Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technik Informatyk

rak222

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie Wiem że na tym forum nie siedzą same dzieciaki i raczej do tych powyżej 15 roku życia dotyczy ten temat

A więc mam do was pytanie :

Co sądzicie o kierunku technik informatyk poradzę sobie na tym kierunku z samymi 3 oraz powyżej przeciętnym iq dla mojego wieku ???

Z matematyką nie mam problemu z fizyką tak samo ale olewałem zadania domowe z testów gimnazjalnych otrzymałem 84pkt

Możecie napisać jakieś swoje opinie

Moja wiedza nie ogranicza się tylko do Gier oraz okienek znam dosa,unixa,linuxa naprawiam telefony konsole laptopy komputery

Ojciec naprawia ze mną komputery od 5 roku życia wtedy pierwszy raz zainstalowałem 98 :]

Komputer mam od urodzenia no to na tyle myślcie ze dam radę ???

Opublikowano

Jak to lubisz to ta;) Informatyka to nie jak budowlanka czy inny zawod czy robota to trzeba lubiec i chciec to robic a to zajmuje duzo czasu

Opublikowano

Jeżeli interesuje Cię informatyka to z samymi 2 bez problemu sobie dasz radę w nowej szkole (jezeli chodzi o infe).

Ja tam zawsze miałem 2 z infy bo mialem wyjebane i sobie gralem w cs'a itd. Dwa dostawałem za nic nie robienie na lekcji bo nauczyciel wiedział że ja to umiem. Oczywiście jak coś to cała klasa do mnie latała i "ej Grzesiek jak to zrobić".

Nie oceny sądzą o tym czy sobie poradzisz tylko Ty sam. Możesz mieć jedynki ale jeżeli wiesz o co chodzi to te jedynki nic nie znaczą ;)

HBV27j.png

Opublikowano

Niedługo będzie temat zjeść chleba z szynką czy z serem....

Jeśli dobrze się czujesz w tym zawodzie to czemu nie, ale ukierunkuj się. Na ogólny zawód informatyka nie opłaca się iść. Trochę tego, trochę tego, trochę tamtego. Lepiej się wykształcić w dwóch (max trzech kierunkach).

Ja wybrałem pisanie stron + grafikę w technikum, a na studiach wezmę programistę. O kasę się nie będę martwił, bo jest tyle zleceń na grafikę na stronie lub całe strony. Możesz się uogólnić jako typowy "informatyk" i mieć w dupie programowanie etc. , lecz ja bym wybrał na twoim miejscu 2-3 kierunki i się w tych wariantach kształcił.

Weteran
Opublikowano

Możesz się uogólnić jako typowy "informatyk" i mieć w dupie programowanie

Chyba taki 'informatyk', który składa radia.

Nie znam się na zawodach, ale nie wyobrażam sobie, jak ma funkcjonować informatyk nie znający chociażby języka C.

Co on ma robić na swoim stanowisku? Być supportem od spraw typu "Jak to włączyć?", "Dlaczego wyskakuję mi błąd"? Sorry za określenie, ale to dupa nie informatyk.

Z tego co się orientuję, dawniej każdy użytkownik komputera musiał potrafić również programować, bo bez tego nawet nie zabootowałby systemu. Więc dlaczego 'informatyk' w dzisiejszych czasach nie musi znać nawet jednego języka?

Dla mnie informatyk to też programista, a 'prawdziwy' informatyk, to taki który zna assemblera, wie z czego składa się procesor i zna na pamięć jego wszystkie rejestry.

Opublikowano

Technikum informatyczne w Polsce to jest śmieszna rzecz :)

Znam osoby które na komputerze po za instalacją gry nie potrafią nic a końcą technikum :)

Poradzisz sobie na 1000% :) wręcz rękę sobie dam uciąć :) ale nie ma sensu chcesz sie rozwijać to język i za granicą kończ :)

Opublikowano

Poradzisz sobie oczywiście u mnie kolega który gra w metina 24/7 dostał sie tam z 60 pkt z egzaminu..

Tam dopiero zaczniesz sie uczyć a jeżeli znasz to co napisałeś będzie ci o wiele łatwiej :)

Sam miałem iśc a ten kierunek ale wiele osób mi mówiło że po takim technikum przydały by sie jakieś studia etc.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Z testów gimnazjalnych, czyli wnioskuje, że chcesz iśc do liceum o takim profilu. W liceum sobie jak najbardziej poradzisz. Będziesz się uczyć nowych zagadnień jeśli chodzi o matematykę. Tak naprawdę takie licea nie różnią się prawie niczym od zwykłych ogólniaków, poza tym, że masz więcej godzin w tygodniu matematyki oraz informatyki. Jeżeli nie masz wielkich problemów z tymi przedmiotami, to nie masz czego się obawiać.

