Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie/a]Symfonia C++ - Pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od pewnego czasu posiadam 2 tomy (1 i 2) symfoni C++ Jerzego Grebosza. I mam co do tego kilka pytań.

1. Jeśli jestem tępą strzałą opłaca się czytać około 1,1k stron?? Dodam że czytać nie za bardzo lubie z programowaniem to pierwszy taki krok.

2. Jeśli już najdzie mnie ochota na czytanie :D to czy tylko czytać czy może przy PC usiąść i odrazu klikać w program (jaki bo niby windows ma coś do C++ ale nieogarniam tego)

3. Znajomy informatyk (magister za dyszke) na obrone pisał cos z C++ ale twierdzi że to gra nie warta świeczki. Trzeba wkuwać od małego sznypka bo puxniej to nie za bardzo się opłaca...

Dodam ze znam tylko html,css, leciutko PHP, baze danych w ogóle nie kminie. A z delphi, pashalem czy jawą małem kontakt tylko na informatyce w dodatku kilka minut przed koncem lekcji poniewaz byłem tym wybitniejszym to taki prezęt od nauczyciela :)

Z góry dziekuje za pomoc słyszałem ze nie jednemu te książki bardzo pomogły czy to przy pisaniu jakis prac na np. obrone czy po jakieś doskonalenie zainteresować.

PS. Nie wiem czy dobry dział bo dalej jest C++ (dział) ale przedszkole to przedszkole... Jeśli pomyłka prosze o przeniesienie.

Weteran
Opublikowano

huh...Jak to jest, że tematy tego typu są najczęściej zakładane?

-Ogółem pytasz się, czy to ogarniesz? 12 latek ogarnął, to dlaczego ty miałbyś tego nie zrozumieć? Ofc. jeżeli masz trochę oleju w głowie.

-Pisanie w programowaniu to rzecz drugorzędna (pomijając webmastering), najpierw musisz zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi. Autor gdzieś w internecie umieścił wszystkie source z książki, więc nie będziesz musiał niczego przepisywać. W książce masz 'zadania domowe', te jak najbardziej będziesz musiał odrabiać na komputerze.

-Pewnie tak... Właściwie nie wiem, nie zostałem jeszcze doświadczony przez życie od tej strony.

-Symfonia jako pomoc przy pisaniu pracy magisterskiej? Niee... to chyba nie ten poziom. Ta książka daje ci jedynie mocne podstawy języka c++, nic więcej.

@Up

Autor tematu przecież napisał, że zna html, css i php. W zasadzie przy c++ tylko php się przyda, ale można powiedzieć, że zna już jeden język.

Tak w ogóle, nie znając żadnego innego języka, c++ również powinno się zrozumieć. Nie jest to taki trudno język.

Opublikowano

Co do symfonii mam ją od roku no i co? Rok temu byłem podjarany kupiłem lecz nie rozumiałem nie umiałem się za to zabrać. Ostatnimi czasy wieczorem otwieram sobie symfonie tak poczytać i czasem wciągnie to :). Założyłem tak że sobie przeczytam no i później po przeczytaniu wszystkiego usiądę przy kompie i przeczytam to jeszcze raz bawiąc się kodami które mam właśnie w tej książce :P. Czasem to nawet wieczorem na kartce pisałem program i później przepisywałem patrząc czy działa :P. Teraz jakoś mam lenia i nie chce mi sie uczyć xD

1390144171-U592769.png

3x ExModerator Minecraft | ExModerator Battlefield | ExMentor | 2x Ex MPC Media Team | Gold Member | MPC Coders Team | ExMPC Modder | Combat Arms Private

Opublikowano

Dzieki wielkie za odpowiedzi a dokładnie to posiadam "Symfonia C++ standard" jakiś łatwy podręcznik jeszcze dopisane :). Zrozumieć zrozumiem lecz dobija mnie ilość stron bo czytać owszem lubie ale jakieś wierszyki al nie po 1,2k stron. A co do magisra napisałem ze pisał cos z C++ a nie na podstawie symfoni :). Łapce wszyscy lajki i jeszcze raz dzięki może jednak sie przełami i przeczytam.

Gość LastPhoenix450
Opublikowano

huh...Jak to jest, że tematy tego typu są najczęściej zakładane?

-Ogółem pytasz się, czy to ogarniesz? 12 latek ogarnął, to dlaczego ty miałbyś tego nie zrozumieć? Ofc. jeżeli masz trochę oleju w głowie.

-Pisanie w programowaniu to rzecz drugorzędna (pomijając webmastering), najpierw musisz zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi. Autor gdzieś w internecie umieścił wszystkie source z książki, więc nie będziesz musiał niczego przepisywać. W książce masz 'zadania domowe', te jak najbardziej będziesz musiał odrabiać na komputerze.

-Pewnie tak... Właściwie nie wiem, nie zostałem jeszcze doświadczony przez życie od tej strony.

-Symfonia jako pomoc przy pisaniu pracy magisterskiej? Niee... to chyba nie ten poziom. Ta książka daje ci jedynie mocne podstawy języka c++, nic więcej.

@Up

Autor tematu przecież napisał, że zna html, css i php. W zasadzie przy c++ tylko php się przyda, ale można powiedzieć, że zna już jeden język.

Tak w ogóle, nie znając żadnego innego języka, c++ również powinno się zrozumieć. Nie jest to taki trudno język.

Lol, xau, masz 12 lat xD?

@Top

Zacznij od czegoś łatwiejszego, na razie tą książkę odstaw. Polecam Basic'a albo Pascala na początek, cokolwiek, tylko nie cpp na start.

Łapaj te pracki. Są działające, z książki.

Opublikowano

Pascala nie polecam, bo się zrazisz do programowania^^

Ja zainwestowałem w ta ksiazke jakis czas temu, uczyc sie prawie od zera. Mialem male podstawy z Pascala, troszke wieksza z algorytmiki i bardzo duże z matematyki(ale to w samym programowaniu nie ma wielkiego znaczenia, ale uczy logicznego i kreatywnego myślenia, które już ma znaczenie).

Na poczatku chcialem robic na zasadzie rownoczesne czytanie ksiazki i programowanie, ale zrezygnowalem z tego, bo to nuży strasznie. Zaczalem czytac normalnie, bez komputera i w sumie wiecej z tego wynosze. Z perspektywy czasu zaluje, ze nie zainwestowalem najpierw w ksiazke, ktora uczy algorytmiki, ale kupie sobie taka jak skoncze Symfonie.

Ogolnie polecam ksiazki, bo sa najwieksza motywacja do nauki. Jak juz lezy na półce, to sie bardziej chce. A że ma 1100 stron? Powinienes sie cieszyc z tego powodu, ze masz duzo informacji tam. Dla mnie- osoby, ktora niewymuszona przeczytala w zyciu tylko DWIE ksiazki nie stanowie to wiekszego problemu, to ty tez dasz rade.

4166086824bcdebc547729.png

Jesli pomogłem, daj 'Lubię to!'.

Weteran
Opublikowano

Lol, xau, masz 12 lat xD?

Nie, ale każdy kiedyś miał :] .Teraz na karku mam ok. 3 lata więcej.

W wieku 12 lat po prostu przeczytałem symfonie, lecz z programowaniem miałem do czynienia już trochę wcześniej.

Z Pascalem to jest tak, że kiedyś był bardzo popularny i uczący go nauczyciele, pewnie nadal myślą że to podstawa. Przynajmniej ja w tym większego sensu nie widzę.

Nic ci po tym języku. No, chyba że, w przyszłości chcesz uczyć się języków z grupy algol.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...