Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tabciogaraj

*Tabciogaraj*

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Głównie zajmuję się fotografowaniem nocnego nieba i obserwacjami. Mój sprzęt: Canon PS a495 i komórka SE Neo V, teleskop Synta 8" i okularki: 25mm i 10mm.

Niewyraźny Jowisz wraz z Księżycami:

dsc0286xx.jpg

Księżyc, Wenus i Jowisz:

img0149f.jpg

Jowisz, Kapella i Plejady:

img0143tp.jpg

Kawałek Herkulesa:

img0134uj.jpg

Niebo północne wraz z paroma NGC i Messierami:

img0133n.jpg

Niebo wschodnie wraz z Lutnią i Łabędziem (jedna z gwiazd w Łabędziu - Altair, jest w trójkącie letnim).

img0119nzt.jpg

Księżyc:

dsc0225lw.jpg

Księżyc w ciągu dnia (mała obróbka):

minaksieza.jpg

Księżyc, 25mm:

ksiezycobrobka.jpg

Więcej zdjęć Księżyca:

http://imageshack.us.../dsc0236lm.jpg/

Dziękuje za otwarcie tematu ;)

Tabciogaraj.png

ps3_10.png - ps4_10.png - psvita_10.png
Zajmuję się sprowadzaniem różnego rodzaju towarów z Chin. Potrzebujesz pomocy? Pisz!

Opublikowano

Zdjęcia fajne, ale jakość, kijowa, nie wiem czemu, ale słaba.

Na fotografowaniu się nie znam ale mi się podoba, tylko no nad jakością popracuj. ;)

Opublikowano

No jakość średnia.

Zdjecia ksieżyca najbardziej przypadły mi do gustu, może dlatego że nie jestem "fanem" astronomi, po prostu sie na tym nie znam.

Fajnie że pojawił sie ktoś kto zajmuje sie takim czymś.

Czekam na kolejne zdjecia.

Pozdro

1342559101-U492018.png

Opublikowano

Jakość zdjęć gwiazd (nieba) jest zła, dlatego iż jest wiele szumów - ISO 1600, shutter 15", niestety Canon PS A495 na razie tyle dusi, walczę z CHDK, wgrałem, ale jest problem. W przyszłości planuję kupić Canona D350, ew. Canon EOS 1100. Zdjęcia będą nawet Saturna i Marsa, czekam tylko na Barlowa X2 do teleskopu.

Tabciogaraj.png

Zajmuję się sprowadzaniem różnego rodzaju towarów z Chin. Potrzebujesz pomocy? Pisz!

Opublikowano

Fajne też się astronomią interesuje .

Lubie patrzeć w niebo.

Ale widać , że się na tym znasz i to lubisz. tak trzymać.

leci Plus

Kończ waść, wstydu oszczędź

Opublikowano

Bardzo ładne zbliżenie, szczególnie na pierwszej, i drugiej fotce, gdyby była trochę lepsza jakość i byłoby całkiem fajne. :)

Nie znam się na fotografii ale osobiście mi się podoba.

Opublikowano

Wstawiaj te zdjęcia w spoilery już drugi raz pisze

Na chuj? Mpc automatycznie dostosowuje szerokość do strony.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Niezbyt wyraźne, ciut obróbki.

ksiycol.jpg

Bardzo ładne zbliżenie, szczególnie na pierwszej, i drugiej fotce, gdyby była trochę lepsza jakość i byłoby całkiem fajne. :)

Nie znam się na fotografii ale osobiście mi się podoba.

Wiesz, jak do teleskopu dokupię jakiś lepszy okularek to z projekcji okularowej będzie jeszcze lepiej. Ew. jak kupię Barlowa, to zamontuję do niego aparat i będą nawet robione zdjęcia galaktyk, Messierów itp. Za 2-3 dni będzie pełnia, także cyknę foty.

Fajnie się to ogląda. Mój tata lubi takie rzeczy :3

Ogólnie fajnie Ci to wychodzi, ale pixele widac :x

Chcesz to zmniejszę zdjęcia na mniejszą rozdzielczość, widać nie będzie. Ogólnie dzięki.

W najbliższym czasie planuję zakupić filtr polaryzacyjny do Jowisza i Wenus, ale jak na razie czekam na Atlas 2000.0. Czekam na dalsze odpowiedzi ;)

@EDIT

Niebo wczesną nocą:

img0244uf.jpg

img0245ew.jpg

img0243yoj.jpg

Co do jakości zdjęć w spoilerze, pisałem wyżej.

Tabciogaraj.png

Opublikowano

Dwa zdjęcia nocnego nieba, po zredukowaniu szumu. Starałem się zdjęcia nie zniszczyć. Porównajcie sami. Na zdjęciu odszumionym nie widać za wiele i gwiazdy zrobiły się prostokątne.

img0249brakszumu.jpg

img0249um.jpg

Tabciogaraj.png

Opublikowano

Zdj są trochę słabej jakości, ale i tak to jest niesamowite o.O.

Wstaw te wcześniejsze zdj w spoilery bo laguje trochę jak się oglądaa :P

mg7k04q.jpg

Opublikowano

Wow, teraz Ci fajnie wyszło, podoba mi się.

Zdjęcie jest wyraźne, i przejrzyste.

Osobiście mi się podoba.

1350673995-U699261.png

exmod

Opublikowano

Mam jeszcze inne zdjęcia z tej samej nocy, bez obróbki. Dodam je później.

Tabciogaraj.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak wiemy 12 sierpnia (dzisiaj) do około 25 sierpnia jest noc 'spadających gwiazd'. Może udałoby Ci się sfotografować kilka spadających Perseidów? :D

76927000250324050710.png

Opublikowano

kamikaze101, tak też się stało udało mi się sfotografować dwie, z 35 ;) Przy okazji na tym pierwszym zdjęciu załapała się Galaktyka Andromedy (M31). Gdyby nie dach, perseid załapał by się cały.

fjbequ.jpg

09zgjq.jpg

Dzisiaj także będą, zobaczymy jaka pogoda.

@EDIT

Pogoda fajna, ale jak narazie 0 Perseidów i flar Iridium.

Tabciogaraj.png

Opublikowano

Spoko te zdjęcia. Dawniej się tym interesowałem, ale nadal potrafię trochę gwiazdozbiorów znaleźć :)

a_ap_rocky_signature_by_durty530-d5r6scd.jpg

Po za forum nie pomagam! Pomogłem? Daj

LIKE!

Opublikowano

Mam wątpliwości co do pracy ostatniej, prosiłbym o jakieś .psd lub .xcf zdjęcia.

@Co do Cristiano, takie rzeczy załatwia się raportem lub pw...

@@ Zdjęcia z perseid ciekawe, popracuj nad tym szumem bo ja już mam koncepcje jak to można usunąć.

.

Opublikowano
Mam wątpliwości co do pracy ostatniej, prosiłbym o jakieś .psd lub .xcf zdjęcia.

@Co do Cristiano, takie rzeczy załatwia się raportem lub pw...

@@ Zdjęcia z perseid ciekawe, popracuj nad tym szumem bo ja już mam koncepcje jak to można usunąć.

Z tego co zrozumiałem chcesz .psd lub .xcf zdjęcia. Niczego z tych 2 nie mam. Próbowałem stackować w RegiStaxie 6, coś lepiej, ale... Jaka ta koncepcja?

Tabciogaraj.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...