Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Lua/quest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam pytanie a raczej proszę o przykład funkcji.

1. Odpalam czas który leci np. 60 sekund(minuta), po tych 60 sekundach odpala się state,when co zadziała(poproszę o przykład do tego miejsca)

2. Funkcja która zatrzyma ten czas.

3. Nadać danemu graczowi jakąś wartość tzn. Klucz -> wartość, a potem odczytać tą wartość po kluczu.

4. Nadać w serwer jakąś wartość i odczytać (To samo co up tylko że globalna)

5. Funkcja która teleportuje PARTY na jakąś mape.

6. Funkcja tworząca 20 mobów i funkcja która wykonuje się jak te 20 mobów na tej mapie zostanie zabite.

7. Funkcja która umożliwia podkucie u kowala itemu. (coś al'a kowal w dt, że tylko raz można kuć)

8. Dodanie nowej opcji do npc(coś al'a select z osobnego quest, i when kiedy ktoś to nacisnie) jezeli jest to możliwe.

Z góry dziękuje będe lajkował jak mogę :)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Witajcie.

Mam pytanie a raczej proszę o przykład funkcji.

1. Odpalam czas który leci np. 60 sekund(minuta), po tych 60 sekundach odpala się state,when co zadziała(poproszę o przykład do tego miejsca)

2. Funkcja która zatrzyma ten czas.

3. Nadać danemu graczowi jakąś wartość tzn. Klucz -> wartość, a potem odczytać tą wartość po kluczu.

4. Nadać w serwer jakąś wartość i odczytać (To samo co up tylko że globalna)

5. Funkcja która teleportuje PARTY na jakąś mape.

6. Funkcja tworząca 20 mobów i funkcja która wykonuje się jak te 20 mobów na tej mapie zostanie zabite.

7. Funkcja która umożliwia podkucie u kowala itemu. (coś al'a kowal w dt, że tylko raz można kuć)

Z góry dziękuje będe lajkował jak mogę :)

1 - rozpoczynasz pierwsze state (start), pierwszy when i timer('nazwa', czas) np timer('lol', 60) -- 60 sekund potem jak następne state to np :

state troll begin
when lol.timer begin

2 - cleartimer('nazwa')

Potem Ci reszte podam, bo tylko to pamiętałem, a jestem na komci ;x

1377371138-U1002370.png

Opublikowano

3.

pc.setqf("nazwa", wartoscliczbowa), pc.getqf("nazwa")

4.

game.set_event_flag("nazwa", wartoscliczbowa), game.get_event_flag("nazwa")

5.

d.join(index)

6.

polecam użyć regenu i potem : d.set_warp_at_eliminate(1, d.get_map_index(), (2048+103), (6656+430), "data/dungeon/wieza_demonow/pietro1.txt", d.setf("dt", 2)) -- 1 == czas w sekundach, nawiasy to kordy, dalej to regen oraz na końcu ustawia flagę, nie potrzebne to na końcu

7.

d.setqf("can_refine", 1) -- takie coś jest używane w DT

umarł

Opublikowano

Jeszcze 8-mka dodana

I z ciekawości zapytam jest możliwe ustawienie kierunku patrzenia npc?(odwrócenie go)

I mam ad. do tego

polecam użyć regenu i potem :

d.set_warp_at_eliminate(1, d.get_map_index(), (2048+103), (6656+430), "data/dungeon/wieza_demonow/pietro1.txt", d.setf("dt", 2))

Gościu wchodzi dajmy na to na 2 piętro i ta funkcja co robi? Tworzy moby? i Sprawdza czy zostały wyelimnowane na tych pozycjach

(2048+103), (6656+430), i jak tak to ustawia wartość "dt" na 2 (d.setf to chyba dla całego party?)

A jak wykryć kiedy gracz ubił wszystkie moby i wykonać taki jakby "event"?

when mobs_killed then

coś tam

?

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

d.set_warp_at_eliminate(1, d.get_map_index(), (2048+103), (6656+430), "data/dungeon/wieza_demonow/pietro1.txt")

po zabiciu wszystkich potworów 'na piętrze' następuje wykonanie tej funkcji, po sekundzie przenosi nas na kordy podane wyżej (2048+103), (6656+430) i włącza regen podany dalej : data/dungeon/wieza_demonow/pietro1.txt.

co do drugiego pytania - sprecyzuj co chcesz zrobić dokładnie

umarł

Opublikowano

Co do 8-mki.

Wyobraźmy sobie ,że jest taki Devil man, ten co przed dt stoi.

On ma 2 selecty np. 1. Puszcza na DT, 2 Puszcza na coś

No i czy mogę dodać tą drugą opcje?

d.set_warp_at_eliminate(1, d.get_map_index(), (2048+103), (6656+430), "data/dungeon/wieza_demonow/pietro1.txt")

po zabiciu wszystkich potworów 'na piętrze' następuje wykonanie tej funkcji, po sekundzie przenosi nas na kordy podane wyżej (2048+103), (6656+430) i włącza regen podany dalej : data/dungeon/wieza_demonow/pietro1.txt.

co do drugiego pytania - sprecyzuj co chcesz zrobić dokładnie

Wszystko fajnie tylko powiedz mi. w przypadku gdy jest tylko 1 mob do zabicia (konkretny) jak go wychwycić?

2. Skąd skrypt wie gdzie się kończy i zaczyna piętro?

Nie można zrobić coś al'a

local name = mob_spawn(x,y,id_mapy,ilość)

when name.killed then
?

A patrzył ktoś jak to w tym DT jest?

Mianowicie czy id mapy cały czas jest ten sam jeżeli chodzi o kolejne piętra?

Zezol jakbyś mógł to szepnąłem Ci na gadu, tak 10 minut poświęcić na rozmowe :)

Pozdrawiam.

p.s Jeszcze jedno, skąd mam wiedzieć jakie argumenty przyjmuje dana funkcja?

dajmy na to mob_spawn, albo say_npc_name i inne?

Nie ma tego w questlib a jednak istnieją. Coś al'a dokumentacja lua w metin2, bo przecież inni skądś muszą wiedzieć jakie argumenty przyjmują poszczególne funkcje nie ?;)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Powiem Ci, że nie znasz podstaw bo piszemy

when id.kill begin

a nie jakieś killed. dalej - dodanie drugiej opcji u npc zależy od pola select, przykładowo :

local main = select("Wejdź do DT", "Wejdź do drugiego DT", "Wyjdź ")

następnie używając instrukcji warunkowej IF, ustalamy co ma dany przycisk robić. dalej - skąd wiemy jakie argumenty przyjmują dane funkcje. ja sam się uczyłem oglądając inne questy i na błędach. gdy źle użyjesz funkcji, syslog pluje błędami które łatwo odczytać. jeżeli nie wiesz jakie argumenty przyjmuje dana funkcja, wklep ją w google a wujek na pewno pomoże znaleźć linki do poszczególnych tematów gdzie będzie przykładowa funkcja użyta.

umarł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...