Opublikowano

Według mnie strasznie dużo ludzi wybiera właśnie ten kierunek czyli informatyke, a co za tym idzie, że wybiją się i cokolwiek osiągną tylko ci najlepsi :) (no chyba, że masz znajomości i po szkole masz już załatwioną robote)

5lwgh1.png

Pamiętaj, najważniejszy jest szacunek do drugiego człowieka!

Opublikowano

Wredna tylko, że po liceum MUSI iść na studia, żeby zdobyć zawód. Po technikum już może wykonywać zawód i zacząć zarabiać, a w między czasie iść na studia się dokształcić(głównie dla papierka. im lepszy papierek tym wyższa kasa)

Opublikowano

Wredna tylko, że po liceum MUSI iść na studia, żeby zdobyć zawód. Po technikum już może wykonywać zawód i zacząć zarabiać, a w między czasie iść na studia się dokształcić(głównie dla papierka. im lepszy papierek tym wyższa kasa)

Prawda jest taka, że w technikum nie naucza go niczego, co mu się przyda w pracy, jako technik informatyk. Coś tam może będzie wiedzieć, ale nie wystarczająco, by uzyskać jakąś dobrą posadę w dobrze prosperującej firmie. Co najwyżej może stworzyć portfolio i oferować swoje usługi indywidualnie, ale przy aktualnej konkurencji, może być mu ciężko, więc tak czy siak będzie musiał iść na studia. A na studiach nauczą go tego co w technikum + kilkanaście dodatkowych zagadnień z tej dziedziny więcej. Dlatego ja osobiście nie polecam wybierania technikum, chyba, ze komuś na tym zależy i się w tym lubuje, to czemu nie :) Tylko zawsze jest ten o jeden rok dłużej bo jeżeli dobrze pamiętam, taka nauka trwa 4 lata.

Opublikowano

Prawda jest taka, że w technikum nie naucza go niczego, co mu się przyda w pracy, jako technik informatyk. Coś tam może będzie wiedzieć, ale nie wystarczająco, by uzyskać jakąś dobrą posadę w dobrze prosperującej firmie. Co najwyżej może stworzyć portfolio i oferować swoje usługi indywidualnie, ale przy aktualnej konkurencji, może być mu ciężko, więc tak czy siak będzie musiał iść na studia. A na studiach nauczą go tego co w technikum + kilkanaście dodatkowych zagadnień z tej dziedziny więcej. Dlatego ja osobiście nie polecam wybierania technikum, chyba, ze komuś na tym zależy i się w tym lubuje, to czemu nie :) Tylko zawsze jest ten o jeden rok dłużej bo jeżeli dobrze pamiętam, taka nauka trwa 4 lata.

Tak technikum trwa 4 lata. Zgodzę się z twoją wypowiedzią. Ciężko będzie mu się wybić, ale może już powoli zarabiać. Teraz pracodawcy chcą papierek na którym jest magister dostać ;/ Na studiach prawie pierwszy rok to powtórka z technikum. Liceum naciska głównie na przedmioty ścisłe, a technikum na zawodowe.

Tylko właśnie jaki kierunek studiów wybrać po technikum ???

Co się najbardziej opłaca

Najpierw odpowiedz sobie na bardzo trudne pytanie. Co chcę w życiu robić i co chcę osiągnąć.

Opublikowano

Lubie naprawiać składać robić OC jedynie w programowanie się nie bawiłem no chyba że dify do game w metinie xD

Opublikowano

Chodzi mi o komputery/telefony może konsole ale reszty raczej nie dla tego technik informatyk też mam to zapewnione w programie

Opublikowano

Niedługo będzie temat zjeść chleba z szynką czy z serem....

Jeśli dobrze się czujesz w tym zawodzie to czemu nie, ale ukierunkuj się. Na ogólny zawód informatyka nie opłaca się iść. Trochę tego, trochę tego, trochę tamtego. Lepiej się wykształcić w dwóch (max trzech kierunkach).

Ja wybrałem pisanie stron + grafikę w technikum, a na studiach wezmę programistę. O kasę się nie będę martwił, bo jest tyle zleceń na grafikę na stronie lub całe strony. Możesz się uogólnić jako typowy "informatyk" i mieć w dupie programowanie etc. , lecz ja bym wybrał na twoim miejscu 2-3 kierunki i się w tych wariantach kształcił.

Dokładnie! Nic tu dodać, wszystko pięknie wyjaśnione.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...