Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozpisz Elektronowo Konfiguracje :

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

17X

28X

36X

będe miał coś takiego na spr i nie czaje jak się rozpisuje to przy wiekszych liczbach

kto nie wie niech się nie udziela :)

z góry dzięki za pomoc

であるSpidoo

Opublikowano

Skoro to na sprawdzian, to spróbuj sam coś zdziałać i wkleić tutaj wyniki do sprawdzenia. Możesz nawet wysłać na PW.

Temat nie jest trudny, ale trzeba góra dwa kwadranse poświęcić na przeanalizowanie zagadnienia. Z dobrych materiałów mógłbym polecić coś takiego:

To jest ukryta treść, proszę

. Podręcznik jest dość łopatologicznie zredagowany przez ludzi, którzy sami mnie uczyli chemii w różnej postaci.

Opublikowano

Mój drogi rozpisujesz elektrony. Jak to rozumieć ? Najpierw musisz się nauczyć schematu powłok i rozmieszczenia elektronów (1s2 2s2 2p6 3s2 itp itd !pamiętaj o regule Weiswesera!)

Przy danym pierwiastku zawsze zaczynamy od odczytania lub odliczenia liczby elektronów (kationy i aniony)

Następnie warto sprawdzić:

Okres, grupe i liczbę atomową.

Okres - liczba powłok

Grupa - liczba e walencyjnych

A - liczba elektronów.^

Gotowe? Mozemy przystąpić do rozpisywania elektronów na podpowłokach zgodnie ze schematem(1s2 2s2 itd)

Przy graficznym zapisie nie zapomnij o regule Hunda i poczytaj też troszkę o promocji :)

f.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra już to umiem

x17

1s2 2s2 2p6 3s2 3p5

x28

1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10

x36

1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s2 4p6

Do zamknięcia!

Wiem, że późno napisałem ale spr przełożono o 2 tygodnie a zapomniałem, że tu napisałem...

であるSpidoo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...