Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Dyski SSD

Przemo244

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, mam dla was kilka pytań.

Cały czas znałem coś takiego jak "Dyski SSD"

Jedyne co o nich wiedziałem, to to że są niby lepsze.

Ale o ile, i czy warto je kupywać, nie mam pojęcie.

I mam taką serię pytań, tylko proszę o nie jakieś krótkie wypowiedzi, najlepiej żeby było dokładnie.

1. Co to jest dysk SSD (Ogólnie o tych dyskach, czym się charakteryzują)

2. Na jakiej zasadzie działają dyski SSD

3. W czym są lepsze od dysków HDD, i co w nich szybciej działa.

4. Czy warto kupywać, jeśli chodzi o taką wydajność.

5. Czy będę miał więcej FPS w grach, i czy będą te różnice widoczne? O ile więcej?

I na końcu takie dłuższe pytanko.

Mam zamiar w moim nowym kompie kupić 2 dyski:

1 dysk SSD, 128 GB

1 dysk HDD, 1 TB

I mam taką zasadę: Na jednym dysku instaluję Windowsa i ważniejsze programy, a na drugim Filmy, Gry, itp.

I pytanie, na jakim dysku Windowsa, a na jakim gry? Na SSD, czy HDD?

Opublikowano

Przyłączam sie do tematu .

Z fartem dla dzieciaków na osiedlach,

bo nawet Ci z szarych blkoów mają Wielkie serca.

Jt6Q7Jv.png

Opublikowano

Dysk ssd ma zecydowanie szybsze transfery niz magnetyczny, przez co system dziala zdecydowanie szybciej (jak zainstalujesz oczywiscie system na ssd). Sredni odczyt/zapis na takim dysku jest w granicach 500MB/s.

Nie ma to wplywy na fpsy w grach :)

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Gra ładuje ci się do pamięci Ram :) a nie odczytywana jest z dysku wtedy miał byś przy dysku HDD pokaz slajdów w większości gier :)

Jeśli chcesz zwiększyć wydajność kup DDR5 :) o ile twoja płyta główna jest obsłuży :)

Sprawdź sobie w sklepach są takie dyski Hybrydy dysk HDD i SSD w jednym....

Dysk SSD nie ma talerzy to taki duży pendrive :D Jedynym ich minusem jest ich Cena i pojemność.. I ja też zainstalował bym system na SSD reszta plików na HDD :)

ale jak chcesz mieć super wydajność to Kup szybki dysk SSD i bardzo szybki HDD :)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Gra ładuje ci się do pamięci Ram :) a nie odczytywana jest z dysku wtedy miał byś przy dysku HDD pokaz slajdów w większości gier :)

Jeśli chcesz zwiększyć wydajność kup DDR5 :) o ile twoja płyta główna jest obsłuży :)

Sprawdź sobie w sklepach są takie dyski Hybrydy dysk HDD i SSD w jednym....

Dysk SSD nie ma talerzy to taki duży pendrive :D Jedynym ich minusem jest ich Cena i pojemność.. I ja też zainstalował bym system na SSD reszta plików na HDD :)

ale jak chcesz mieć super wydajność to Kup szybki dysk SSD i bardzo szybki HDD :)

W jakim ty świecie żyjesz że RAM DDR5 jest?

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Dał bym sobie rękę uciąć że DDR5 już ktoś produkuje..... Zaraz dam edita i znajdę coś w necie... Bo czytałem.

Po paru minutach coś tam mam ale nic specjalnego.... Może mi się pomyliło z GDDR5... Ale wiem jedno że coś ponad DDR3 już wyszło....

@edit: Pomyłeczka xD DDR4 jak coś bo takie już są :)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Co myślicie, abym miał te 2 dyski?, SSD i HDD

OCZ Vertex4 128GB (550MB/420MB/s)

Western Digital Black 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

Pamiętajcie, że ja nie chce ich se tak o teraz kupić, tylko dołożyć do mojego zestawu na Esc.pl, więc jedyne jakie moge kupić to te na Esc

Opublikowano

W net-s masz tanio, podobnie tez w techplanet. ESC jest troszke drozszym sklepem. Te modele beda na techplanet czy net-s.

Dyski dobre, HDD w miare szybki i SSD tez jeden z szybszych :) 128gb na system w zupelnosci wystarczy :)

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Tylko nie zaśmiecaj SSD bo spadną transfery

To nie talerzówka :O

@Autorze

NIE BIERZ POD ŻADNYM POZOREM SSD OD OCZ. Już lepiej szajsunga brać. OCZ jako SSD to szajs jakich mało i każdy ci to powie. Mój OCZ Agility 3 jechał już po miesiącu na gwarę

Opublikowano

To nie talerzówka :O

@Autorze

NIE BIERZ POD ŻADNYM POZOREM SSD OD OCZ. Już lepiej szajsunga brać. OCZ jako SSD to szajs jakich mało i każdy ci to powie. Mój OCZ Agility 3 jechał już po miesiącu na gwarę

Bo dysk ssd to nie talerz ze mozna z nim robic wszystko..

