Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Edytory 3d do map metin2

Qentinios

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z powodu iż metin już mnie mało obchodzi, a od 2 tyg mam skrzynkę zapełnioną pw z pytaniami o takie edytory od połowy tego działu, postanowiłem że się dziś z Wami podzielę tą tajemnicą.

Po pierwsze jak ktoś mi powie że i tak lepiej się to robi w ps, to powiem że jest idiotą, bo tylko idiota edytuje w 2d coś co ma trzy wymiary.

Po drugie warto wiedzieć jak to w ogóle działa. Otóż plik raw to nic innego jak kontrastowa czerń i biel, czerń niżej, biel wyżej. Na podstawie tego obliczane są kształty, różnice wysokości i tego typu sprawy.

Po trzecie warto wiedzieć że jeden segment w metinie ma 131px na 131px, ale przy większych mapach stosuje się specjalną technikę dzielenia na segmenty, tu video stworzone przez Sunushiego specjalnie na potrzeby tego tutoriala. Dajcie mu koniecznie suba za to że poświęcił godzinę swojego życia na ten szczytny cel.

http://youtu.be/VeWl2ysgOxc

Dzielić heightmapę i tile można też za pomocą GFO, jest to dużo przyjemniejsze i szybsze, ale trzeba mieć zaawansowany program, Net Framework :(

mrek7t.jpg

Tu link do tematu z GFO:

http://www.mpcforum....ame-files-open/

Programy nadające się do tworzenia heightmap, które potem można przerobić do metina to:

EarthSculptor

GMTE

L3DT

Gdyby mi się chciało, na pewno znalazł bym ich jeszcze więcej.

Przedstawię Wam też poniżej jak w L3DT (według mnie najlepszy edytor z tych wyżej wymienionych) przygotować teren mapy.

1. Pobieramy L3DT

2. Instalujemy, odpalamy. Powinniśmy zobaczyć coś takiego:

72rgcj.jpg

3. Klikamy magiczny przycisk:

r8ab2v.jpg

4. Wybieramy Blank Heghtmap

mjv5xy.jpg

5. Podajemy wysokość i szerokość naszej heightmapy, skąd wiadomo ile? obliczamy to ze wzoru:

128*(y-1) + 131

Za y wstawiamy wartość danej współrzędnej, czyli to co wpisujemy w mapsize w setting, czy atlasinfo. Ale że wiem że matematyka nie jest mocną stroną dla każdego, macie tu już gotowe wymiary dla map do 50x50. Chyba starczy. Na pomarańczowo rozmiar mapy a ostatnia kolumna po prawej to rozmiar jaki musimy dać w l3dt. I tak dla mapy 2x2 bedzie to 259x259, dla 8x8 1027x1027px, a dla 50x50 6403x6403px. Mnie to kosztowało 3min w exelu, a Wam może ułatwić życie.

1e042p.jpg

Zaznaczamy jeszcze Edge Wrapping i ustawiamy Horizontal Scale na 2:

fem1gd.jpg

6. Dajemy OK i powinniśmy zobaczyć coś takiego:

au8icu.jpg

7. Naciskamy magiczny przycisk "Edit":

n5aroa.jpg

8. Powinniśmy zobaczyć niezwykle bajerancki program, dzięki któremu niemożliwe staje się możliwe:

yz4io1.jpg

9. Edytujemy za pomocą narzędzi teren, wreszcie możemy wykazać się kreatywnością! Tak wygląda mój marny teren po 5 min.

e7fjpt.jpg

10. Program jest niesety zasobożerny, szczególnie przy dużych mapach i przy dużych detalach. Za pomocą tych przycisków możecie regulować detale i jak duży obszar ma byc na raz wyświetlany, pozwala to uniknąć lagów. Po skończeniu zaszej mapy, zamykamy te okno x, i powinniśmy wrócić do poprzedniego okna.

h5b51z.jpg

11. Teraz naciśnijcie magiczne F5 ii.. Waszym oczom ukaże się coś niesamowitego, mniej więcej to:

wxm052.jpg

12. Teraz exportujemy naszą heightmapę w tym celu klikamy tak jak tu:

nojbxz.jpg

13. W okienku które nam wyskoczy wybieramy format RAW i wybieramy lokalizację gdzie ma nam to zapisać.

ny1br1.jpg

14. Wyexportowaną heightmapę wystarczy teraz podzielić na segmenty z pomocą VTUTa Sunushiego albo GFO. Sam projekt mapy warto zapisać, aby po zamknięciu programu było można łatwo edytować jeszcze całą mapę na raz:

zs1323.jpg

Tak wygląda Legendarny Las w L3DT:

xka1ao.jpg

To właściwie tyle, Sunushi prorokował że teraz powstanie masa gównianych map z mpc jak to było na elite 2 lata temu, zobaczymy czy się to sprawdzi.

Enjoy!

ps.

