Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pomocy][Szybko!] Komputer się wyłącza po chwili

Dziobagg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hello. Komputer kolegi, nowy, około tydzień jest, od kilku dni się wyłącza - włączy się go... włączy sie pulpit... 5 minut i się wyłącza normalnie reset, albo niebieski ekran i napisy takie. Windows 7, Parametrów kompa nie znam, pisze na szybko bo chcę mu pomóc. Jak będzie potrzebne parametry to podam. Proszę o szybką pomoc !

3t6EGVz.png

Opublikowano

Przyczyn mogą być tysiące... Może chociaż spiszesz kod tego błędu niebieskiego?

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Spisze logi... jak to się wyświetla na 2-3 sekundy, cały ekran tych logów jest... nie mów że nigdy takiego błędu nie miałeś? Każdy chociaż raz musiał mieć :P Niebieski ekran i za 2-3 sek reset kompa

3t6EGVz.png

Opublikowano

Tak jak koledzy na górze napisali przyczyn może być tysiące. Nikt Ci nie powie dlaczego się wyłącza od tak jeżeli nie rozpiszesz się na czym polega problem.

Możliwe że ma uszkodzony dysk lub co kolwiek innego. Przykładowo na starym kompie wyskakuje mi bluescreen bo go kopnąłem z buta i są błędy na dysku.

Bluescreen pojawiał się także po zainstalowaniu nowej nagrywarki. Od resetów kompa może się system uszkodzić i tak samo mogą być bluescreeny.

Opisz konkretnie co ten Twój kolega robi czy też robił na kompie albo co się dzieje przy tym wyłączaniu. Może jakieś niepokojące dzwięki czy coś w tym stylu ? Czy twój kolega nie kupował komputera prze internet i nie został wysłany pocztą polską ? :D

HBV27j.png

Opublikowano

No właśnie o BlueScreena chodzi :) Zapomniałem jak to się nazywa i nie mówcie @UP 3 and @UP 5, że takiego czegoś nie mieliście bo każdy chociaż 1 raz ma takie coś w życiu :D

Okoliczności zakupu?

Czyli... dzieciaki dostały go na komunię heh

Możę format pomoże?

@UP

Zadnych dźwięków, haha pocztą polską nie :D Internet nie :D Tylko sklep.. nie internetowy hah

3t6EGVz.png

Opublikowano

chkdsk what? Jak to uruchomić i te systemowe pierdoły, robiłem to już na swoim ale dawno, więc też mógłbyś przypomnieć ;)

3t6EGVz.png

Opublikowano

Formata nie rób jak nie masz klucza do Windowsa nowego ;) Te do siódemek są jednorazowe. Skoro komputer nowy to należy się z nim udać tam gdzie go kupiono ;) To niedopuszczalne by tak nowy komputer miał tak wielkie problem ;D

Alboo..

Linux ;D

Opublikowano

Linux'owi podziękuje,

chkdsk what? Jak to uruchomić i te systemowe pierdoły, robiłem to już na swoim ale dawno, więc też mógłbyś przypomnieć ;)

Ciągle czekam na odpowiedź :)

Proponuję włączyć te systemowe pierdoły do sprawdzania uszkodzonych sektorów itd.

Uruchom chkdsk, może to pomoże.

Narazie tego chcę spróować

3t6EGVz.png

Opublikowano

No właśnie o BlueScreena chodzi :) Zapomniałem jak to się nazywa i nie mówcie @UP 3 and @UP 5, że takiego czegoś nie mieliście bo każdy chociaż 1 raz ma takie coś w życiu :D

Okoliczności zakupu?

Czyli... dzieciaki dostały go na komunię heh

Możę format pomoże?

@UP

Zadnych dźwięków, haha pocztą polską nie :D Internet nie :D Tylko sklep.. nie internetowy hah

Owszem miałem, w moim przypadku winna była pamięć RAM. Kupiłem zestaw MOBO+CPU+RAM i nowy RAM nie chciał działać... Wymieniłem na markowe GoodRam'y i wszystko pięknie działa od tamtego czasu.

@edit. CHKDSK włączysz z CMD. Start>Uruchom>CMD>chkdsk /f

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

A może podaj te parametry ? :) Może się przegrzewa jak ktoś wspomniał, zdejmij obudowę i sprawdź czy wszystkie wentylatorki działają (chyba że masz pasywne chłodzenie) ;) Jak nie to nie ma co szukać pomocy tutaj, tylko idź tam skąd komputer został zabrany ^_^ Jeśli masz na niego gwarancję oczywiście, a skoro gwarancja na całość to pewnie i plomby zostały założone, w takim przypadku nie radzę samemu kombinować bo skończy się to utratą owej gwarancji :(.

Opublikowano

Ok dzięki za pomoc :) Lecę do kolegi, jak uda się naprawić, lub błędy to będe pisał tutaj

@@@@@@@@@@@

A jak nie zdąże w cmd wejść i chkdsk? HAHAHA

3t6EGVz.png

Opublikowano

Ok dzięki za pomoc :) Lecę do kolegi, jak uda się naprawić, lub błędy to będe pisał tutaj

@@@@@@@@@@@

A jak nie zdąże w cmd wejść i chkdsk? HAHAHA

Wystarczy płyta z windowsem + opcja "naprawianie systemu" i polecenie CHKDSK.

Spróbuj uruchomić komputer w trybie awaryjnym (Klawisz F8 podczas uruchamiania komputera) i zobacz, czy również się wyłączy.

Patologia w twojej głowie, wyjdź z forum, nie jesteś zabawny - uświadom to sobie.

1323206721-U1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...