Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[C++]Kilka pytań związanych z klikaniem w przyciski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka, zaczął uczyć się C++, i doszedłem do wniosku że jest n podobny do każdego innego języka. (chodzi o te pętle, instrukcje warunkowe itp.)

Zacząłem ogarniać pisanie programów w konsoli, i doszedłem do wniosku ze fajnie by było to przenieść na jakiś GUI. I tutaj już się zaczynają schody. A wiec chodzi mi o:

-Funkcja która uruchamia dany plik np. plik exe (plik znajduje się razem z aplikacją[w tym samym folderze]) po naciśnięciu buttona.

-Funkcja która wyłącza aplikacje (kompinowałem z return, ale mi nie wychodzi---> a jak nie ma innego sposoby to poczytam więcej na ten temat)

-Funkcja otwierające przeglądarkę (chodzi o adres www)

-Funkcja która uruchamia inną---- To będzie działać: (nie sprawdzałem bo nie doszedłem to pisania tej funkcji;))

private: System::Void klawisz1_Click(System::Object^  sender, System::EventArgs^  e) {
            funkcja()
        }

To chyba na razie tyle, Wiem, że szukanie nie boli, ale śpieszy mi się gdyż w niedziele wyjeżdżam a na wakacjach chciałem coś porobić, a nie aby odpoczywać :)

Tak jak radziliście przekopiowałem kilka dość ciekawych poradników dotyczących C++, i ciekawe jak mi to pójdzie dalej ;).

bijons.jpg

Pomogłem daj Lubię To!

Weteran
Opublikowano

-Funkcja która uruchamia dany plik np. plik exe (plik znajduje się razem z aplikacją[w tym samym folderze]) po naciśnięciu buttona.

-Funkcja otwierające przeglądarkę (chodzi o adres www)

To wszystko zrobisz batch'owskimi komendami, które normalnie da się wpisać w cmd. System("Komenda"); z bodajże biblioteki stdio(cstdio).

-Funkcja która wyłącza aplikacje (kompinowałem z return, ale mi nie wychodzi---> a jak nie ma innego sposoby to poczytam więcej na ten temat)

-Funkcja która uruchamia inną---- To będzie działać: (nie sprawdzałem bo nie doszedłem to pisania tej funkcji;))

-Chyba this->exit() powinna wystarczyć.

-Funkcja, która używa innej funkcji? To są podstawy c++

Opublikowano

@up, a widzisz nie miałem tej biblioteki załączonej ;)

czyli:

-Funkcja, która używa innej funkcji? To są podstawy c++

To wielkie dzięki, bo jeżeli to są te podstawowe to jakiś myślę to nie ma problemu (myślałem że jakieś inne bardziej skomplikowane są, ale jak nie to ok)

Wszystko posprawdzam jutro.

Temat do zamknięcia ;)

bijons.jpg

Pomogłem daj Lubię To!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...