Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[BigTut]Tworzymy własnego VPS'a !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema a więc jak zrobić małego VPS'a u siebie w domu ? To dosyć proste choć czasochłonne :)

Na początek potrzebujemy programów i samego FreeBSD.

ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/releases/i386/i386/ISO-IMAGES/9.0/FreeBSD-9.0-RELEASE-i386-disc1.iso

(bez skanu. Strona producenta.)

Jak ktoś się boi to proszę :

Google -> FreeBSD -> 1 strona -> Get freeBSD -> wersja 9.0 -> i386 -> ISO -> FreeBSD-9.0-RELEASE-i386-disc1.iso

Teraz VirtualBox :

https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

Kolejny DeamonTools (do odpalenia pobranego systemu) :

http://www.dobreprogramy.pl/DAEMON-Tools-Lite,Program,Windows,12708.html

Teraz coś do obsługi sieci P2P. Ja wybieram Hamachi :

http://www.dobreprogramy.pl/LogMeIn-Hamachi,Program,Windows,12323.html

Wszystko instalujemy (oprócz systemu ! :D)

Okej. Najpierw Hamaczi.

Po zalogowaniu się na hamachi Klikamy Sieć -> Utwórz nową sieć

Pewnie jakiś yeeti będzie miał angielską wersję więc on klika Network -> Create new network

xky6fz.jpg

Dobrze Hamak Jest.

Teraz Deamon - Klikamy na ikonkę dysku :

Dodajemy obraz systemu (1 Ikona) i montujemy .

nbdvpa.jpg

Teraz Virtual box - trzeba dodać maszynę :)

Po odpaleniu programu klikamy Nowa -> Dalej i konfigurujemy go w ten sposób :

0o8q15.jpg

Oczywiście zamiast tokx skxawng terkup można dać coś innego (jak ktoś chce wiedzieć co to znaczy - ciało durnia umiera +/-)

Dobra jak zrobiliśmy to dalej.

Teraz ile ramu jest na serwer (można prawie zawsze zmienić). Zalecane jest danie ok. 512. Jak ktoś ma 512 to te minimum 130

Klikamy dalej i tworzymy NOWY dysk twardy. Klikamy Dalej.

Wybieramy typ *.VHD

y31ocv.jpg

Dalej -> Dalej -> Wybieramy ile serwer max może mieć pamięci. Najlepiej dać mu koło 5Gb.

Klikamy Create -> Create

JUPIKA JEJ ! MAMY :3

Chciałbyś. Teraz klikamy Opcje i konfigurujemy maszynkę.

Przechodzimy do System -> Procesor -> Włącz PAE/NX.

Teraz do Sieć -> Podłączona do : Mostkowana karta sieciowa (briged) -> Hamachi Network Interface

Klikamy OK.

Okej. Klikamy Uruchom i chwilkę czekamy.

Na dzień dobry mamy Okienko :

h37005.jpg

Klikamy Dalej -> Wybieramy nasz wirtualny napend (u mnie I:) -> Dalej -> Uruchom. Mamy dalsze ładowanie

Po pewnym czasie pojawi się nam coś na styl menu. Bez zastanowienia klikamy "1" i czekamy.

Po chwili powinno nam się coś takiego wyświetlić :

n06e2p.jpg

Wybieramy install (poruszamy się klawiaturą NIE myszką !)

Później wybieramy OK i szukamy "Polish ISO-8859-2 (programmer's)". Wybieramy go.

Po wygraniu wybieramy hosta dla maszyny. Ja korzystam z hamachi więc daję swoje IP z hamaka.

Po wpisaniu dajemy OK (pamiętajcie o kropkach !)

Jeśli wszystko jest OK powinniśmy mieć możliwość doinstalowania opcjonalnych rzeczy. Mamy zaznaczone games i ports. Odznaczamy games. i klikamy OK (odznaczamy spacją))

Tak to teraz powinno wyglądać :

uhzjdv.jpg

Po wybraniu OK mamy opcję chyba z partycjami :D. Wybieramy opcję Guided bo nie jesteśmy dobrzy w tym systemie. Później wybieramy Entire Disk

Jesteśmy w intalacji partycji. Nie zmieniamy nic i idziemy dalej (wybieramy Finish). Tak to wygląda teraz :

vcfy1g.jpg

Dobra. Klikamy Commit i klikamy dalej. Teraz trwa instalacja systemu :)

