Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] znikające chunki

kanaron

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, urzywam Wichu1993 ModPack i mam duży problem: znikają mi czasem chunki przy chodzeniu i skakaniu a po chwili tak lagguje że nie da się grać (menedżer zadań pokazuje że jest urzyte 2,5 GB pamięci plików stronicowania a ja mam 2 GB RAM'u więc te pół Gb jest z wolniejszej pamięci dysku) a na innym świecie (bardziej rozbudowanym) nie mam tak często tego problemu z chodzeniem i skakaniem ale jak włączę Timer (nie wiem za bardzo z którego modu jest) to gdy przekazuje prąd to ten chunk na którym Timer stoi znika, a jak muszę jeden Timer ustawić na 0,200 sek. to chunk tak miga że po 10 min. oczy bolą

czy jest na to jakiś sposób, wiem że te laggi na pierwszym świecie moge załatwić przez dodanie RAM'u ale dziwi mnie to że jak klikam F3 to pokazuje że urzywa 30% przypisanego RAM'u czyli około 300 MB, bardziej mnie martwi znikający chunk

Opublikowano

Małe sprostowanie:

na nowym świecie mam tylko problemy z znikającymi chunkami przy skakaniu i chodzeniu i bardzo szybko zaczyna laggować że nie da się grać co jest pewnie spowodowane niedoborem RAM'u (ale myślałem że 2GB wystarczy)

a na starszym świecie problem z znikającymi chunkami przy skakaniu i chodzeniu nie występuje tak często a laggów nie ma lub są po długim czasie. ale za to mam nowe problemy na starym świecie (na nowym jeszcze nie mam tych maszyn więc nie wiem czy też będą). Wszystkie problemy które na szybko wykryłem przesyłam w załącznikach (oczywiście jako screeny)

PS: jeśli chodzi o zwierzęta to mam problemy (z tego co na szybko wykryłem) ze świniami, owcami i koniami (w tych przypadkach nie ma tłowia i są z wybrakowanymi nogami). Czarna owca na screenie z początku miała białą głowę, a świnia miała swoją nogę w kolorach wszystkich możliwych torów, sandu, sandstona, wszystkich kolorów wełny i rudy Lapisu

PS2: ten znikający chunk z timerem ma tak naprawdę dwa timery (jeden ustawiony na 3 sek. a drugi na 0,200 sek. przez co ten chunk tak miga że nie idzie na niego patrzeć)

problemy z minecraft.bmp

problemy z minecraft2.bmp

problemy z minecraft3.bmp

problemy z minecraft4.bmp

problemy z minecraft5.bmp

problemy z minecraft6.bmp

problemy z minecraft7.bmp

problemy z minecraft8.bmp

Opublikowano

-Komputer ci padnie:

-masz texturki ?

-jeżeli masz to te teksturki są hd ?

P.S = jeżeli nic nie pomoże , to masz za mało RAM'u , ja tak sądzę . nie wiem jak inni

1370621278-U708240.png

By me

Obecnie nie wykonuje zleceń

Opublikowano

texturki miałem (tylko z map escape) ale nie używam, optifine mam i używam, co do RAM'u to nie mam pewności bo w menedżerze zadań pisze że używa ponad 2GB a po naciśnięciu F3 pisze że 300MB więc nie wiem komu wierzyć, a komp ma 2 lata, płyta główna może pracować w trybie DualChanell więc potrzebuję drugą taką samą pamięć RAM a to oznacza że będę miał 4 GB a nie użyję całego potencjału tych 4GB bo mam Windows XP który używa i akceptuje tylko 3,33GB więc będę miał zbędny nadmiar

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...