Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Tutorial związany z Hellem [Szatańsko Zuy !]

Damianosix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

To mój pierwszy post na tym dziale.

W tym tutorialu opiszę co i jak w samym Hell-u, jak zdobyć bileciki było gdzie indziej.

Po pierwsze, jak narazie mamy 2 rodzaje Hell-a : Oberon's (2. Kontynent) i Lunard Castle (3. Kontynent).

Narazie opowiem o pierwszym, gdyż w Lunardzie byłem tylko pare razy.

Zalecam czytać poradnik, kiedy było się już chociaż raz, można wtedy lepiej pojąć ;)

OBERON'S HEAVEN

1. Ogólnie

Oberon's Heaven Hell dzieli się na 5 tzw. planszy. Na każdej planszy są przeciwnicy, których trzeba pokonać.

Za przejście Oberon's-a dostajemy nagrody. Jakie ? Niżej :)

Na pierwszej jest 2 Hunterów, 2 Guardianów i Shaman

Na drugiej planszy urzęduje Hunter, Guardian, Shamana i pierwszy mini-bossa, Ranger. Boss jako taki jest łatwy do pokonania ze względu na to, że ma mało HP, ale jego ataki mogą zaboleć, jeżeli pozwolimy mu odejść.

Trzecia plansza chowa Hunter, Guardian, Shamana i drugiego mini-bossa, Assasyna. Boss posiada więcej HP i trudniej go złapać, gdyż szybko odskakuje. Posiada też szybkie doskoki.

Czwarta plansza chowa zaś Huntera, Shamana i trzeciego mini-bossa, Guardiana. Ten mini-boss ma najwięcej HP, chowa się za tarczą i wyprowadza szybkie szarże i kopy aka Bruce Lee.

Piąta, ostatnia plansza jest siedliskiem Hunter, Guardian, Shamana oraz tamtejszego Diablo - Dzikiego Zenka. Dlaczego taka nazwa ? Opowiem o tym niżej.

2. Po co przechodzić Oberon's-a ?

Dobre pytanie ! DLA NAGRÓD OF COURSE ! Jakich nagród ? Po pierwsze perfekcyjnych, po drugie DROGICH.

Co więc konkretnie dostajemy ?

Za przejście na normalu 3 kluczyki do szkrzyń, na good 4, a na exelencie 5 (Kluczyki do tych skrzyń pod koniec danga). Oprócz tego dostajemy esencje Hell-a, Kuleczki... Średnio z Hella wypada 35-50 kulek, za które możemy otrzymać PERFECT ARMOR 35lvl.Dodatkowo może na wypaść remodeling spellpage

3. Kuleczki

Kulki z Hella - Nethershardy. Otrzymujemy za zabicie ostatniego bossa - Dzikiego Zenka. Z niego samego wypada ich stosunkowo mało (5-10) Ale ze skrzynki już więcej (25-40). No tak, nie może być łatwo jak wiadomo. Kilka faktów odnośnie kulek:

1. Kulki podnosi się w częściach, leża jako odzielne itemy. Z boss-a wypada 4-5 części, ze skrzyni 4 części. Czemu tak ? Patrz punkt drugi.

2. Kulke nie dostaje się jak golda, otrzymuje je osoba, która wygra w loterii (Rzucanie kostką : 1-100). Daje nam to taki wynik : jeżeli robimy danga samemu, to dostajemy wszystkie, jeżeli we 2. możemy nawet wcale nie dostać, a co dopiero w 3. i 4.

3. Osoba może nie wyrazić chęci na wzięcie udziału w losowaniu. Po co ? Na proste koledzy i koleżanki, dla gry fair-play. Dla przykładu, umawiamy się za kumplem, że robicie 2. razy Oberon's-a, ale raz On bierze wszystkie a raz My. Proste no nie ?

4. Aby wymienić przedmiot trzeba 30 kulek.

5. Przedmioty wymienia się u Teleport Managera.

6. Nie wiadomo jaki bonus da armor (Str/Wis), wyjątkiem jest fighter, która zawsze otrzyma STR.

Jednym słowem, najlepiej umówić się z kimś na Hella (punkt 3.), albo robić go samemu (37+ lvl)

4. Armor

Wiadomo już jak ciężko zdobyć ten armor. Można więc sądzić, że niemrawy. Racja !

