Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gra typu margonem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ogarnąłeś jakąś bibliotekę graficzną typu allegro?

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Mam ogarnięte C++ jako tako.

Skoro pytasz jak zrobić, to znaczy, że nie masz ogarnięte w wystarczającym stopniu.

mjut.png
Opublikowano

Powiem Ci, że jak chcesz stworzyć grę typu margonem to napewno nie zaszkodzili by Ci pomocnicy(Bo inaczej zanim zrobisz taką grę to już chyba nikt nie będzie w to grać). To nie jest napisane w c++, ale Ty jak najbardziej możesz to zrobić. No i musisz nać więcej niż "jako tako" :)

Weteran
Opublikowano

ta gra nie jest napisana w c++, ponieważ to jest gra przeglądarkowa

ta gra jest zrobiona w fleshu + php

Da się we wszystkim pisać. Poczytaj chociażby o SliverLight.

Samą stronę można również napisać w c++. Tzn. będzie wyświetlać się w html, ale wszelkie obliczenia będą wykonywać się na serwerze. Nigdy czegoś takiego nie próbowałem, ale to chyba nic trudnego, ani nadzwyczajnego.

Jednak bardziej do tworzenia tego typu gier polecam Ci Jave, chociażby dlatego, że jest to rozwiązanie wieloplatformowe.

Opublikowano

Silnik margonem jest napisany w c++.

wiele gier ma w tym napisane jadro np. metin2...

Poczytaj chociażby o SliverLight.

nie muszę, to i tak jest znane,

btw.

dla osób których raczej dopiero zaczynają z takimi "grami przeglądarkowymi" to raczej java, jest przyjemna,

nie służy ona tylko do gier itp. np, do banerów na stronkę itp, java o tyle dobra ze można uruchomić prawie na każdej platformie.

Opublikowano

Tak zdaję sobie z tego sprawę. Po prostu prostuje to co ktoś napisał a mianowicie

"ta gra nie jest napisana w c++, ponieważ to jest gra przeglądarkowa

ta gra jest zrobiona w fleshu + php"

To nie prawda.

Zamykam temat, bo autor nie trzyma poziomu.

....

Polityka forum zakazuję nam zamykać tematy, tylko dlatego, że są na niskim poziomie.

I lold.
Opublikowano

ehh, ja mialem na myśli co innego.

jądro to jądro a gra to gra.

btw, ja nie piszę w językach takich jak java czy flesh, ja na tym się nie znam.

i w margonem też nie grałem, stwierdziłem tylko że przeglądarkowe gry są napisane najczęsciej w fleshu...

gdybym mial zamiar pisać jaką kolwek grę to napisał bym z urzyciam OpenGL lub Directx...

Opublikowano

Czy nie wie ktoś jak zrobić grę typu margonem? Mam ogarnięte C++ jako tako.

"Jako tako" ....czyli przeczytałeś ten tutek tak ? :)

http://www.mpcforum.pl/topic/693336-tut-wiedza-teoretyczna-by-ratvi/

Są takie edytory (silniki gier) który mają swoje elementy które możemy wykorzystać w grze. Polecam ci silniki GRY takie jak Unity3D, CryENGINE 3 SDK, UDK... Jest też więcej płatnych lub darmowych ale te co ci podałem są jedne z najlepszych a szczególnie UDK tu masz listę gier zrobionych na UDK

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Unreal_Engine_games

P.s. Poleciłem ci UDK ponieważ ma najlepszy silnik graficzny a Unity3D możesz zastosować do gry przeglądarkowej i jest łatwiejszy na początek.

GrottyCracker22.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...