Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gry na Linuxa - petycja o natywne wersje gier na Linuxa

Invicter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak pewnie wiecie gier natywnie obsługujących Linuxa jest dość mało.

Ostatnie wypowiedzi Panów z Valve (odpowiedzialni są za Steama) i Blizzarda dają jednak nadzieję.

Jednak, aby przekonać większą ilość producentów gier komputerowych, zachęcam do podpisania petycji o natywne wersje gier dla Linuxa.

Kliknij tutaj, aby przejść do petycji

Jeśli pokażemy twórcom gier, że jest nas trochę - na pewno najnowsze tytuły będą powstawały także na Linuxa!

Pamiętajcie, że trzeba potwierdzić email, żeby głos się dodał

;)icon_usmiech2.GIF

Opublikowano

Prędzej CDProjekt RED przepiszę Wiedźmina i Wiedźmina 2 z MAC na Linux'a (MAC ma OGL, Linux też, więc to jest proste). Po za tym Redzi szykują W3 i Cyberpunk na Linux'a też (prawdopodobnie). EA nie pójdzie na to, bo M$ daję mu dużo w łapę, żeby robili Games only for W$

Opublikowano

Z chęcią bym się przesiadł na Linux'a, bo Windows mnie denerwuje ładnie mówiąc, ale nie miał bym co na nim robić. Na Windowsie jak mi się nudzi włączam sobie coś i gram... Jakby zaczęto robić gry na Linuxa, Microsoft by zbankrutował...

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

gry są tylko niektórzy nie sprostają umiejętnością i nie potrafią uruchomić nawet posiadając program PlayOnLinux gdzie większość gier windows działa w miarę dobrze

Valve zaczyna przenosić na platformę Linux już większość gier więc niedługo możemy spodziewać się ich normalnie pod tym systemem. ogólnie pliki te same co pod windows tylko wykonywalne i biblioteki się zmieniają

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

jakby wszyscy producenci wydawali gry na linuxa, winda poszłaby się jebać. m$ juz dawno by nie istniał. Tylko gry trzymają ludzi przy szicie. linux to żyleta w porownaniu do win.7. Podpiszę się pod tym. Zależy mi na tym aby cs go i lol byly wspierane na linuksie

32325.jpg

24854.png

27454.jpg

Opublikowano

Linux ma OpenGL zamiast DX tylko, że większość producentów idzie na łatwiznę i robi grę z gotowego silnika na DX.

robem:

Poczekaj na pierwszą grę, którą przenoszą: L4D2 razem ze wszystkimi DLC. Dobra gra na dobry system ;p

Opublikowano

no an pewno. jak już widać EA udostępniła juz swoje gierki w repozytoriach , narazie stare i proste 2D tylko czekać aż wprowadzi nowsze na nowszy rynek

osobiście czasem uruchomię czy postaram się uruchomić komuś na komputerze gry pod linuxem i nawet działają bez problemu , sam gram w starego dobrego Duke Nukem 3D ( jest w repozytoriach za darmo ) na dodatek z pełnym wsparciem opengl a nie jak pod windows gdzie nie da się nawet zagrać porządnie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Na pewno się podpisze. Jednak nie zgodzę się z kolegami wyrzej, gry na Linuxa nie spowodują upadku Microsoftu, komputery sprzedaje się z Windows'em, raz w życiu widziałem netbooka z openSUSE W Auchan. Linux to wciąż system który wymaga użycia terminala a to jest dla niektórych naprawdę trudne. Wielką szansą jest Steam dla Linuksa =)

Opublikowano

Dam sobie głowę uciac ze nie. Z Metro poradzisz sobie sam, a o terminal będziesz pisał na forach =) Sprzydalo by się distro z KDE które rozwiązało by problem instalowania programów spoza pakietów na wzór instalatora z Windowsów. Jak narazie najbardziej przyjaznymi są Ubuntu (Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu itd.) oraz openSUSE (Yast <3).

Opublikowano

gry są tylko niektórzy nie sprostają umiejętnością i nie potrafią uruchomić nawet posiadając program PlayOnLinux gdzie większość gier windows działa w miarę dobrze

Valve zaczyna przenosić na platformę Linux już większość gier więc niedługo możemy spodziewać się ich normalnie pod tym systemem. ogólnie pliki te same co pod windows tylko wykonywalne i biblioteki się zmieniają

Zaczyna się przenosić na linuxa, jednak największym powodem tych przenosin jest powstający windows 8.

Jak dla mnie pod względem funkcjonalności linux ubuntu jest o wiele lepsze, gdyby nie gry z chęcią bym z tego systemu operacyjnego korzystał.

Opublikowano

wlasnie sciagnelem linuxa (ubuntu 12.04) przez wubi zeby miec dual boot pomiedzy win i linux.

juz sciagam hamachi i Vboxa szkoda ze nie ma VPC bo na Win7 nie chcialo mi isc FBSD na VBox a na vpc tak, mam nadzieje ze ttaj bedzie inaczej.

system fajnie wyglada, lepiej niz 11.0 ktora rok temu uzywalem

@edit jak bedziecie chcieli robic serwa hamachi na VBox na linuxie to pamietajcie ze karta hamachi jest ham0

@edit2 dziwne daje /etc/init.d/logmein-hamachi start ale i tak pisze ze offline (tak jestem zalogowany na roota)

root@ubuntu:/home/criss# /etc/init.d/logmein-hamachi start
Starting LogMeIn Hamachi VPN tunneling engine logmein-hamachi *
root@ubuntu:/home/criss# hamachi
 version	: 2.1.0.68
 pid		: 31499
 status	 : offline
 client id  :
 address	:
 nickname   :
 lmi account:

haha sory wszystko zle robilem, trzeba bylo poprostu dac hamachi login i juz po sprawie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...