1. Armor daje taki sam Def jak ten niebieski 47lvl. Wniosek ? Warto!

2. Armor daje nam premie setowe. Jeżeli mamy 2 części 2 Hp i 2 Mana regen, 4 i 6 części dają oprócz 2 Hp i 2 Mana Regen dodatkowy bonus do wybranych umiejetności (1 lvl up). Należy nadmienić, że umiejętności te są do 19 lvl, więc nie ulepszą naszych sub-klasowych.

3. Premie się nie stacują : Zawsze będziemy mieli 2 Hp regen, mimo, że mamy wszystkie 6 części.

Armor zacny jak widać, no ale jak zrobić Oberon's-a i co na niego dobre ?

5. Strategia

Nie uda nam się przejść Oberon's-a jeżeli pobiegniemy "na pałę".

Podzielę się z wami moją strategią. 1. plansza to tzw. wyciąganie. Wyciągamy najpierw 1. Huntera i 1. Guardiana, potem 2. Huntera i 2. Guardiana i potem bijemy Shamana.

2., 3. i 4. plansza to stawianie min. Stawiamy wszystkie spelle-pułapki w miejscu gdzie stanie Boss, potem będzie miał mniej HP i łatwiej będzie go ubić.

Na tych planszach trudniej o wyciąganie, gdyż są małe, więc nici z łatwych walk.

5. plansza to znowu wyciąganie. Pierwszy idzie Guardian, potem Hunter, a na końcu Shaman. Potem już tylko Boss - Dziki Zenek

6. Dziki Zenek

Tutaj odpowiem czemu Dziki Zenek. Dziki Zenek, gdyż nie można go zakwalifikować gdziekolwiek... Dzieli się na 2. fazy :

1. Szeryf - Tutaj ma miecz i tarczę. Wyprowadza kilka ataków : Szarża Blademastera, Pentagram Witchblade'a, Wciąganie Guardiana, Charge Attack Warriora i Cięcie po ziemi Blademastera (Uwaga, dystansowy). Tą formę mimo wszystko łatwo ubić, gorzej z :

2. Dziki Zenek - Tutaj Szeryf wsiada na Dzikiego Zenka (Hargenti też może być...). Jego ataki zdejmują od 1500-3000 HP. Jego ataki można opisać w łatwy sposób :

Szarża - Zenek charguje się i pruje przed siebie. Łatwo wyczuć kiedy to robi.

Skoki - Zenek skacze i zadaje pobliskim ofiarom 1500-3000 DMG ;)

7. Złe Kuleczki Shamana

Zabijanie Bossów byłoby, dużo łatwiejsze, gdyby nie to złote kulki. Kiedy Shaman nas zobaczy od razu zacznie castować złotą kulkę. Lata, powoli, robi mało DMG (ok. 500) i wogóle cacy. Problem w tym, że jeżeli jakiś przeciwnik w nią wejdzie to odnowi mu CAŁE HP . No właśnie ! Możemy zbić Bossowi Hp do 5%, ale jeżeli wejdzie w kulkę to znowu będzie miał 100 %. Dodatkowo kulka jest NIEZNISZCZALNA ! Co robić ? Cóż, uciekać... Kiedy widzimy, że kulka się zbliża i jest blisko, uciekamy na drugi koniec planszy. Czasem zdarza się, że Boss stanie na 0,5 sec. w kuleczce, a ta go nie uleczy, zdarza się. Dodatkowo Boss może przebiec przez kulkę, nie może w niej stanąć, należy do wykorzystać.

8. Jakie postacie są dobre na Hell-a ?

Ranger - Jak najbardziej, posiada dużo AOE i mocny DMG

Assasyn - Najsłabsza klasa Huntera na PvE, a co dopiero Hell. Assasyn ciśnie na PvP God Damnit !

Scout - To samo co Ranger

Shadow - Klasa PvP, jak i PvE, co tu dużo mówić, zadaje tonę DMG w krótkim czasie.

Fighter - Nie będę pisał po kolei o sub-klasach, gdyż jest dobry na Hell-a, wyjątkiem jest Guardian, który jest średni.

Witchblade - Slayer i Warden są dosyć, dosyć. Warden to mag, Slayer to Fighter, nic dodać, nic ująć.

Taoist - "Tons of DMG, DMG". Bardzo dobra klasa na Hell-a

Elementalist - Dużo AOE + DMG. Ranger, ale Shaman ;)

Illusionist - Sam nim robię Hella solo. dużo pułapek, średnie AOE i pare stunów i ucieczek. UWAGA ! POSIADA AOE TARCZĘ !