Tak oto ona wygląda (po 30 sekundach bo wcześniej robi coś innego) :

vy5hvg.jpg

Po skończeniu instalacji już formalność - hasło dla admina (root). Podczas wpisywania NIE WIDAĆ ZNAKÓW.

tn2h1o.jpg

Po podaniu hasła zarządzamy siecią :)

Klikamy OK, wybieramy ciągle Yes (). Potem nie wiem co robimy ,ale wybieramy Ok :P

Później mamy o wyborze czasu. Wybieramy No (domyślnie wybrane) i szukamy regionu Europy (no chyba ,że chcecie gdzie indziej ;) (chodzi o strefę czasową))

Po wybraniu Europy szukamy Poland (Polski czas, 36 pozycja). Wybieramy Ok -> Yes Teraz mamy takie cos :

f0vda4.jpg

Zaznaczamy jeszcze "ntpd" i wybieramy OK -> później Yes.

Teraz możemy dodać kolejnych userów wybierając Yes. Ja ich nie chcę dlatego wybieram No. Jeśli all jest Ok mamy taki oto obrazek :

xiz8a8.jpg

Możemy pobrać tzw. HandBooka (wybór w menu) czyli chyba coś jak pomocnik nie ? Potrzeba do tego internetu. Robimy wszystko jak chcemy. Gdy skończymy Idziemy na samą górę i wybieramy Exit.

Później wybieramy No i na końcu opcję reboot :

xiz8a8.jpg

Czekamy - zaczyna się restart maszyny.

BRAWO MAMY VPS :)

Czekamy i mamy znowu instalera ?! No łat de fak. Proste :) - trzeba odmontować płytę w demonie.

Po odmontowaniu klikamy czerwoniutki X i Wyłączamy maszynę i na nowo ją uruchamiamy. Czekamy sobie czekamy. Po pewnym czasie w końcu jest ! :3 Taki oto ekranik :

p2d4yb.jpg

logujemy się normalnie - root i hasło ,które podaliśmy po skopiowaniu plików :). Mamy zainstalowany FreeBSD teraz czas na instalację reszty ,ale to potem jak to ogarnę :)

Dobra mamy :3.

No ,ale cholera trzeba wgrać Apache, MySQL, PHP ! ;(

Tu musimy mieć neta. Lub łeb do tego :D.

Otóż dając IP z hamaka lub tego typu programu nie mamy dostępu do sieci bo tworzymy sieć P2P i przesyłamy między nimi info, nie inaczej.

Dając swoje aktualne mamy konflikt adresów. Dlatego trzeba odpowiednio skonfigurować router by nam przydzielono neta do niego :)

Jak już mamy gotowe to odsyłam na stronę :

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CGkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fgustaff.bsdaemon.pl%2F%3Fp%3D254&ei=misiUPuvMojJsgb8t4HICA&usg=AFQjCNGi0XHhQXD-9SWuzjEidiaxcu2scg

No i chyba to by było na tyle :). Jeszczę próbuję rozkminić jak to zrobić bez konfiguracji router'a. Otóż Windows Vista/7 i wyżej idzie zamontować VHD, ale w XP nie. Możecie pokombinować z programem GIZMO i tam go zamontować :).

Jeśli ktoś doświadczony lub znający się na FreeBSD to przegląda to niech się wypowie czy wszystko dobrze napisałem bo sam nie znam się wcale na FreeBSD :f

Created by Kongo(bnmbb) dla MPC Forum. ZAKAZ KOPIOWANIA BEZ ZGODY AUTORA (Mnie) !

Daj Like, napracowałem się

:)

Opublikowano

taki developerski serweer do testów to dobre rozwiązanie.

Tylko czemu freeBSD, a nie jakich linuch: Slackware, Debian czy CentOS. FreeBSD o wiele rzadziej się spotyka na serwerach.

Opublikowano

FreeBSD jest językiem typowo używanym do serwerów :)

Kamil : Jeśli dostęp ma być 24/7 to tak. Jak tylko kiedy chcesz to po prostu klikasz X -> Wysyłanie sygnału wyłączenia

@Edit : Uważajcie jak się bawicie bo mi system rozjeee tylko nie FreeBSD ,a XP ! :D. Klik tu, delete tam i cały system idzie się je... :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...