Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PROBLEM]Przekopiowanie rekordu z tabeli x do tabeli y w quest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam tabelę x, z jakimiś tam 12 kolumnami.

Chcę jeden z rekordów przenieść z x do tabeli y, tabela y ma identyczną ilość kolumn co tabela x oraz nazwy ich się pokrywają (tabela jest taka sama, tylko nazwa inna).

Napisałem takie coś:

query("INSERT INTO player.y VALUES (SELECT * FROM player.x WHERE nick= '"..pc.get_name().."');")

Ale to nie działa, gdyż fragment SELECT dane nie sortuje po przecinku tylko np. tak dana1<kwadrat>dana2...

Jak to napsiać by działało poprawnie?

Opublikowano

Skoro w ten sposób nie dajesz rady to SELECTem zapisz wartość do zmiennej i potem wsadź ten wynik do tabeli przy użyciu INSERT

umarł

Opublikowano

Ale tu jest zbyt dużo danych, serwer tak zmuliłoby że szok ;p

A ten quest jest troszeczke skomplikowany, jeslibym pobierał dane po kolei to bym z 50 linijek nabił ;p

A tak tylko przekopiwać i zmienić określony dane :)

Opublikowano

Wyjaśnij dokładnie jaki efekt chcesz uzyskać to postaram się pomóc bo mówiąc w takim języku to nie za bardzo mogę coś zrobić. Jakie dane, skąd i co chcesz z nimi zrobić.

umarł

Opublikowano

Chcę konkretną danę z tabeli item (z bazy player), przenieść do item2 (kopia item), która też jest w bazie player.

Po kliknięciu np. w kowala ma przenieść broń, zbroje, item z tabeli item do item2 zachowywując wszystkei dane (rekord nie ulega zmianie).

Mógłbym po kolei robić w ten sposób:

local id= query("SELECT owner_id FROM player.item WHERE id='"..id itemu.."';")
local count= query("SELECT count ... (i tak dalej...)

Ale ja każdy wie tabela item ma zbyt dużo kolumn na takie coś;p

I chciałem to rozwiązać tym kodem:

query("INSERT INTO player.y VALUES (SELECT * FROM player.x WHERE nick= '"..pc.get_name().."');")

Ale SELECT * FROM player.x WHERE nick= '"..pc.get_name().."' chce zapisać jako 1 dana (w 1 kolumnie, ponieważ zwraca wynik id<jakiś_znak>owner_id<jakiś_znak>vnum<jakiś_znak>... zamaist <jakiś_znaka> jakby był przecinek to zapytanie na 100% wykonałoby się poprawnie.

Jednym zdanie: Chcę przekopiować rekord z 1 tabeli do 2 nie tracą wartości kolumn.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...