Potrzebuję pilnie difa, który wyłączył by sprawdzanie id królestwa przy pierwszym logowaniu, i sprawił że niezależnie od empire wszyscy rozpoczynają w tym samym miejscu. Jest to konieczne aby można było wejść do gry nową postacią o empire >3. Normalnie, po próbie pierwszego zalogowania wywala do wyboru channela i zostawia w systerr serwerowym logi o tym że nie ma kordów startowych dla tego empire. W zamian mógłbym np zrobić dla kogoś mapę na zamówienie. ;)

sygnatura2.png

Opublikowano

Kochasz nie kochasz, to jest dopiero pierwszy krok w stworzeniu mapy. Co z tego, że zrobimy wysokości, skoro nawet nie mamy pokolorowanego terenu i możemy chodzić wszędzie. Na pełnego tuta o tworzeniu map musicie jeszcze poczekać, tymczasem film już się renderuje xD

Koniec z MPCForum.pl i ogółem z metinem

:D

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

Kochasz nie kochasz, to jest dopiero pierwszy krok w stworzeniu mapy. Co z tego, że zrobimy wysokości, skoro nawet nie mamy pokolorowanego terenu i możemy chodzić wszędzie. Na pełnego tuta o tworzeniu map musicie jeszcze poczekać, tymczasem film już się renderuje xD

Nie bój sie, nie takie rzeczy sie wymyslalo ^^

btw czekam na ten video tut ;p

świat jest mój więc niech daje mi to, czego chce

1758318.jpeg

Opublikowano

I tak będzie...

Teraz zacznie się spam, nowymi mapami, a tak naprawdę to będą gówna. A tematy na prawdę wartościowe zalegną w tym spamie.

Już to widzę co drugi temat przez 10 stron

DL MEGA MAPA GÓWNO na 102.

Chodź zostaje jeszcze kolorowanie, zobaczymy co ludzie wymyślą. (jakie paint'owe obrazki będą ;D)

@Topic, niepotrzebnie to opublikowałeś, no ale już za późno.

Oczywiście like się należy za tą pracę bo trochę się narobiłeś w szukaniu i w robieniu poradnika.

bijons.jpg

Pomogłem daj Lubię To!

Opublikowano

Program się przyda, co do difa to też by mi się przydał. Zaraz poszperam w gamę może coś znajdę.

Na wszelki wypadek:

Z powodu iż metin już mnie mało obchodzi, a od 2 tyg mam skrzynkę zapełnioną pw z pytaniami o takie edytory od połowy tego działu, postanowiłem że się dziś z Wami podzielę tą tajemnicą.

Po pierwsze jak ktoś mi powie że i tak lepiej się to robi w ps, to powiem że jest idiotą, bo tylko idiota edytuje w 2d coś co ma trzy wymiary.

Po drugie warto wiedzieć jak to w ogóle działa. Otóż plik raw to nic innego jak kontrastowa czerń i biel, czerń niżej, biel wyżej. Na podstawie tego obliczane są kształty, różnice wysokości i tego typu sprawy.

Po trzecie warto wiedzieć że jeden segment w metinie ma 131px na 131px, ale przy większych mapach stosuje się specjalną technikę dzielenia na segmenty, tu video stworzone przez Sunushiego specjalnie na potrzeby tego tutoriala. Dajcie mu koniecznie suba za to że poświęcił godzinę swojego życia na ten szczytny cel.

[media=][/media] --Video będzie jak Sun skończy uploadować

Dzielić heightmapę i tile można też za pomocą GFO, jest to dużo przyjemniejsze i szybsze, ale trzeba mieć zaawansowany program, Net Framework :(

mrek7t.jpg

Tu link do tematu z GFO:

http://www.mpcforum....ame-files-open/

Programy nadające się do tworzenia heightmap, które potem można przerobić do metina to:

EarthSculptor

GMTE

L3DT

Gdyby mi się chciało, na pewno znalazł bym ich jeszcze więcej.

Przedstawię Wam też poniżej jak w L3DT (według mnie najlepszy edytor z tych wyżej wymienionych) przygotować teren mapy.

1. Pobieramy L3DT

2. Instalujemy, odpalamy. Powinniśmy zobaczyć coś takiego:

72rgcj.jpg

3. Klikamy magiczny przycisk:

r8ab2v.jpg

4. Wybieramy Blank Heghtmap

mjv5xy.jpg

5. Podajemy wysokość i szerokość naszej heightmapy, skąd wiadomo ile? obliczamy to ze wzoru:

128*(y-1) + 131

Za y wstawiamy wartość danej współrzędnej, czyli to co wpisujemy w mapsize w setting, czy atlasinfo. Ale że wiem że matematyka nie jest mocną stroną dla każdego, macie tu już gotowe wymiary dla map do 50x50. Chyba starczy. Na pomarańczowo rozmiar mapy a ostatnia kolumna po prawej to rozmiar jaki musimy dać w l3dt. I tak dla mapy 2x2 bedzie to 259x259, dla 8x8 1027x1027px, a dla 50x50 6403x6403px. Mnie to kosztowało 3min w exelu, a Wam może ułatwić życie.

