Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od czego zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heja

We wrześniu idę do technikum informatycznego i chciałbym nauczyć się czegoś jeszcze zanim pójdę do tej szkoły.

A więc jaki język programowania jest w takiej szkole nauczany jako pierwszy, ewentualnie jaki polecacie na początek.

Wiem, że dział nazywa się programowanie cheatów, ale temu działowi najbliżej do tego o co mi chodzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Podejżewam że zaczną od Pascala. Możesz nauczyć sie podstaw, to napewno pomoże. Potem zapewne przejdą do C++, tego sobie wpoić też nie zawadzi.

#Include <brain.h>

Opublikowano

Będziecie się uczyć tworzyć gry i ładne programy na których potem będziecie mogli zarabiać po skończeniu szkoły.

Żart, będziecie pisać programy konsolowe w pascalu o wypożyczaniu książek z biblioteki, gratuluje wyboru kierunku :)

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

Jeśli chodzi o C++ to polecam książkę "C++ Ćwiczenia praktyczne" wydanie II Andrzej Stasiewicz wydawnictwo Helion. Sam z tym zaczynałem i uważam, że również od tego swą przygodę z C++ powinieneś zacząć.

Opublikowano

w technikum będziesz się najpierw uczyć składu komputera, oraz nauki podstawowych żeczy, - Instalacja Bios'a i programy world itp.

Na koniec alby ukączyć będziesz musiał stwożyć prostą gre w wybranym języku.

1343817120-U262310.png
Opublikowano

Nooo widzę kolegę po fachu :) Ja też się wybieram do technikum informatycznego, ale teraz mam coraz większe wątpliwości... Coś mi się zdaje, że po skończeniu tej szkoły będę miał kwalifikacje do czyszczenia kiblów w realu :/ Już chyba jest za dużo dobrych informatyków.

Weteran
Opublikowano

w technikum będziesz się najpierw uczyć składu komputera, oraz nauki podstawowych żeczy, - Instalacja Bios'a i programy world itp.

Na koniec alby ukączyć będziesz musiał stwożyć prostą gre w wybranym języku.

*RZECZY

*UKOŃCZYĆ

*STWORZYĆ

*GRĘ

I INTERPUNKCJA :]

Już u mnie w gimbazie więcej uczą. ;o Jesteś pewien że ta zasada sprawdza się w każdej szkole?

Jeżeli nawet nie mają zamiaru żadnego języka nauczyć, to mi się nie opłaca tam iść.

Co do tematu

Było to wałkowane wiele pierdyliardów razy. Zależy to tylko od twoich predyspozycji.

Jeżeli masz takie predyspozycje intelektualne jak ci, co siedzą w technikum, to ucz się pascala. Może napiszesz jakiś super i jedyny w swoim rodzaju kalkulator?

Ja polecam ze swojej strony c/c++, asm, c#.

-c/c++ to klasyk. Każdy powinien znać ten język(i).

-Assembler tylko po to, żeby dowiedzieć jak to wszystko działa. Broń boże nie namawiam do pisania w tym programów.

-C# z javą są teraz na modzie. 80% zleceń pisze się w tych językach.

Opublikowano

I tak będziesz miał tyle nauki z przedmiotów w ogóle nie związanych z twoim profilem że nie wiem po co tam chcesz iść :)

Opublikowano

Ale zawsze potem papierek ma, jak załapie skilla sam w domu to moze dostac sie do fajnej firmy etc. Nie mieszajcie tak chłopakowi w głowie. Sam chodze na informatyka i po douczeniu sie w domu jestem zadowolony z tego co potrafie.

#Include <brain.h>

Opublikowano

Pierwszy rok wygląda następująco :

1. Programowanie - Pascal, Pascal i ew. Pascal + jeżeli będziecie pojętną klasą Delphi

2. Systemy Operacyjne - Architektura systemu Windows 9X, XP. Technologie RAID, Topologie sieciowe i zarządzanie bazami danych. Nie zapominając o tonie teorii typu co to jest System Operacyjny.

3. Technologia Informacyjna - System binarny, oraz Excel

4. Oprogramowanie Biurowe - Pakiet biurowy Microsoft (pewnie zaczniecie od Power Point), historia zmian w pakiecie Office - w ch*j nikomu nie potrzebnych dat, jednak nie trudnych do zapamiętania.

Jeżeli będziesz choć na jedno ucho słuchał na lekcji to nie ma problemu :)

Opublikowano

A ty myślisz że tam masz przez cały dzień samą informatykę czy co?

Opublikowano

No wiesz tak właściwie to idziesz do tej szkoły m. in. po to by się go nauczyć. Ale Pascal jest do ogarnięcia w kilka tygodni, nie masz co się nim zbyt przejmować. Odśwież sobie jeszcze pamięć o ukochanym Office i możesz wyruszać. Za kilka lat opowiesz jak było i czy wybrałbyś ten kierunek/szkołę jeszcze raz gdybyś miał wybór :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...