Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[C++]Problem ze skompilowaniem kodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zacząłem czytać symfonie c++ standard , i na pierwszej stronie jest już kod.

Gdy go przepisuje do dev-c++ i próbuje skompilować wywala mi : Source file not compiled .

Kod:

#include <iostream>
int main()
{
std::cout << "Test";

}

//poradzilem sobie , mozna cl

1345559513-U619318.png

By Kolorowy.

Opublikowano

Spróbuj wpisać taki kod ;) :

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
cout << "Test\n";
system("pause")
return 0;
}

Opublikowano
Opublikowano

1. Skąd wiesz, że jednak działa? O_o Autor napisał, że sobie poradził...

2. Podałem mu łatwiejszy szkielet (o ile można to tak nazwać), bo podejrzewam, że skoro jest początkujący to będzie dużo wypisywał cin i cout...

3. Ja zawsze z tym pracuje, ale może i masz w tym punkcie racje...

Opublikowano
Skąd wiesz, że jednak działa?

bo jest jak najbardziej poprawny

2. Podałem mu łatwiejszy szkielet (o ile można to tak nazwać), bo podejrzewam, że skoro jest początkujący to będzie dużo wypisywał cin i cout...

to mogłeś podać lepszy, czyli using namespace std::cout

Ja zawsze z tym pracuje, ale może i masz w tym punkcie racje...

Każde normalne IDE zostawia konsolę po zakończeniu programu, a system("pause") działa w dodatku jedynie na windzie

Opublikowano

1.Dzisiaj ściągnąłem C::B i rzeczywiście ten kod działa, ale ja mu napisałem kod na Dev-C++ ;)

2. Racja, mogłem, ale jak widzisz i tak jest łatwiejszy jak pisanie przy każdym wyjściu std::cout

3. I ponownie wracamy do Dev-C++

Opublikowano

1. Oba IDE korzystają z MinGW, z tym, że Dev z jakiejś chujowej, starej wersji. Jest to jeden z wielu powodów dlaczego nie powinno się go użuwać.

2. Ja pierdole, jak dasz using std::cout, to możesz już dalej pisać samo cout, a reszta funkcji nie zaśmieca globalnej przestrzeni. Chociaż i tak jestem zwolennikiem nie używania usingów wcale.

3. I ponownie punkt 1, a system("pause") lepiej zastąpić czymś multi platformowym, np. głupim cinem.

mjut.png
Opublikowano
ale ja mu napisałem kod na Dev-C++ ;)

pisanie kodu specjalnie pod deva jest chujowym rozwiązaniem

2. Racja, mogłem, ale jak widzisz i tak jest łatwiejszy jak pisanie przy każdym wyjściu std::cout

ale nie jest lepszy

3. I ponownie wracamy do Dev-C++

dev c++ w ogóle powinien zostać już dawno wyjebany w kosmos, najlepiej tak, aby nikt już o nim nie słyszał

Opublikowano
pisanie kodu specjalnie pod deva jest chujowym rozwiązaniem

Napisałem mu kod pod deva, bo napisał, że ma deva

ale nie jest lepszy

Zależy dla kogo. Ja się do tego przyzwyczaiłem(Może i źle) i inaczej się gubię w kodzie

dev c++ w ogóle powinien zostać już dawno wyjebany w kosmos, najlepiej tak, aby nikt już o nim nie słyszał

Nom, ale do tego też się przyzwyczaiłem, ale chyba przerzucam się na C::B, bo rzeczywiście dobrze się na nim pracuje :)

Opublikowano
Napisałem mu kod pod deva, bo napisał, że ma deva

a trzeba było mu powiedzieć, żeby wyjebał deva

Zależy dla kogo. Ja się do tego przyzwyczaiłem(Może i źle) i inaczej się gubię w kodzie

nie jest lepszy OGÓLNIE

Opublikowano
a trzeba było mu powiedzieć, żeby wyjebał deva

Pewnie to czyta i już to zrobił :P

to, że się do niego przyzwyczaiłeś, to nie znaczy, że jest dobry...

Ja to wiem, ale cóż... Jak sytuacja będzie wymagać to nie będę używać tej instrukcji

Opublikowano

Taa... powiedz to nauczycielom od informatyki ;).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...