Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki język do gier najlepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki waszym zdaniem jest najlepszy język do pisania gier PC?

I co powiecie o tych?

-Java

-Flash(ale nie wiem czy ten się nadaje dla gier PC)

I może polećcie jakiś inny

--------

EDIT

Sorki chyba zły dział

Cześć...

Opublikowano

We Flashu są napisane gierki online w przeglądarce tak zwane (flashowe gierki) wpiszesz w google gry flash to Ci wyskoczy masa tego. W javie natomiast możesz pisać wszystko chociaż polecałbym C++, jakoś wydaje mi się że większe wsparcie jest dla tego języka jeśli chodzi o gry 3d >.<

Opublikowano

Szukałem na necie poradników do tego języka tylko że najczęściej były z 2010r. Czy może być taki czy muszę szukać np. z 2011 bo się coś pozmieniało w skryptach?

Cześć...

Opublikowano

Prawie każdy język jest dobry do gier na PC, ale wg. mnie najlepszym jest C++, trochę gorszym jest AutoIT, ale również nadaje się do pisania gier na PC.

Kocham mame

Weteran
Opublikowano

C++. Chyba najbardziej standardowy język w GameDevie.

Flash? Flash to nie język, to komercyjne gówno na patyku (Czekam na najazd na mój post fanów gier flash)

Unity3D również jest komercyjnym programem, więc taką grą co najwyżej pochwalisz się swoim kolegom.

@Up

Autoit do gier? Bardzo śmieszne.

Gość Pan Szymek
Opublikowano
Flash? Flash to nie język, to komercyjne gówno na patyku (Czekam na najazd na mój post fanów gier flash)

Tak, to stwórz mi przy takim samym nakładzie pracy grę w innym języku zamiast w "komercyjnym gównie na patyku".

Opublikowano

Java jest bardzo awaryjna, każda gierka, w którą grałem i była oparta głownie na platformie Java, miała mnóstwo crashów i błędów, i pożera dużo ramu chyba C++ jest najlepszy, ale ja się nie znam zbytnio :)

Gość Pan Szymek
Opublikowano

Java jest bardzo awaryjna, każda gierka, w którą grałem i była oparta głownie na platformie Java, miała mnóstwo crashów i błędów, i pożera dużo ramu chyba C++ jest najlepszy, ale ja się nie znam zbytnio :)

Jeżeli programista jest idiotą, to w każdym języku zrobi grę z błędami.

Opublikowano

Java jest dobra jeśli chodzi o multi platformowość, ale rzre zasoby jak..

Jeśli chodzi o AutoIT do gier - To żart. A poza tym "gra" w AutoIT nie zadziała na Mac OS..

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

Według mnie:

- C++ - bardzo dobry, jest do niego sporo silników graficznych, jest multiplatformowy, możesz mieć czasami jedynie problemy z dziwnymi rzeczami ale to w nim normalne, nie ma się co przejmować.

- Delphi / Lazarus - dobry, mało silników graficznych niestety, jest też multiplatformowy, ogólnie nie ma zbytnich przeszkód przy robieniu w nim gry ... oprócz tego że wszystkie zmienne musisz deklarować na początku funkcji, to naprawdę jest wkurzające w dużych projektach.

- AutoIT - do małych platformówek czy tam jakichś innego typu gierek użycie go będzie w porządku, większych gier nie radzę w nim robić, ma udf do Irrlichta

- Assembler - idealny, z tym że pierwszy poziom platformówki zrobisz za rok

- Flash - bardzo dobry, z tym że zużywa wiele więcej zasobów niż gra w pełni skompilowana

- C#/VB - .net powstrzymuje mnie w ogóle od zainstalowania tego, więc nie komentuje

- Java - awaryjny, zasobożerny, to samo co do AutoIT

- Python - znam tylko jedną gre w nim zrobioną ale jest awaryjna jak pieron

I jeśli chcesz robić małe gierki to już lepsze jest użycie jakiegoś kreatora gier, jak np. Game Maker.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

C++. Chyba najbardziej standardowy język w GameDevie.

Unity3D również jest komercyjnym programem, więc taką grą co najwyżej pochwalisz się swoim kolegom.

@Up

Autoit do gier? Bardzo śmieszne.

Wojtek jakoś sobie dał rade ...

Kocham mame

Gość Pan Szymek
Opublikowano

Czy twoim zdaniem Notch, który stworzył Minecraft, najbardziej rozchwytywaną gierkę na PC 2011 roku jest idiotą?

Dla mnie tak, Notch jest idiotą, ale to temat na inną rozmowę.

Natomiast Minecraft u mnie, na zwykłym sprzęcie crashów nie ma.

Opublikowano

Czy twoim zdaniem Notch, który stworzył Minecraft, najbardziej rozchwytywaną gierkę na PC 2011 roku jest idiotą?

Tutaj bardziej się liczył pomysł, a nie wykonanie.

Opublikowano

@UP sorki że nie na temat :) Wybaczcie

Pomysł także się liczy,ale czy sądzisz,że jeżeli Minecraft crashowałby się co 5min. grałoby w niego tyle osób? Wykonanie jest tak samo ważne jak pomysł, obie te rzeczy muszą być perfekcyjne!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...