1e042p.jpg

Zaznaczamy jeszcze Edge Wrapping i ustawiamy Horizontal Scale na 2:

fem1gd.jpg

6. Dajemy OK i powinniśmy zobaczyć coś takiego:

au8icu.jpg

7. Naciskamy magiczny przycisk "Edit":

n5aroa.jpg

8. Powinniśmy zobaczyć niezwykle bajerancki program, dzięki któremu niemożliwe staje się możliwe:

yz4io1.jpg

9. Edytujemy za pomocą narzędzi teren, wreszcie możemy wykazać się kreatywnością! Tak wygląda mój marny teren po 5 min.

e7fjpt.jpg

10. Program jest niesety zasobożerny, szczególnie przy dużych mapach i przy dużych detalach. Za pomocą tych przycisków możecie regulować detale i jak duży obszar ma byc na raz wyświetlany, pozwala to uniknąć lagów. Po skończeniu zaszej mapy, zamykamy te okno x, i powinniśmy wrócić do poprzedniego okna.

h5b51z.jpg

11. Teraz naciśnijcie magiczne F5 ii.. Waszym oczom ukaże się coś niesamowitego, mniej więcej to:

wxm052.jpg

12. Teraz exportujemy naszą heightmapę w tym celu klikamy tak jak tu:

nojbxz.jpg

13. W okienku które nam wyskoczy wybieramy format RAW i wybieramy lokalizację gdzie ma nam to zapisać.

ny1br1.jpg

14. Wyexportowaną heightmapę wystarczy teraz podzielić na segmenty z pomocą VTUTa Sunushiego albo GFO. Sam projekt mapy warto zapisać, aby po zamknięciu programu było można łatwo edytować jeszcze całą mapę na raz:

zs1323.jpg

Tak wygląda Legendarny Las w L3DT:

xka1ao.jpg

To właściwie tyle, Sunushi prorokował że teraz powstanie masa gównianych map z mpc jak to było na elite 2 lata temu, zobaczymy czy się to sprawdzi.

Enjoy!

ps.

Potrzebuję pilnie difa, który wyłączył by sprawdzanie id królestwa przy pierwszym logowaniu, i sprawił że niezależnie od empire wszyscy rozpoczynają w tym samym miejscu. Jest to konieczne aby można było wejść do gry nową postacią o empire >3. Normalnie, po próbie pierwszego zalogowania wywala do wyboru channela i zostawia w systerr serwerowym logi o tym że nie ma kordów startowych dla tego empire. W zamian mógłbym np zrobić dla kogoś mapę na zamówienie. ;)

Metin2 To zło! Koniec z tworzeniem serwerów! Czas na publikowanie rzeczy!

Opublikowano

za takie coś co odpierdala shejn to powinny być warny albo od razu usuwane posty ... za temat dzięki, Earth polecam osobom którzy dopiero się uczą i robią mapki 1x1, świetny jest

umarł

Opublikowano
Z powodu iż metin już mnie mało obchodzi,

Ale piszesz o difie, trochę paradoks :) Cóż, samo zrobienie height nic nie da. Teren to pikuś, gorzej z dobrym tile :)

Opublikowano

Ale piszesz o difie, trochę paradoks :) Cóż, samo zrobienie height nic nie da. Teren to pikuś, gorzej z dobrym tile :)

Oj, chcę po prostu doprowadzić do końca to co już dawno zacząłem.

W L3DT powstały takie mapy jak:

Legendarny Las

Atlantyda

Expowisko od Sunushi

I kilka więcej, ale wątpię czy ujrzycie je na tym forum.

sygnatura2.png

Opublikowano

kawał dobrej roboty panowie, leci po lajku, piątce i subie na YT

btw. odnośnie difa, mam rozwiązanie bezdifowe, ale będzie cholernie lagowało mysql

57199140501148694665.png

Opublikowano

nie każdy ma photoshopa, koszt 1000zł najmniej =P

najnowszy cs6 2,5 koła...

Możesz to również zrobić w GIMP'ie, jednak będziesz miał trudniej wyrównać do krawędzi dokumentu (PS ma opcje przyciągania do krawędzi, GIMP niestety nie, a bynajmniej ja o tym nie wiem)

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

Film już działa ;) Być może zaraz zabiorę za vtuta w którym opiszę krok po kroku jak zrobić własną mapę

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

Ty też Sunushi zostawiasz Metna w tyle? :)

Nie, po prostu stwierdziłem, że jak już Qentinios podaje programy to zrobię tutoriale jak ich używać, by MPC nie zalała fala chujowych map

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

;) już mi spamują na GG co do tego poradnika. Szczerzę, nie wiedziałem o tym L3DT, ale jak to teraz otworzyłem to naprawdę łatwe.

Po ~5 minutach czarowania takie cuś: http://scr.hu/117/66cgx (wiadomo co ma być tam w środku)

Jak na pierwszą pracę w tym programie i tworzenia przez kilkadziesiąt sekund to chyba dobrze i już zabieram się do czegoś lepszego.

Opublikowano

Na taki poradnik czekałem. Dziękuję :) Masz Lilke.

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...