Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Problem z FPS , SlowMotion gry.

lov3e

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Jakieś 2 tygodnie temu zrobiłem sobie przerwe od bf'a. Kilka dni temu robiłem reinstal windowsa, potem pobierałem service packi, sterowniki, no i bf'a. Dzisiaj wkońcu skończyłem wszystko pobierać i instalować, włączam gierke.. i tutaj niestety kończy się moja radość. Gra niemiłosiernie klatkuje (13-20 fps) i gdy gram, mam uczucie strasznego slow motion - czasami bieg na shifcie nie różni się od zwykłego chodzenia, a gdy mnie ktoś zabije, potrafie jeszcze z 5 sekund stać i strzelać w to samo miejsce, nim padne. Co najciekawsze, wcześniej było ok - owszem, kompa mam słabego, ale na low-medium detalach uciągał bf'a przy 30/35 fps'ach. Sprawdzałem na włączonej i wyłączonej synchronizacji pionowej, zmieniałem ustawienia gry, rozdzielczość - wszystko. Być może brak mi jakiegoś sterownika, lecz w to wątpie. Macie na to jakies rady.? Chciałem odpocząć trochę od gierki, potrzeba gry w nią znów wróciła, a tutaj takie gówno ;/ Z góry dzięki za poważne odpowiedzi.

Ps. Parametry kompa nie mają tutaj większego znaczenia w tym przypadku, bo skoro gra działała normalnie, a teraz nie.. spróbuje jeszcze zrobić lekkie OC grafy i procka, może coś pomoże.

Opublikowano

Windows ten sam ??

DirectX 10, 11 ??

Sterowniki karty najnowsze ??

Ustawienia Grafiki w grze te same co wcześniej ??

Zmień na niższe może pomoże xD

Opublikowano

DX 10, moja grafika nie obsługuje dx11 ( nvidia geforce 9600 GT ) .

Windows ten sam, stery nie mam pewności, zaraz wejdę na stronę producenta i sprawdzę, lecz mam zainstalowane te same, na których grałem.

O ile wiem, nie mam zainstalowanych sterów od chipsetu, ale to nie ma znaczenia na 99%. Ustawienia na low. Na forum na battlelogu podali mi link do tematu, gdzie był prawdopodobnie najlepszy cfg na fps'y ( autor wajdzik007 ). Niestety, ten cfg mi nie pomógł. Dawali mi też różne rady, takie jak odpalenie gry w oknie, restart kompa ( niektórym res pomaga, mi niestety nie ).

Na serwerze z dwunastoma osobami miałem po 13-15 fps, gdy patrzyłem w niebo, jakieś 30. Co najciekawsze, nie tylko ja mam ten problem. Inni też mająfpsy po 50-60 na medium/high, a czasem po 1-5. Tylko, że im pomaga res kompa, mi niestety nie ;/ Z góry dzięki za kolejne odpowiedzi, może coś się uda zrobić.

Opublikowano

@Up, to jest cały mój cfg:

PostProcess.DynamicAOEnable 0
Render.DrawFps 1
RenderDevice.Dx11Enable 0
RenderDevice.VSyncEnable 0
RenderDevice.ForceRenderAheadLimit 1
RenderDevice.TripleBufferingEnable 0
WorldRender.DxDeferredCsPathEnable 0
WorldRender.FxaaEnable 0
WorldRender.MotionBlurEnable 0
WorldRender.SpotLightShadowmapEnable 0
WorldRender.SpotLightShadowmapResolution 256
WorldRender.TransparencyShadowmapsEnable 0

Niby najlepszy cfg na fps, lecz ja nie jestem jakiś mocno obeznany w tych komendach. Ale jak widzisz, tą komendę, co mi podałeś, mam.

@Edit: Dodam jeszcze, że wszystko aktualizowałem przed odpaleniem bf'a z folderu gry ( pb, vc, dx ).

Opublikowano

Coś musi być przyczyną. Może PB tak wpływa na grę ? Spróbuj go zreinstalować.

Przy takiej karcie graficznej, przy wybuchach muszą być spadki fps. Jaki masz system operacyjny ?

Opublikowano

Vista 32 bit. Hmm, przy wybuchach tego nie zauważyłem. A teraz mała nowinka : W pewnym sensie udało mi się osiągnąć sukces. Przeczyściłem kompa CCleanerem, zainstalowałem game boostera 3.4, grę odpaliłem na fullscreen, nie w oknie, low detale - i łapie 25-30 fps przy 15/20 graczach. Nie jestem aż tam wymagający, więc do rozgrywki na 32 slotowym conqueście bądź TDM to mi wystarczy ( poza tym, nie gram na serwerach z większą iloscią graczy, nie lubię takiego totalnego rozpier**lu ;d ). Cóż, spróbuję jeszcze podkręcić troszkę GPU z pomocą Rivatuner i wycisnąć jeszcze jakieś 5 fps'ów, bo wcześniej miałem podkręconą, ale po reinstalu okienka wartości powróciły do domyślnych chyba. Dzięki serdecznie wszystkim za pomoc, szczególnie Tobie Googlus, że się zainteresowałeś tym tematem <3. I tak, wiem, wydaje się to śmieszne, że z grafiką 512, prockiem 2x 2.13 ghz, vistą 32 bity i 2gb ramu próbuje coś osiągnąć, ale wiem, na co stać jeszcze tego kompa ;d Tym bardziej, że gra chodziła poprawnie. Poza tym, inne nowości, takie jak np. Skyrim, na normal ( to bodajże 3 poziom ustawień graficznych z 4 : low, medium, normal i high ) działa bez zarzutów, więc nie jest tak źle ;d Jeśli ktoś zna jeszcze jakieś sposoby, żeby wycisnąć pare fps z tego złomka, to proszę o porady na PW. Temat można zamknąć. Jeszcze raz dzięki.

Opublikowano

Na koniec chciałem Ci jeszcze poradzić, abyś zrobił:

Start -> Uruchom -> cmd (uruchom jako administrator) -> (wpisz) bcdedit /set increaseuserva 2500

Przydzielisz więcej ramu dla procesu. Będę jeszcze kombinował z rozwiązaniami, niemożliwe aby działało w porządku i po re-installu ścinało.

Temat zamknę, pomysły dostaniesz na pw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...