Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ocena sprzętu

xShinek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowicze ! :)

Mam zamiar zakupić nowy komputerek i złozylem sobie takie częsci, ocencie mi ten sprzęcik :>

Procek: AMD FX-4170

MOBO: Asus M5A78L-M

RAM: Corsair 2x4GB DDR3 DUAL 1600MHZ

Grafika: Asus Radeon HD 6870 (z tego najbardziej sie ciesze ;D)

Obudowa: SilentiumPC Brutus 430 USB 3.0

Zasilacz: OCZ 650W 80Plus

Dysk SSD 60GB

Ceny części:

Procek: 585zl

MOBO: 295zl

RAM: 209zl

Grafika: 730zl

Obudowa: 174zl

Zasilacz: 295zl

Dysk: 255zl

Dodam że częsci wybieralem na stronie pewnej firmy i to jest ich cennik. Dyski twarde biore ze starego komputera, tak samo jak i napęd :). Ogólnie 2500zl wyszło to wszystko :>. Prosze o ocene sprzętu. Pozdrawiam :P

Opublikowano

Borz, zamiast FX weź 2500k i AsRocka P67 Pro 3, zasilacz Be Quiet L7 530, wtedy będzie spoko. Możesz poszukać używanej GTX 470. Będzie wydajniejsza

Opublikowano

Jak wezme 2500K to będzie ograniczać karte graficzną :P. Karty nie chce zmieniać, zasilacz OCZ wedlug mnie jeden z lepszych firm. Hmm grafika dosć spoko, lecz jestem bardziej do radeonki przekonany :P

Opublikowano

Sprzedawca w sklepie powiedzial mi ze jak wezme 2500K i raden 6870 to bedzie efekt ''wąskiego gardła'' czyli chyba chodzi o jakiegos rodzaju ograniczenie.

Opublikowano

On sam jest to wąskie gardło. Chcę sprzedać leżaki magazynowe. Bierz 2500k + 6870.

Niby czemu overclockerzy biorą 2500k? Wydajność, wydajność i jeszcze raz wydajność. 4170 to padaka. Jak chcesz coś z FX to 8120 albo czekasz na Visherę do 27 września.

Opublikowano

Tylko jest jeden problem :< Do dyspozycji mam 2.5k tylko a i5 jest o 300zl droższy ;f. FX 8120, hmm niewiele drozszy od 4170 i mówisz ze bardziej oplaca sie go wziasc tak?

Opublikowano

A powiedz mi jeszcze jedno, jak bym zamienil ten procek, to bede musial zrezygnowac z dysku SSD, i najwyzej pozniej go sobie dokupie. Oplaca sie coś takiego robić? Bo wiadomo ze na SSD system bedzie 2x szybciej pracował. I czy wystarczy do tego zestawu ten zasilacz.

Opublikowano

Dysk SSD potrzebny mi tylko na system, nie na inne pliki. Jest on szybszy od zwyklego HDD, wiec bedzie sie lepiej sprawował :). HDD mam ze starego komputera takze nie potrzebuje nowego :)

Opublikowano

Zamiast i5 2500k mozesz wziasc do HD6870 jakas i5 ale 2320 albo i3 2120 zeby wyrownac budzet, tylko wtedy lepsza plyte (asrock pro3 b3) zeby mozna bylo zrobic pozniej upgrade procesora.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Postanowilem ze zostanę przy FX-8120 i hd radeon 6870. Z dyskiem narazie dam sobie spokój, moze na święta zakupie :). Dziękuje za pomoc.

Opublikowano

@up

gówno prawda

@top

moja propozycja

http://www.esc.pl/bu...oducts_id=48646

możesz dołożyć te kilka złotych do spc brutus 410/430 i zasilacza XFX Core 550W, ale te części też ci wystarczą. Skoro dysk masz ze starego kompa, to nagrywarke też przenieś.

ps. z góry mówie, że zamiast płacić za zbędne pamięci ram (0-1% wzrostu wydajności w grach) to lepiej dopłacić do karty graficznej, która bądź co bądź jest najważniejsza w komputerze.

adblockb.png
Opublikowano

Szkoda kasy na tego buldka, jeżeli nie renderujesz nie ma co się pakować w 8 rdzeni raczej modułów. Wybór jest prostu i5 2500k bez podkręcania nie ograniczy karty pokroju gtx 670. Gdy mocy zabranie zabawisz się w oc do 4.0 ghz i procek na następne kilka lat.

Opublikowano

W sklepie lokalnym. Ale zmienilem zdanie z fx 4170 na fx8120 skoro mowicie ze jest o wiele bardziej wydajny.

Opublikowano

Eh.. Jak chcesz twój wybór nigdy bym się nie pchał w buldki gdyż są za mało wydajne w porównaniu do intelów.

Do tego dochodzi duże zapotrzebowanie na energie+ brak integry.

Nikt mi niech nie pisze że integra jest bee i w ogóle bo w nowych chipsetach z77 jak i z68 jest technologia luicuvirtu (coś w tym stylu), która łączy moc zwykłej karty graficznej jak i integry co daję z 20% wiecej wydajności.

Opublikowano

Paaanie, ale po co mi integra grafiki skoro kupuje tez karte graficzną? I to dosc dobrą. Duze zapotrzebowanie na enegrie, hmm. Po co myślisz bralem 650W zasilacz? ^^

Opublikowano

Po co mu Virtu, jak w benszach i grach wyniku z MVP ON się nie zalicza :O We większości gier to nie działa.

Mało wydajne? One są bardzo wydajne, ale nie ma programów, gier, żeby obliczenia mogły rozłożyć na wszystkie rdzenie, a nie tylko na 2-3. Do tego też dochodzi modułowość FX (1 moduł 2 rdzenie), a nie każdy program ma wklepane takie instrukcje na obsługę takiej technologi. To wykorzystuję parę gier i Cinebench.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...