Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Własna zbroja w Minecraft!

Kanciastyyy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemandero! To znowu ja.

Tym razem chcę Was nauczyć dodawania własnej zbroi do Minecraft'a.

Jest to prostsze niż się wydaje.

No więc najpierw tradycyjnie tworzymy pliczek mod_NAZWA.java (NAZWA zastępujemy nazwą moda)

I zaczynamy pisać.

1. Kod

package net.minecraft.src;

public class mod_NAZWA extends BaseMod
{
public static final Item NAZWACZAPKI = (new ItemArmor(ID, EnumArmorMaterial.TYP, ModLoader.addArmor("NAZWATEKSTURY"), 0)).setItemName("NAZWACZAPKI");
public static final Item NAZWAKOSZULKI = (new ItemArmor(ID, EnumArmorMaterial.TYP, ModLoader.addArmor("NAZWATEKSTURY"), 1)).setItemName("NAZWAKOSZULKI");
public static final Item NAZWAPORTEK = (new ItemArmor(ID, EnumArmorMaterial.TYP, ModLoader.addArmor("NAZWATEKSTURY"), 2)).setItemName("NAZWAPORTEK");
public static final Item NAZWABUTÓW = (new ItemArmor(ID, EnumArmorMaterial.TYP, ModLoader.addArmor("NAZWATEKSTURY"), 3)).setItemName("NAZWABUTÓW");

public String getVersion()
{
	return "WERSJA";
}
public void load()
{
}

public mod_NAZWA()
{
 NAZWACZAPKI.iconIndex = ModLoader.addOverride("/gui/items.png", "ŚCIEŻKA");
 NAZWAKOSZULKI.iconIndex = ModLoader.addOverride("/gui/items.png", "ŚCIEŻKA");
 NAZWAPORTEK.iconIndex = ModLoader.addOverride("/gui/items.png", "ŚCIEŻKA");
 NAZWABUTÓW.iconIndex = ModLoader.addOverride("/gui/items.png", "ŚCIEŻKA");
 ModLoader.addName(NAZWACZAPKI, "NAZWACZAPKIWGRZE");
 ModLoader.addName(NAZWAKOSZULKI, "NAZWAKOSZULKIWGRZE");
 ModLoader.addName(NAZWAPORTEK, "NAZWAPORTEKWGRZE");
 ModLoader.addName(NAZWABUTÓW, "NAZWABUTÓWWGRZE");
 ModLoader.addRecipe(new ItemStack(NAZWACZAPKI, 1), new Object[]
			{
				"***", "* *", '*', Item.NAZWAITEMU,
			});
 ModLoader.addRecipe(new ItemStack(NAZWAKOSZULKI, 1), new Object[]
			{
				"* *", "***", "***", '*', Item.NAZWAITEMU,
			});
 ModLoader.addRecipe(new ItemStack(NAZWAPORTEK, 1), new Object[]
			{
				"***", "* *", "* *", '*', Item.NAZWAITEMU,
			});
 ModLoader.addRecipe(new ItemStack(NAZWABUTÓW, 1), new Object[]
			{
				"* *", "* *", '*', Item.NAZWAITEMU,
			});

}
}

NAZWA zastępujemy oczywiście nazwą moda.

NAZWACZAPKI, NAZWAKOSZULKI, NAZWAPORTEK i NAZWABUTÓW zastępujemy kolejno nazwami części zbroi (Czapka, Koszukla, Portki i Buty).

TYP zastępujemy typem zbroi. CLOTH (Skóra), CHAIN (Kolczuga), IRON (Żelazo), GOLD (Złoto), DIAMOND (Diament). O dodawaniu własnego typu kiedy indziej.

NAZWATEKSTURY zastępujemy nazwą tekstury. Najlepiej łatwą do zapamiętania, gdyż przyda nam się potem.

WERSJA oczywiście zastępujemy wersją moda.

ŚCIEŻKA zastępujemy ścieżką do tekstury IKON naszej zbroi.

NAZWACZAPKIWGRZE, NAZWAKOSZULKIWGRZE, NAZWAPORTEKWGRZE i NAZWABUTÓWWGRZE zastępujemy kolejno nazwami części zbroi w grze.

NAZWAITEMU zastępujemy nazwą itemu z jakiego będzie craftowana zbroja. Żeby zaoszczędzić Wam pracy dałem gotowce receptur.

Dobra. To koniec kodowania. Teraz moim zdaniem trudniejsza część - tekstury.

2. Tekstury

Teraz zajmiemy się teksturą samej ZBROI, nie IKON.

Więc najpierw musimy wyciągnąć sobie tekstury Ironowej zbroi (może być inna, ale na Ironowej ze względu na jej kolor łatwiej się pracuje).

%appdata% > .minecraft > bin > minecraft.jar > armor

I stamtąd wyciągamy iron_1 i iron_2 (najlepiej na pulpit).

Na początek zmieniamy nazwy na NAZWATEKSTURY_1 i NAZWATEKSTURY_2 (NAZWATEKSTURY zastępujemy nazwą podaną na początku kodu, pamiętacie?).

Teraz przerabiamy tekstury według własnego życzenia.

W zasadzie gotowe.

Musicie tylko pamiętać, że aby Mod wczytał te tekstury muszą one znajdować się w folderze "armor" w minecraft.jar (tym z którego wyciągaliście tekstury iron_1 i iron_2.)

Gratulacje! Stworzyliście swoją własną zbroję do Minecraft!

