Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Client <-> Client, a porty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Pisząc własny komunikator natknąłem się na problem. Mam 2 clienty i 1 server. Skrypt działa nastepujaca:

Client 1 wpisuje wiadomosc ->

Wiadomosc przechodzi na server ->

Z servera wiadomość idzie do clienta 2->

koniec

Jeżeli client 2 nie ma odblokowanych portów, to wiadomość do niego nie przyjdzie. Czy da się coś zrobić, aby client 2 automatycznie temu gosciowi porty otwierał? Czekam na waszą pomoc ;)

Opublikowano

nie

jak tak chcesz robić to client powinien podłączać się albo być podłączony cały czas do serwera

i zastanów się co piszesz bo wyraźnie zaznaczyłeś że masz serwer to już nie architektura client-client tylko client-serwer

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Pomyliłem nazwe tematu, ale jak zrobić, zeby to dzialalo? 2 osoby maja routera, ale np. skype im dobrze dziala na swoim porcie.

Opublikowano

bo skype łączy się DO SERWERA najpierw i dopiero potem nawiązywane jest jest połączenie p2p pomiędzy klientami i to połączenie jest utrzymywane cały czas w czasie połączenia niezależnie od stany serwera

każdy klient musi mieć serwer przez który nasłuchuje i odbiera jeśli chcesz ominąć serwer niezależny, inaczej działać będzie tylko po sieci lokalnej albo w obrębie jednej klasy adresów nieroutowalnych

to serwer odpowiada za połączenia i to właśnie on dostaje adresy IP klienta pod który ma wysłać wiadomość

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Rozumiem, ale mi chodzi o to, że jeżeli client[1] wysle cos do serwera, a on bedzie chcial wyslac wtedy cos do client[2], to client[2] musi miec otwarty port, taki, jaki jest podany w skrypcie. A jeżeli ktoś ma port zamknięty, to lipa. Chodzi mi o jakis sposob, aby ta wiadomosc dotarla z serwera do client[2].

Opublikowano

dlatego ci napisałem, klient 2 musi mieć serwer na którym nasłuchuje

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...