Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kopiowanie Tutoriali

JachuPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Problem w dużej mierze dotyczy działu metina, nie wiem jak się miewa sytuacja w innych działach, ale chyba podobnie. Otóż, jak już dobrze wiemy, wszystko ma swój rozwój. Codziennie pojawiają się tutoriale, downloady, questy itd. W Metinie strach cokolwiek publikować, ponieważ zaraz pojawi się jakiś idiota i wrzuci posta z tematem w spoilerze i pedalskim tekstem "dla potomnych + dzięki przyda się". Nosz k*rwa mać. Jeśli chcę się z kimś podzielić, robię to. Jeśli chcę to usunąć, usuwam. Robienie takiego czegoś to nic innego jak najzwyklejsza kradzież (bo żaden bałwan przecież nie zada sobie trudu dopisania "Tutorial by X" pod skopiowanym tutem). Tutaj prośba w imieniu wszystkich pokrzywdzonych - dopiszcie do regulaminu punkt, w którym ta kwestia będzie uregulowana. Moja propozycja to 5% do statusu ostrzeżeń, za kolejnym razem 3 dni odpoczynku. Pozdrawiam(y)

57199140501148694665.png

Opublikowano

Nic to nie zmieni.

Dzieci z metina które nigdy nic same nie stworzyły zawsze będą kraść tutki , questy itp.

Wszystko z działu metina jest praktycznie kradzione z innych for a rzadko zdarza się jak ktoś wstawia coś oryginalnego.

­39566146920630933015.png

Opublikowano

Lub wszystko stąd ląduje na innych forach. Mój stary tut z metka jest na różnych 4 forach...

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

Tutaj prośba w imieniu wszystkich pokrzywdzonych - dopiszcie do regulaminu punkt, w którym ta kwestia będzie uregulowana. Moja propozycja to 5% do statusu ostrzeżeń, za kolejnym razem 3 dni odpoczynku. Pozdrawiam(y)

Wystarczy przeczytać regulamin subforum i wszystko jest jasne jaka będzie kara.

Zakaz kopiowania poradników, tutoriali, itp. Kara: Warn 5%, ban na 48 h, temat ląduje w koszu.
Opublikowano

Jeśli to kradzież to powinna być karana, a złoczyńca zbanowany, jest to niezgodne z prawem.

Jestem na tak.

Opublikowano

Gamus 3/4 działu Tutoriale i Download to kopie z niemieckiego forum, a nikt z tym nic nie robi. Faktycznie można by coś zrobić z tymi ludźmi bo są tacy jak np. shejn którzy wchodzą do tematu i cytują temat nawet nic nie pisząc lub ograniczają się do jednego zdania "dla potomnych.".

i o właśnie takiej sytuacji rozmawiamy. Ktoś może sobie nie życzyć takich akcji, a nie jest to uregulowane.

57199140501148694665.png

Opublikowano

Do modów metka:

Nakażcie w regulaminie podawania twórcy danego questa lub źródła pochodzenia jeśli dane coś nie należy do niego.

­39566146920630933015.png

Opublikowano

Też można dodać pkt. gdzie mody nie mogą być kopiowane etc.

I wy też dopisujcie (nie raz się spotkałem z moimi modami na innych forach ;X)

Wgl. to jestem na Tak ;)

Opublikowano

Jeśli to kradzież to powinna być karana, a złoczyńca zbanowany, jest to niezgodne z prawem.

Jestem na tak.

do więzienia na 20lat!

Gamus 3/4 działu Tutoriale i Download to kopie z niemieckiego forum, a nikt z tym nic nie robi. Faktycznie można by coś zrobić z tymi ludźmi bo są tacy jak np. shejn którzy wchodzą do tematu i cytują temat nawet nic nie pisząc lub ograniczają się do jednego zdania "dla potomnych.".

i nie tylko shejn :) wiele takich osób jest.

Ogólnie to się z Wami zgodzę, ale to że dl & tut z innych for trafia na MPC to jednak dobrze bo mamy więcej do dyspozycji ALE powinien być dopisek skopiowany stąd i stąd twórca ten i ten :)

Opublikowano

Jeżeli jest link do oryginału =OK

Jeżeli nie =Kosz/ warn w ostateczności ban na rip zawsze tak było.

Skoro tak Was boli to zgłaszajcie tuty gdzie nie ma źródła

Opublikowano

Kopiowanie tutoriali, walka z wiatrakami. Chyba wszystkie fora mają z tym problem.

Teoretycznie wszystko jest proste, jednak przy nakładaniu kar miejmy na uwadze, że administracja strony z której pochodzi dany poradnik czy też sam jego twórca mógł wyrazić zgodę na kopiowanie jego pracy. Z doświadczenia wiem, że wszystko da się załatwić. Wtedy warn jest bezpodstawny.

Z drugiej strony -||- mógł zastrzec sobie, że nie zgadza się na kopiowanie. Wtedy podanie źródła i autora nic nam nie da.

Najłatwiej jest nawiązywać kontakt ze stronami, z których pochodzą poradniki. Wtedy nikt nie będzie miał zastrzeżeń. Jednakże czego byśmy nie robili to plagiaty i tak będą, można je jedynie ograniczyć.

Opublikowano

@Up

Takie sprawy są już załatwiane przez modów - wykonują swą powinność, a userzy nie muszą jej widzieć :).

Co do kopiowania tutoriali. Zawsze niestety to było i będzie. Jeśli widzicie jakiś Tutorial, który jest ripem bądź brakuje mu podanego źródła, proszę poinformować o tym Moderację po przez użycie opcji "Zgłoś".

Myślę, że wyjaśniłem :).

1334497071-U17330.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...