Pozdrawiam, Kanciastyyy.

Guess Who's Back

Opublikowano

Gdzie wrzucamy plik mod_NAZWA.jar?

Pierwsze primo .java nie .jar :P

Wiesz, liczyłem, że jak będziecie brali się za to, to będziecie już to wiedzieli.

Ale dobra.

Jak już skończycie idziecie do folderu głównego MCP i klikacie recompile.bat.

Jeśli nie wykryje żadnych błędów klikacie reobfuscate.bat.

Gdy skończy się konwertować wchodzicie w reobf > minecraft.

Tam będzie plik mod_NAZWA.class.

To i tekstury wrzucacie do minecraft.jar.

I to tyle :3

Guess Who's Back

Opublikowano

Pierwsze primo .java nie .jar :P

Wiesz, liczyłem, że jak będziecie brali się za to, to będziecie już to wiedzieli.

Ale dobra.

Jak już skończycie idziecie do folderu głównego MCP i klikacie recompile.bat.

Jeśli nie wykryje żadnych błędów klikacie reobfuscate.bat.

Gdy skończy się konwertować wchodzicie w reobf > minecraft.

Tam będzie plik mod_NAZWA.class.

To i tekstury wrzucacie do minecraft.jar.

I to tyle :3

Fu. miałem .java . Pomyliłem się xD

Opublikowano

co mam wpisać w ŚCIEŻKA I NAZWATEXTURY plis odpowiedźcie mój kod:

SZH.iconIndex = ModLoader.addOverride("/gui/items.png", "/armor/szmaragd_1.png");
SZN.iconIndex = ModLoader.addOverride("/gui/items.png", "/armor/szmaragd_1.png");
SzS.iconIndex = ModLoader.addOverride("/gui/items.png", "/armor/szmaragd_2.png");
SzB.iconIndex = ModLoader.addOverride("/gui/items.png", "/armor/szmaragd_2.png");

public static final Item SZH = (new ItemArmor(150, EnumArmorMaterial.DIAMOND, ModLoader.addArmor("/armor/szmaragd_1.png"), 0)).setItemName("Szmaragdowy Hełm");
   public static final Item SZN = (new ItemArmor(151, EnumArmorMaterial.DIAMOND, ModLoader.addArmor("/armor/szmaragd_1.png"), 1)).setItemName("Szmaragdowy Napierśnik");
   public static final Item SzS = (new ItemArmor(152, EnumArmorMaterial.DIAMOND, ModLoader.addArmor("/armor/szmaragd_2.png"), 2)).setItemName("Szmaragdowe Spodnie");
   public static final Item SzB = (new ItemArmor(153, EnumArmorMaterial.DIAMOND, ModLoader.addArmor("/armor/szmaragd_2.png"), 3)).setItemName("Szmaragdowe Buty");

tak to wygląda:

http://imageshack.us/photo/my-images/210/20120727112135.png/

Opublikowano

co mam wpisać w ŚCIEŻKA I NAZWATEXTURY plis odpowiedźcie mój kod:

SZH.iconIndex = ModLoader.addOverride("/gui/items.png", "/armor/szmaragd_1.png");
SZN.iconIndex = ModLoader.addOverride("/gui/items.png", "/armor/szmaragd_1.png");
SzS.iconIndex = ModLoader.addOverride("/gui/items.png", "/armor/szmaragd_2.png");
SzB.iconIndex = ModLoader.addOverride("/gui/items.png", "/armor/szmaragd_2.png");

public static final Item SZH = (new ItemArmor(150, EnumArmorMaterial.DIAMOND, ModLoader.addArmor("/armor/szmaragd_1.png"), 0)).setItemName("Szmaragdowy Hełm");
public static final Item SZN = (new ItemArmor(151, EnumArmorMaterial.DIAMOND, ModLoader.addArmor("/armor/szmaragd_1.png"), 1)).setItemName("Szmaragdowy Napierśnik");
public static final Item SzS = (new ItemArmor(152, EnumArmorMaterial.DIAMOND, ModLoader.addArmor("/armor/szmaragd_2.png"), 2)).setItemName("Szmaragdowe Spodnie");
public static final Item SzB = (new ItemArmor(153, EnumArmorMaterial.DIAMOND, ModLoader.addArmor("/armor/szmaragd_2.png"), 3)).setItemName("Szmaragdowe Buty");

tak to wygląda:

http://imageshack.us...0727112135.png/

Za mały obrazek.

Wszystko jest wyjaśnione w tutorialu.

Przeczytaj jeszcze raz.

Guess Who's Back

Opublikowano

Dobra problem naprawiłem, ale mógłbyś powiedzieć jak dodać te zasrane ikony do gry :/? Tekstury już dodałem ale ikony wyświetlają mi się puste. Ścieżka to gui/items2.png i tam jest właśnie items2.png !

Tutaj ss moich ikon:

http://imageshack.us/photo/my-images/210/items2t.png/

Opublikowano

Dobra problem naprawiłem, ale mógłbyś powiedzieć jak dodać te zasrane ikony do gry :/? Tekstury już dodałem ale ikony wyświetlają mi się puste. Ścieżka to gui/items2.png i tam jest właśnie items2.png !

Tutaj ss moich ikon:

http://imageshack.us/photo/my-images/210/items2t.png/

Nie dodawaj do Gui.

Zrób nowy folder.

I ikony zrób oddzielnie.

Guess Who's Back

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...