Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Język programowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie. Nie wiedziałem w jakim dziale to napisać, więc napiszę to tu. W jakim języku programowania piszę się aplikacje, gry itd. na androida. I jak możecie to dajcie mi jakiś poradnik do tego języka programowania. Jestem początkujący w programowaniu. Wogóle się na tym nie znam. Dlatego chce jakiś poradnik w którym będzie wszystko opisane tak, aby osoba która nie zna się na programowaniu mogła łatwo wszystko zrozumieć.

1398258449-U383457.png

Gość LastPhoenix450
Opublikowano

Na androida... w javie się pisze gry i apki. Nie ma takiego poradnika, który wytłumaczy Ci wszystko, są tylko takie ,które co najwyżej wytłumaczą pojedyńcze zagadnienia. Kieruje Cię do działu java, ucz się na przykładach i poradnikach. Na windows phone w VB można napisać jeśli Cię to interesuje ten język jest milion razy mniej złożony o javy i łatwiej go przyswoić aczkolwiek jak popatrzeć w przyszłość to bierz się z javę.

Gość Pan Szymek
Opublikowano

Jak LastPhoenix doradza, to ja też chcę!

Według mnie powinieneś nauczyć się C#, który jest prostszy od Javy, aczkolwiek bardzo podobny, a potem nauczyć się Javy, w ten sposób będziesz mógł pisać aplikację na 2/3 systemów mobilnych (nie liczę BlackBerry, czy tam Java ME, bo to syf)

Opublikowano

A dacie jakiś link do poradnika w którym będą napisane podstawy programowania. Ja się nie znam wogóle na programowaniu, jak włączyłem ten poradnik od LastPhoenixa to zatrzymałem się na punkcie 1.1 w poradniku, bo nie wiedziałem o co chodzi.

Od jakiego języka programowania warto zacząć? Jaki jest najprostszy?

I dajcie jakieś poradniki. Tylko mają być całkowicie od podstaw. Wyobraźcie sobie, że chcecie nauczyć programowania swoją babcie, która nawet nie wie co to jest programowanie. Taki właśnie dajcie mi poradnik.

1398258449-U383457.png

Weteran
Opublikowano

Na androida można również spróbować w Qt.

Jaki język wybrać? Było o tym setki razy na forum. Poczytaj o jakimś, porównaj go z innymi i wybierz ten, który ci najbardziej odpowiada.

Jaki jest najprostszy? Hmm... żaden! Głupie podejście...

Jeżeli naprawdę nie możesz się zdecydować, wybierz c++. Bardzo standardowy język(po nim można łatwo się nauczyć kilku innych), łatwy i można w nim pisać obiektowo lub strukturalnie.

Opublikowano

Jak LastPhoenix doradza, to ja też chcę!

Według mnie powinieneś nauczyć się C#, który jest prostszy od Javy, aczkolwiek bardzo podobny, a potem nauczyć się Javy, w ten sposób będziesz mógł pisać aplikację na 2/3 systemów mobilnych (nie liczę BlackBerry, czy tam Java ME, bo to syf)

ehe... java pochodzi z C++ <3

daj se spokuj z tym si-szarpem...

btw

w darmowym vb.net (expres) nie napiszesz pod komurkę, do trzeba kupic, nie pamietam jaka to wersja była (premium edition, ultimate edition lub Team Edition)

Opublikowano

Ale z tego co wiem, to w visualu piszesz pod windows 7/8 mobile a nie pod andka. Ja aktualnie używam unity3d + dodatek adroid SDK pack płatny 200$ i jestem zadowolony. Kiedyś używałem MOTO Dev studio, bardzo użyteczna apliacja, można debugować aktualną budowaną aplikacje na swoim telefonie w czasie realnym. Polecam też.

Gość Pan Szymek
Opublikowano

ehe... java pochodzi z C++ <3

daj se spokuj z tym si-szarpem...

btw

w darmowym vb.net (expres) nie napiszesz pod komurkę, do trzeba kupic, nie pamietam jaka to wersja była (premium edition, ultimate edition lub Team Edition)

C# jest kopią Javy (lepszą?), więc łatwiej jest uczyć się tychże języków.

Btw., jak w Javie zamiast użyć setText po prostu ustawię Text to przyjdą po mnie źli ludzie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...