigdy niczego poważnego nie zrobiłem bo mam strasznie słomiany zapał, ale dużo małych gierek) :)

Opublikowano

A ja właśnie nie mam zapału, to jest moje życie które nikt mi nie spieprzy. Miałem nadzieję że są na MPC ludzie, którzy potrafią zrozumieć innych. Każdy "lepszy" uważa standardowego użytkownika za nooba/kogoś gorszego (poza teamem). Każdy kto chce coś dostać, odpowiadają mu "google nie boli", a właśnie że boli i to bardzo. Projekt jest planowany na ok. 10 lat zabawy, więc nie próbuj mnie zniechęcić.

Właśnie chciałem wyjść z tych gier, ponieważ bardzo ograniczają mój projekt. Nie będę robił tego na OTS'ie lub Metinie. Ewentualnie długa zabawa z WoW'em. Tylko grafiki pozmieniać, zmienić wygląd skilli, nazwy i opisy. Dodatkowo questy zrobić inne i zmienić mapy. Do tego czasu WoW będzie darmowym standardem (gdzie mój serwer wyprą jakieś inne banały w stylu metina). Chciałem stworzyć coś nowego w polskim programie / spolszczonym. Ale wychodzi na to, że będę musiał się użerać z google parę dni lub męczyć się dniami z tutami.

Szukam fajnego silnika do gry, typu UDK ( dla ludzi bez umiejętności programowania takich rzeczy ). Z tym, że polskiego lub spolszczonego.

Internet to jeden wielki śmietnik. Ludzie zakładają strony internetowe, porzucając je i zakładając nowe[...].

1.Czytasz mój opis

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

Opublikowano

Nie spotkałem się jeszcze z spolszczonym gdk, jedyne co znam spolszczone to programy tgf i mmf2, z tym że one nadają się tylko do robienia gier w 2d.

Opublikowano

A miałeś może do czynienia z UDK ? Chętnie bym się u kogoś podszkolił jeśli można... Do programowania się "na chama" nie biorę, samo przyjdzie w szkole. Poza tym codziennie spotykam się z kodami. ;)

1.Czytasz mój opis

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...