9. Ciekawostki

1. O ile magowie mogą szybko zabić Boss-a, to z Shamanem może być problem, gdyż dostaje średnio 3. razy mniejszy dmg od magii

Jak coś ciekawego dopowiecie to dopiszę ;)

Wszystko, to był mój pierwszy poradnik, przepraszam za brak zdjęć.

Opublikowano

No poradnik ładny, dużo opisałeś, sam kilka razy byłem w piekle, i powiem szzcerze, ze jest trudno i to w ch..

Gratulacje za chęci, leci plus.

1350673995-U699261.png

exmod

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Według mnie na oberon hell już się nie opłaca chodzić bo te itemy perfect już chodzą po 100k.... tak się popier.. w głowach, wcześniej te itemy chodziły po 250-300k za szt

Opublikowano

Twoja strategia jest do dupy :) Najpierw 1 osoba grabuje szamana żeby nie stworzył kulki reszta zajmuje się rangerami i wojownikami, później pomagają w zabiciu szamana i dopiero potem mini boss. (Tak da się, choćby ranger z ognistej strzały na wstępie wywraca szamana później podbija do niego jakiś warrior i zaczyna miotać nim jak ...)

I na last bossie jak się nie powstrzyma szamanów to mogą być 2 kulki co utrudnia całą sprawę, pierwszy szaman respi kulkę na 'Szeryfie', drugi natomiast na Dzikim Zenku :) Wtedy już nie jest tak łatwo odciągnąć bossa od kulek.

Warden- postać która w późniejszym etapie gry robi helle sama :)Więc nie dosyć dosyć, tylko jak najbardziej się nadaje, spory dmg, dużo skilli obszarowych...

A reszta jest ok ;D Fajny tut, ale pograj jeszcze trochę zanim opiszesz kilka rzeczy ;D

Opublikowano

A jaką ekipą polecacie tam iść i od jakiego lvl ? Ja poszedłem WitchBlade Warden 34 lvl z BladeMasterem 32 lvl i nie daliśmy rady wziąć tych 3 potworów dalej...

wobqx.jpg
Opublikowano

We 2 ? na 30-40 lvlu ? xD To tylko jakieś hardcore z full setem perfect :D Ja jak nie mam z kim iść to rekrutuje od 40+ ranger, (warden to ja więc nie muszę), blademaster, ele/guardian. Mi to większej różnicy nie robi bo hella przechodzę sam ;P

Z tym że samemu może to trwać nawet godzinę, więc za często go nie robię :D

Opublikowano

Ja hella robie samemu w 15-25 minut, wiec tak tego nie odczuwam.

Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie szaman się odradza jak nie rzuci kulki, dlatego nie ma znaczenia czy rzuci teraz, czy później.

Najlepiej jak idą szamani... Fighterzy mają najtrudniej... Moje zdanie na ten temat.

Opublikowano

No tak, ale ja mówiłem z perspektywy graczy na 35-40 lvlu, gdzie zabicie bossa trochę trwa :P Choćby nawet się odradzał to jedna osoba może nim miotać, a reszta leje bossa ;P Proste, a samemu to nawet szamana bić nie muszę :D walne aoe dobije kilkoma skillami i pada ;P

I właśnie dlatego ma znaczenie :) Im dłużej nie ma kulki, tym łatwiej pokonać bossa :) Bo nic go nie leczy!

Opublikowano

Ja wolę z nim biegać po mapce w jedną i drugą stronę... Zwykle robię dwa kursy i w 4-5 minut go nie ma (Ostatniego Bossa).

Poza tym pamiętaj, że jestem SOLO ego player, nie gram z kimś...

Opublikowano

No właśnie :D A ja mówiłem o drużynowym przejściu. Ja sam jak przechodzę to też nie leje szamana bo jest to nie opłacalne i strata czasu, pisałem walne aoe we wszystkich potem kilkoma skillami dobijam i koniec :)

Ale ogólnie fajnie przedstawiłeś wszystko po kolei, tut dobry, to tylko moje zdanie :D

I słuszna uwaga z tym że od magów szamani dostają ~3 krotnie mniejsze obrażenia :P

Opublikowano

Warden i Slayer srednio? Toc to sa najlepsze klasy na takie wypady. To sa top 1 klasy na survivale.

76561197996037016.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...