Opublikowano

Mam nie brać dysku SSD od OCZ?

To jakin mam wkońcu kupić?

Jeżeli to prawda co on mówi to podajcie mi jakiś inny dysk SSD 128GB

Opublikowano

Po 1 nie słuchaj ludzi, którzy nie są obeznani z tematem.

W dyskach ssd nie chodzi głownie o prędkość i odczyt a czas dostępu do plik dzięki temu system wstaje dużo szybciej , nie masz co liczyć na zwiększenie wydajności w grach typu fps itd. Jedynie co poczujesz do szybsze wczytywanie map w grach mmorpg.

Co do producentów możesz śmiało brać OCZ gdyż nowa wersja 4 jest na nowym kontrolerze i nie sprawia problemów jak poprzednie edycje.

Jedne najlepsze dyski SSD są od producentów Crucial, Samsung , Intel wskazanie na ten ostatni gdyż w niektórych modelach masz 5 letnia gwarancje super wsparcie od producenta.

Jak coś jeszcze ciebie interesuje wal śmiało pomogę Ci oraz wybiorę Ci optymalny dysk.

Opublikowano

Mam bekę w chuj, którzy polecają SSD OCZ'a. Mieliście te dyski w ręku? Fakt może na papierku wyglądają, ale rzeczywistość jest inna. Problem z firmware, częste gubienie danych, niepoprawna praca. Już lepiej brać Cruciala M4, który przynajmniej chodzi stabilnie, a nie wyjebuję BSOD'y na każdy sposób :)

Opublikowano

Widzę już to jak miałeś w łapie dyski ssd OCZ szczególnie vertexa 4.

Radzę poczytać na temat obecnych dysków ocz a następnie się wypowiadać, gdyż twoja wiedza jest znikoma w tematyce dysków ssd.

Vertex 4 nie posiada już kontrolera sandforce lecz swój autorski który nie problemów o których piszesz wyżej. Te problemy to głownie wina producentów gdyż wola wydać dysk szybciej niż popracować nad oprogramowaniem patrz Intel, jak to zrobil dziwne ze ich dyski tez są na sandforce a nie maja problemów innych producentów i co jest zabawne gdyz te dyski są lepsze Od cruciala i samsunga .

Tyle w temacie.

Sorry za literowki gdyz pisze z ipada...

Opublikowano

To jednak biore ten dysk co chciałem, OCZ Vertex4

Znany gość na YT, RockAlone2k, ma ten sam dysk, ma bardzo dobry komputer i mu wszystko ładnie śmiga.

Opublikowano

co z tego, że ten dysk ma jakiś otyły osobnik z youtuba?

adblockb.png
Opublikowano

+ on przepłacił za komputer :O 1kW to 1x 680 h4h4h4h4.

Samsung 830:

ToogleNAND

Przyzwoite banki pamięci

Bardzo dobry kontroler

OCZ Vetrex4

Szkoda gadać.

Opublikowano

Hmmm, taka dla was informacja: Ja tak naprawdę mam komputer praktycznie bez ograniczeń (jeżeli chodzi o cenę)

Mam do wydania max. 7000zł

Jednak ten komputer co ma RockAlone by kosztował 7200zł

Mi tak naprawde jak najbardziej zależy na wydajności, mniej na cenie.

Ja chcę mieć jak najbardziej podobny do niego.

Lecz muszę troszkę pozmieniać niektóre części, aby było ciut taniej.

I czytając niektóre recenzje, opisy itp. stwierdzam że lepiej kupie inny dysk, od Intela.

Będzie troche drożej, ale cena i tak nie przekroczy 7000zł

Dysk intela, jest bardzo stabilny.

Twórcy bardziej go przebadali, ma jak najmniej wad.

I powiedzcie, co o tym myślicie?

Powiedzcie czy jest dobry, i warto go kupywać.

Intel 520 120GB (550/500MB)

Opublikowano

http://screenshooter.net/5324842/kpghxms

+ ten SSD:

http://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-830-mz-7pc128n-eu-427807/

Zasiłka taka, bo zestaw jest nastawiony na dołożenie drugiej 570 jak zabraknie mocy

Opublikowano

Co do zestawu, to nigdy mi nie mów jaki będę brać.

Kilka dni przed kupnem kompa założę specjalnie temat do tego.

Będę słuchał się tylko wypowiedzi Mega Profesjonalistów :P

Aha, jeżeli biorę jakiś dysk SSD, to musi być dostępny na Esc.pl

Tam właśnie kupuję komputer.

A co do tego dysku z szajsunga, to chyba intel będzie lepszy?

Tam gdzie był opis wszystkich Dysków SSD, to on był pod względem stabilności numer 1.

A mi raczej na tym zależy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...